Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSARIÇAM, Şule (Yazar)
dc.contributor.authorHALLORAN, Nilgün (Tez Danışmanı)
dc.date.accessioned2019-02-07T17:45:55Z
dc.date.available2008
dc.date.available2019-02-07T17:45:55Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/29408
dc.description.abstractBu çalışmada, yemeklik mantar olarak kullanılan Agaricus bisporus (Beyaz Şapkalı Mantar) türünde muhafaza öncesi yapılan ambalajlama, sitrik asit ve sıcak su uygulamaları ile hasat sonrası kalite özellikleri iyileştirilmeye çalışılmıştır.Araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait Hasat Sonrası Fizyolojisi Laboratuvarı’nda 2006 ve 2007 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada bitkisel materyal olarak Agaricus bisporus mantar türüne ait 3-4 cm çapında, şapkası açılmamış 2. ürün dönemine ait mantarlar kullanılmıştır. Ambalajlama öncesi mantarların bir grubu 40 g/l sitrik asit çözeltisine 10 dakika daldırılmış, diğer grup 50 oC sıcaklıktaki suda 1 dk süreyle bekletilmiştir. Kontrol I grubu ise 4 oC sıcaklıktaki saf suda 10 dakika süreyle bekletilmiştir. Kontrol II grubuna ise hiçbir sıcaklık ve kimyasal madde uygulaması yapılmamıştır. Hazırlanmış olan mantarların bir kısmı bütün bir kısmı dilimli olarak 200 g’lık polistren kaplara konulmuş ve üzerleri streç film ile kaplanmıştır. Kapların bazılarında bir iğne yardımıyla 10’ar adet delik açılmıştır. Üç tekerrürlü olarak hazırlanan örnekler 1 oC sıcaklık ve % 90 oransal neme sahip normal atmosferli muhafaza odasında depolanmıştır. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda ağırlık kaybının en fazla dilimli olarak deliksiz ambalajlarda depolanan ve sıcak su uygulamasında, en az ise sitrik asit uygulamasında ve bütün olarak delikli ambalajlarda depolanan mantarlarda olduğu görülmüştür. Şapka açılması ve renk kararması sitrik asit uygulamasında en az, sıcak su uygulamasında en fazla bulunmuştur.Mantarların 1 oC sıcaklık ve % 90 oransal neme sahip normal atmosferli muhafaza odasında 1 ay süreyle muhafaza edilebileceği, sitrik asit uygulamasının sıcak su ve saf su uygulamasına oranla kalite özelliklerinin korunmasında olumlu etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Bir aylık muhafaza süresince protein miktarı artmış, etanol miktarı ise azalmıştır.
dc.language.isotrTR_tr
dc.publisherANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI
dc.titleAMBALAJLAMA, SİTRİK ASİT VE SICAK SU UYGULAMALARININ MANTARDA (Agaricus bisporus) HASAT SONRASI KALİTEYE ETKİLERİ
dc.typemasterThesis


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster