Isparta iline bağlı Senirkent ilçesi ve köylerinde ilkokul çocuklarının beslenme durumları üzerinde bir araştırma
Göster/ Aç
Yazar
HASİPEK, Seniha (Tez Danışmanı)
ÖRMECİ, Ayşe Özfer (Yazar)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma, Isparta iline bağlı Senirkent ilçesi ve köylerinde 6-12 yaş grubundaki İlkokul çocuklarının beslenme durumlarını incelemek amacıyla 244 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Deneklerin annelerinin yaş ortalamaları, ilçe grubunda 32,72 * 0,53, köy grubunda 34,24 * 0,47, babaların yaş ortalamaları ilçe grubunda 37,01 * 0,71 köy grubunda 37,33 * 0,59 olarak saptanmıştır. Deneklerin ailelerindeki ortalama birey sayısı ilçede 5,13 * 0,14, köyde 5,53 *0,13, kardeş sayısı ise ilçe grubunda 1,91 * 0,12, köy grubunda 2,21 * 0,11 'dir. Deneklerin ailelerinin aylık gelirleri yerleşim yerine göre farklılık göstermiştir (P<0.05). Deneklerin ailelerinde yemek servisi durumu yerleşim yerine göre önemli (p<0,05), yemek saatlerinin düzeni, deneklerin günlük tükettikleri öğün sayısı ve yemek seçme durumları önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Deneklerin en çok seçtikleri yemekler her iki grupta da sebze yemekleri olup (% 70,5, % 60,5), ikinci derecede sevilmeyen yiyecek grubu ise et yemekleridir. (% 31,8, % 27,3), ilçe grubunda deneklerin % 58, 2' si, köy grubunda ise % 55, 6' si temel öğünler dışında da yiyecek yemektedirler. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak önemli değildir (P>0.05). Temel öğünler dışında en çok tüketilen yiyecekler ilçede meyve, ekmek-peynir ; köyde ise mevye ve kuruyemiştir. Genel olarak deneklerin boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri ortalamaları kıyaslandığı zaman iki yerleşim yeri arasındaki fark önemsiz (P>0.05), ancak erkek deneklerinki önemli bulunmuştur (P< 0.05). Deneklerin vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri çoğunlukla normaldir (% 86,5, % 96,8). Her iki yerleşim yerinde de deneklerin süt-yoğurt ve yeşil yapraklı sebze tüketimlerinin çok düşük olduğu belirlenmiştir. Genel olarak deneklerin günlük enerji, kalsiyum, A vitamini, riboflavin ve niasln tüketim düzeyleri yetersiz, protein, demir, tiamin tüketim düzeyleri ise yeterli bulunmuştur. Enerji, protein, demir, riboflavin ve C vitamini tüketim düzeylerinin yerleşim yerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır (P<0.05).Abstract This research was carried out on 244 children in the 6-12 age group living in Isparta-Senirkent town and its villages, in order to study the nurtritional status. The average ages of the mothers of the children were 32.72 * 0.53 in the town and 34.24 * 0.47 in the villages. The average age of the fathers ware 37.01 * 0.71 in the town and 37.33 * 0.59 in the villages. In the town and villages, average family size of the children were 5.13 * 0.14 and 5.53 * 0.13, respectively. Average number of siblings of subjects was 1.99 * 0.12 in the town and 2.21 * 0.11 in the villages. The monthly income of the families varied between the town and the villages (P < 0.05). The meal services within the families were found significantly according to the locations (P < 0.05); the regularity of meal times, number of daily meals of subjects and the non-preferred food were found to be insignificant (P > 0.05). The non-preferred food in both groups were vegetables (70.5%, 60.5 %) and the next non-preferred food were meats (31.8 %, 27.3 %), the 58.2 percent of the children in the town group and 55.6 percent of the children in the villages group had some snack between the meal times. The differences between the two groups were insignificant, statistically (P > 0.05). The kinds of the most favorably consumed food among the meal times were fruits, bread-and- cheese in the town and fresh and dried fruits in the village. In general, when the two locations were compared, average height and average weight measurements of the children were found to be insignificant (P>0.05), while average height and average weight measurements of the male children were found significantly (P < 0.05). The generally weight and height figures of the children were generally within normal ranges (86.5 %, 96.8 %). Generally, the daily energy, calcium, vitamin A, riboflavin and niacin consumption levels of the children were lower then expected; and protein, iron, thiamine consumptions were found to be sufficient. The energy, protein, iron, riboflavin and vitamin C consumption levels varied according to the location (P < 0.05).