Türk şaraplarında ağır metallerin belirlenmesi
Yazar
ALKIŞ, İbrahim Mert (Yazar)
ANLI, R. Ertan (Tez Danışmanı)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışmada Türkiye’nin dört farklı bölgesinde yetiştirilen çeşitli üzümlerden, 5 farklı firma tarafından üretilmiş, 37 adet kırmızı ve 6 adet beyaz olmak üzere toplam 43 farklı şarapta, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn tayinleri yapılmıştır. Şarap örneklerinden alınan 25.0 cm3’lük kısımların içinde bulunan organik matriks, HNO3:H2O2, 1:1 (v/v) yardımıyla uzaklaştırıldıktan sonra, Fe belirlenmesinde alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi (FAAS) yöntemi, diğer metallerin belirlenmesinde elektrotermal atomik absorpsiyon spektroskopisi (ETAAS) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar literatür bulguları ile karşılaştırılmış ve ülkemizde üretilen şaraplarda belirlenen ağır metal miktarlarının, sınır değerleri aşmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar, Türkiye’deki bölgesel kirletici faktörler göz önüne alınarak, bölgeye, üzüm çeşidine ve üretici firmaya göre yorumlanmıştır.Abstract In this study, total number of 43 wines, 37 of these red and 6 of these white, which were produced with various grapes that was grown in four different region in Turkey and produced by five different company, were analyzed for Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn. 25.0 cm3 samples of wines taken and the organic matrix was eliminated by the help of HNO3:H2O2, 1:1 (v/v). FAAS was used for Fe and ETAAS was for other elements. Obtained results were compared with the literatural results and seen the determined heavy metal concentrations in wines that were produced in Turkey, does not exceed the limits. The results were interpreted by region, grape variety and producing company, considering local contaminating factors.