Rasyonlara katılan üre'nin koyunlarda rumen içi fizyolojik olaylara etkisi üzerinde bir araştırma
Göster/ Aç
Yazar
HESHMET, Giti (Yazar)
GÜROCAK, A. Besim (Tez Danışmanı)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırmada, rasyonlara farklı düzeylerde katılan ürenin, rumen sıvısında toplam uçucu yağ asitleri miktarına, amonyak düzeylerine ve pH üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme hayvanı olarak rumen kanülü takılmış üç adet Akkaraman koç kullanılmıştır. Araştırma 3x3 latin kare deneme düzenine göre yürütülmüş ve pel et olarak hazırlanan rasyonlara hayvanların ihtiyaçları dikkate alınarak kontrol grubu rasyonu dışında deneme grubu rasyonlarına % 1, % 1.5 oranında üre katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, rumen sıvısı pH değerleri bakımından yalnız yemlemeden sonraki 3. saatte, I. rasyon grubu ile II. rasyon grubu arasında istatistik önemli farklılık saptanmıştır(P<0.01). Rumen sıvısındaki amonyak miktarları bakımından yemlemeden önce gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmadığı halde, denemenin 3. saatinde I. rasyon grubu ile III. rasyon grubu arasındaki fark istatistik önemli olarak saptanmıştır (P<0. 05) düzeyinde önemli olarak tespit edilmiştir. Rumen sıvısındaki toplam uçucu yağ asitleri bakımından, yalnız açkarnına I. rasyon grubu ile II. ve III. rasyon grupları arasında (P<0.10) önemli bulunmuştur. Abstract In this investigation, the effects of urea mixed with rations at different levels on total amounts of volatile fatty acids in (rumen) liquid, level of ammonia and pH were investigated. Three Akkaraman sheep attached rumen cannula were used for dial purposes. The investigation was conducted according to the experimental method of 3x3 latin square. Urea at levels of l and 1.5% were added to rations of dial groups excluding control group rations by considering the needs of the animals for rations prepared as pellet. According to the results of the investigation, on account of pH volules of the (rumen) liquid only in the 3rd hour after feeding, statically significant difference was determined between 1st and 2nd rations groups. There were no significant differences in the amount of ammonia in rumen liquid between the groups before feeding. But at the 3rd hour of the test, the difference was found to be significally difeerent between the 1st and 3rd ration groups (P<0. 01). At the 6th hour of the test, the quantity of ammonia in rumen liquid was determined to be at the rate of (P<0.05) between 1st ration group which did not contain urea and the other groups. Total fatty acid levels were found significatly different between group I and II, and I and III (P<0.10) only where the animals were hungry.