Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGEÇER, Baransel (Yazar)
dc.contributor.authorAKGÜN, Sadi (Tez Danışmanı)
dc.date.accessioned2019-02-07T20:10:59Z
dc.date.available2006
dc.date.available2019-02-07T20:10:59Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/32462
dc.description.abstractPastörize ve UHT Sütlerde Antibiyotik Kalıntılarının HPLC Yöntemi le Belirlenmesi Ankara piyasasında satışa sunulan çeşitli firmalara ait seri numaraları ve üretim tarihleri farklı 100 pastörize süt ve 100 UHT süt örneğinde oksitetrasiklin, tatrsiklin, klortetrasiklin ve penisilin kalıntıları kalitatif olarak Charm Rosa System test kitleriyle saptanmış ve pastörize süt örneklerinin % 26'sında, UHT süt örneklerinin % 10'unda, toplam 36 süt örneğinde antibiyotik varlığı belirlenmiştir. Antibiyotik varlığı saptanan örneklerin HPLC yöntemiyle analizi sonucu, klortetrasiklin dışında düzeylerinin MRL seviyelerini aştığı gözlenmiştir. MRL seviyelri üzerinde tetrasiklin saptanan örneklerde en düşük 116.26 ppb, en yüksek 225.40 ppb, MRL seviyeleri üzerinde oksitetrasiklin tespit edilen örneklerde, en düşük 111.37 ppb en yüksek 430.97 ppb, MRL seviyeleri üzerinde penisilin G tespit edilen örneklerde, en düşük 4.21 ppb en yüksek 36.21 ppb düzeyinde olduğu gözlenmiştir. Örneklerde saptanan klortetrasiklin düzeylerinin MRL seviyesine ulaşmadığı da belirlenmiştir. Bulunan değerlerin Türk Gıda Kodeks'inde (2005) Yönetmeliğindeki ?Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner laçları Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliği?nde bildirilen değerlerin üzerinde olduğu anlaşılmıştır. Çalışmada sütlerde antibiyotik kalıntı varlığının Türkiye'de yapılan diğer çalışmalara göre daha yüksek olduğu, ilaçların yasal bekleme sürelerine uyulmadığı, yetiştiricilerin tam olarak bilinçlenmediği, fabrikaların süt alım aşamasında kendi denetimlerini yapmadıkları ve Tarım ve Köy şleri Bakanlığının denetimlerinin yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. AbstractDetermination of antibiotic residues in pasteurized and UHT milk by HPLC method Total of 100 pasteurized and 100 UHT milk samples with different serial numbers and production dates which belong to various companies at Ankara market were examined, in milk samples oxytetracycline, tetracycline, chlortetracycline and penicillin residues were analyzed with the Charm Rosa System®. In 26 % of pasteurized milk samples and 10 % of UHT milk samples, totally 36 sample, different antibiotic samples were determined with HPLC method. It was found that the MRL levels were in exceed of the normal levels except with the chlortetracycline. It has been observed that minimum level was 116.26 ppb and the maximum level was 225.40 ppb in the ones with tetracycline, 111.37 ppb and 430.97 ppb in the ones with oxytetracycline, 4.21 ppb and 36.21 ppb in the ones with penicillin. It was determined that the values that have been found in the study were over the value that was declared in the Turkish Food Codex (2005) at ?Maximum Residue Limits of Veterinary Medicinal Products In Foodstuffs Of Animal Origin? In this study the antibiotic residues in milk samples are higher than the other studies which were carried out in Turkey. Consequently it is concluded that the legal waiting period of the medicines are in discordance, the stock farmers are not skilled enough, the factories are not carried out their routine controls during the stage of trade and the traceability of the Ministry of Agriculture is unsufficient.
dc.language.isotrTR_tr
dc.publisherAnkara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subjectBİLİMtr
dc.titlePastörize ve UHT sütlerde antibiyotik kalıntılarının HPLC yöntemi ile belirlenmesi
dc.typeThesis


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster