Ankara ili Etimesgut ilçesi Şeyh Şamil İlköğretim Okulu öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve obezite durumu

View/ Open
Author
EVRİM, Fatma İlknur (Yazar)
ÇAKIROĞLU, Funda Pınar (Tez Danışmanı)
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu araştırma, Ankara İli Etimesgut İlçesi Şeyh Şamil İlköğretim Okulunun 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 209 kız, 216 erkek toplam 425 öğrencinin beslenme alışkanlıkları ve obezite durumlarını belirlemek amacı ile planlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin % 68.5’i üç öğün tüketirken, % 84.9’u öğün atlamaktadır. En fazla atlanan öğün % 47.3 oranı ile sabah kahvaltısıdır. Öğün atlayanlar “canım istemiyor ve vaktim yok” nedenlerini belirtmişlerdir. Sabah kahvaltısında en çok tüketilen yiyecek peynir (% 90.1), içecek ise çay (% 79.8) olarak bulunmuştur. Öğrenciler öğle yemeklerini % 64.4 oranı ile evde yemekte ve %85.9’u ara öğün tüketmektedir. Ara öğünlerde en çok yiyeceklerden simit (% 46.9), içeceklerden kola (% 45.9) tüketilmektedir. Ailelerinde yemekler ayrı kaplarda (% 91.5), masada (% 60.0) ve hep birlikte (%93.9) yenmektedir. Öğrencilerin sınav zamanı, hastayken, yorgunken ve üzüntülüyken iştahlarının azaldığı, sevinç, heyecan ve yolculukta arttığı bulunmuştur. Öğrencilerin çeşitli besinleri tüketim sıklıkları incelendiğinde her gün en fazla ekmek (% 94.8), peynir (% 84.7), meyve (% 66.1), domates (% 65.2), yoğurt (% 57.3) tüketildiği belirlenmiştir. Öğrencilerin hiçbiri düzenli spor yapmamaktadır. Öğrencilerin % 55.1’i fiziksel görünümlerinden memnunken, % 20.7’si kısa, % 14.4’ü uzun boylu olduğunu, % 21.2’si zayıf, % 19.5’i şişman olduğunu düşünmektedir. Ölçümler sonucunda ise % 19.3’ü çok zayıf-zayıf, % 51.1’i normal, % 29.7’si hafif şişman-şişman olarak belirlenmiştir.