Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorEkşi, Aziz
dc.contributor.authorKarav, Sercan
dc.date.accessioned2019-02-07T18:11:27Z
dc.date.available2019-02-07T18:11:27Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/29875
dc.description.abstractMeyve sularının kimyasal bileşimlerin araştırılması, tağşişin ortaya konmasında kullanılan yaygın bir metottur. Bu çalışmada sorbitolun tağşişi belirlemede bir indikatör olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Bunun için, farklı yöre ve çeşitlerden 9 farklı meyve türünden (kayısı, şeftali, vişne, ayva, elma, armut, portakal, nar ve üzüm) elde edilen toplam 96 meyve suyu örneği incelenmiştir. Bazı meyve suyu örneklerinin sorbitol içeriklerinin birbirinden oldukça farklı olduğu bulunmuştur. Bunun yanında, meyve sularının bazı önemli analitik özelliklerinin de (briks ve titrasyon asitliği) saptanması amaçlanmıştır.Beyaz üzüm ve portakal suyu örneklerinde sorbitol tespit edilemezken, kayısı, şeftali, vişne, ayva, elma, armut, nar ve siyah üzüm suyu örneklerinde sırasıyla, 11.9-44.0 g/L, 2.0-18.7 g/L, 20.2-44.2 g/L, 6.7-12.26 g/L, 2.0-5.1 g/L, 20.1-46.6 g/L, 0.058-0.203 g/L, 5.0-64.0 mg/L düzeyinde bulunmuştur. Portakal ve beyaz üzüm sularının sorbitol içermemesi nedeniyle, bu meyve sularına diğer meyvelerden olası bir tağşiş belirlenebilmektedir. Ayrıca, bulgulara göre, elma suyuna armut suyu katımı ve nar suyuna elma, armut ve vişne suyu katımının saptanabileceği tespit edilmiştir.
dc.language.isotrTR_tr
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.subjectBİLİMtr
dc.titleFarklı türden meyve sularının doğal sorbitol içeriği
dc.typemasterThesis


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster