Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYILDIRIM, Serap (Yazar)
dc.contributor.authorELBİR, Belgin (Tez Danışmanı)
dc.date.accessioned2019-02-07T17:40:41Z
dc.date.available2006
dc.date.available2019-02-07T17:40:41Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/29300
dc.description.abstractBu tezin amacı Dngiliz bildungsroman türünün belirleyici özelliklerini ortaya koymak ve bu özelliklerin 18. yy.dan Henry Fielding’in Tom Jones, 19. yy.dan Charles Dickens’ın Büyük Umutlar, 20. yy.dan James Joyce’un Genç Bir Adamın Sanatçı Portresi adlı romanlarında irdelenmesi yoluyla Dngiliz bildungsroman türünün üç yüzyıl içinde gösterdiği değisimi incelemektir. Bildungsroman türü ilk kez Alman edebiyatında ortaya çıkmıs olduğundan, Giris Bölümünde elestirmenlerin Alman edebiyatında ilk bildungsroman örneği kabul edilen Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları adlı romandan hareketle belirledikleri bildungsroman türünün genel özellikleri incelenmistir. Bu bağlamda okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları’nın kısa bir özeti verilmistir. I. Bölümde Orta Çağdan 18. yy.a kadar hem dünya edebiyatında hem de Dngiliz edebiyatında görülen ve Dngiliz bildungsromanının ortaya çıkısını hazırlayan farklı yazın türleri incelenmistir. Dnceleme sonucu Dngiliz edebiyatında bildungsroman türünün Alman edebiyatındaki bildungsroman türüne benzemekle birlikte ondan farklı unsurlara da sahip olduğu görülmüstür. II. Bölümde Tom Jones bildungsroman özellikleri bakımından irdelenmistir. Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları’ndan önce yazılmıs olmasına rağmen, Tom Jones’un Giris Bölümünde ve I. Bölümde ortaya konan bildungsroman özelliklerini tasıması bakımından bir bildungsroman örneği kabul edilebileceği bulunmustur. III. Bölümde Büyük Umutlar bir bildungsroman örneği olarak incelenmis ve bazı noktalarda Dngiliz bildungsromanının genel özelliklerinden farklılık gösterdiği anlasılmıstır. IV. Bölümde Genç Bir Adamın Sanatçı Portresi bildungsroman bağlamında ele alınmıs ve Joyce’un yasadığı döneme uygun bir gelisim süreci betimlediği sonucuna varılmıstır. Sonuç Bölümünde ise genel olarak bildungsroman türü, Dngiliz bildungsromanının çıkısını hazırlayan türler ve Dngiliz bildungsroman türünün özellikleri belirtilmistir. Drdelenen üç romanın tasıdıkları bildungsroman özellikleri kısaca anlatılarak yazıldıkları dönemin bildungsroman geleneği değerlendirilmistir.
dc.language.isotrTR_tr
dc.publisherANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BATI DİLLERİ VE EDEBİYATLARI İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI (ANABİLİM DALI)
dc.titleİNGİLİZ EDEBİYATINDA BİLDUNGSROMAN GELENEĞİ: HENRY FIELDING’İN TOM JONES, CHARLES DICKENS’IN GREAT EXPECTATIONS (BÜYÜK UMUTLAR), JAMES JOYCE’UN A PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG MAN (GENÇ BİR ADAMIN SANATÇI PORTRESİ) ADLI ROMANLARI
dc.typemasterThesis


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster