Türk zeytinyağlarının bazı kalite ve saflık kriterlerinin belirlenmesi
Özet
Arastırma 2006-2008 yıllarında Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda\r\nMühendisligi Anabilim Dalı, Yag Teknolojisi laboratuarlarında yürütülmüstür.\r\nÇalısmada, Türkiye’nin Kuzey Ege (Çanakkale-Bursa-Balıkesir-zmir-Manisa), Güney Ege\r\n(Aydın-Mugla), Akdeniz (Antalya-Adana-Mersin-Hatay) ve Güneydogu Anadolu\r\n(Gaziantep-Kilis) bölgelerinden 1. Üretim Yılı üretim yılında hasat edilmis 40, 2. Üretim\r\nYılı üretim yılında hasat edilmis 59 farklı zeytin örneginin dane agırlıkları, et/çekirdek\r\noranları, kuru madde ve yag miktarları ile bu zeytinlerden elde edilen yagların serbest\r\nasitlik, peroksit, konjuge dien, K232, GK ve kırılma indisi degerleri, yag asidi dagılımları,\r\niyot sayıları ve sabunlasma sayıları arastırılmıstır. Bu örnekler; memecik, uslu, gemlik,\r\nedremit yaglık, çelebi, gülümbe, domat, antalya yaglık, girit, mersin yaglık, saurani, halhalı,\r\nhasabi, kalamata, nizip yaglık, kilis yaglık çesitleridir.\r\nBulgulara göre, Güneydogu Anadolu Bölgesi’nden (Gaziantep-Kilis) elde edilen zeytin\r\nörneklerinin dane agırlıkları en düsük (2.18 g), kuru madde miktarları (% 61.06) ve yag\r\nmiktarları en yüksek (% 25.81), buna karsın Güney Ege Bölgesi’nden hasat edilen\r\nörneklerin dane agırlıkları en yüksek (3.87 g), kuru madde miktarları (% 45.58) ve yag\r\nmiktarları en düsüktür (% 17.25). Güneydogu Anadolu Gölgesi’nden elde edilen yagların\r\nserbest asitlik ve peroksit degerleri digerlerine göre daha yüksektir. Güney Ege bölgesi\r\nyaglarının oleik asit miktarları diger bölgelere göre yüksek (% 73.77), linoleik asit\r\nmiktarları daha düsük (% 8.74), buna karsın Akdeniz Bölgesi yaglarının oleik asit\r\nmiktarları en düsük (% 69.30), linoleik asit miktarları da en yüksektir (% 11.44). Ayrıca\r\nGüneydogu Anadolu Bölgesi yaglarının palmitik asit miktarları en yüksektir (% 15.23).