Nar suyunun kimyasal bileşimi ve tanı değerleri
Özet
Nar suyunun tanı değerlerinin belirlenmesine katkıda bulunmak için 23 farklı nar suyu konsantresi örneğinde mineral madde, organik asit, şeker ve sorbitol analizi yapılmıştır. Bulgulara göre nar suyunda (14.0 brikse göre) titrasyon asitliği 8.3-17.4 g/L (susuz sitrik asit olarak), formol sayısı 8.6-16.2 mL’ 0.1N NaOH/100 mL, K 2093-2517 mg/L, P 93-151 mg/L, Ca 11-149 mg/L, Mg 21-104 mg/L, Na 20-128 mg/L, sitrik asit 6.6-13.6 g/L, L-malik asit 0.5-0.9 g/L, D-sorbitol 0.5-1.8 g/L, izositrik asit 3.9-86 mg/L, glukoz 45.8-65.6 g/L, fruktoz 48.4-69.9 g/L, sakkaroz 0-1.5 g/L, toplam şeker 96-137 g/L ve glukoz/fruktoz oranı ise 0.7-1.1 arasında değişmektedir. Nar suyunda bulunan bileşim unsurları arasındaki ilişkiler korelasyon katsayısı ile araştırılmıştır ve bulgulara göre çok sayıda bileşen arasında p<0,01 düzeyinde önemli bir korelasyon bulunmaktadır.Ayrıca, nar suyu vb içeceklerde meyve oranının belirlenmesi için Mg, K, P, Ca bulgularına adımsal regresyon uygulanmış ve meyve oranının (y) hesaplanması için en uygun eşitliğin y= 0.404+0.0446K-0.0460P-0.132Ca+0.142Mg olduğu saptanmıştır.Abstract For the purpose of finding chemical concentration determination and guide values in pomegranate juice, mineral components, organic acids and sugars of 23 pomegranate juice samples were analysed. According to the findings, in pomegranate juice (at 14.0 brix degree) titration acid rate 8.3-17.4g/L as ACA, formol number varied between 8.6-16.2 mL 1N NaOH/L, K 2093-2517 mg/L, P 93-151 mg/L, Ca 11-149 mg/L, Mg 21-104 mg/L, Na 20-128 mg/L, Citric acid 6.6-13.6 g/L, L-malic acid 0.5-0.9 g/L, D-sorbitol 0.5-1.8 g/L, Izocitric acid 3.9-86 mg/L, glucose 45.8-65.6 g/L, fructose 48.4-69.9 g/L, sucrose 0-1.5 g/L, total sugar 96-137 g/L and glucose/fructose rate is changing between 0.7-1.1 . The relations of chemical components in pomegranate juice were searched in respect of coefficient correlation and according to the findings there is a significant correlation between most of the constituents at p<0.01 level.To estimate of fruit content in pomegranate juice and similar average, the stepwise regression analys was applied to the some analytical values and found out that the most suitable one was: y=0.404+0.0446 K-0.0460 P-0.132 Ca+0.142 Mg.