Hintyağı (Ricinus communis L.) bitkisinde farklı azot dozlarının verim ve tarımsal özellikleri üzerine etkileri
Göster/ Aç
Yazar
BAŞALMA, Dilek (Tez Danışmanı)
PASHAZADEH, Maryam (Yazar)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma 2009 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında yürütülmüştür. İran’dan sağlanan 5 farklı Hintyağı popülasyonu bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Bitkiler farklı azot dozları (N0: 0 kg/da N (kontrol), N1: 5 kg/da N, N2: 10 kg/da N ve N3: 15 kg/da N olacak şekilde % 33 amonyum nitrat (NH4NO3) gübresi uygulanmıştır. Deneme faktöriyel düzeninde, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Popülasyon farklılıklarının hintyağı bitkisinin çoğu tarımsal özellikleri üzerine etkileri istatistiksel yönden önemli bulunmuş, azot dozu uygulamaları açısından ise önemli farklılıklar gözlenmemiştir. En yüksek tohum verimi 310.8 kg/da ile 5. Popülasyon ve kontrol parselinden, en düşük tohum verimi ise 161.4 kg/da ile 3. popülasyon ve 10 kg/da azot dozu uygulanan parselden elde edilmiştir. Hintyağı tohumlarında bulunan ham yağ oranı ise % 51.3 ile 5. Popülasyon’da ve azot uygulanmayan kontrol parsellerinde (N0) diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur. En yüksek ham protein oranı ise % 18.9 olarak 3. Popülasyon ile 15 kg/da azot uygulamasında saptanmıştır.Hintyağı bitkisinin 4. ve 5. Popülasyonlarının Ankara koşullarında yetiştirilmesinin daha uygun olacağı anlaşmıştır. Diğer yandan bu koşullarda yetiştirilecek hintyağı bitkilerine 2-3 kg/da gibi düşük dozda azot uygulamaları önerilmiştir.