BOLU İLİ MERKEZ İLÇESİNDE KAMU SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE BESLENME DURUMLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA
Göster/ Aç
Yazar
YÖNEL, Lütfiye Aslı (Yazar)
HASİPEK, Seniha (Tez Danışmanı)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma, Bolu il merkezi kamu sektöründe çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarını saptamak amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın materyalini 28 kamu kuruluşundan basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 245 kadın oluşturmaktadır. Araştırma verileri; deneklerle “Karşılıklı Görüşme (mülakat) Tekniği” kullanılarak, bizzat araştırıcı tarafından 14 Eylül-16 Ekim 2003 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların büyük bir çoğunluğu (159 kişi) 34-51 yaşları arasındadır. Kadınların % 50.2’sinin lise, % 49.8’inin üniversite mezunu olduğu bulunmuştur. Araştırma kapsamındaki kadınların % 62.4’ünün günde üç öğün, % 31.5’inin iki öğün, % 5.7’sinin dört öğün, % 0.4’ünün ise beş öğün ve daha fazla yemek yediği görülmektedir. Kadınlar arasında en fazla atlanılan öğün öğle öğünüdür (% 25.7). Kadınların zaman bulamaması, canının istememesi, zayıflamak istemesi gibi nedenler öğün atlama nedenlerinin başında gelmektedir. Kadınların psikolojik durumlarının (üzüntülü, yorgun, sevinçli, heyecanlı) beslenme alışkanlıklarını etkilediği bu araştırmanın bulguları arasındadır. Yapılan değerlendirme sonucunda; kadınların çalışıyor olmalarının beslenme şeklini etkileme durumunun yaş grubundan (p <0.01), sebze alışverişini yaptıkları yer durumlarının yaş durumundan (p <0.05), bitkisel sıvı yağ alım sürelerinin medeni durumdan (p <0.01), kadınların yemek yedikleri yer durumları eğitim durumundan (p <0.05) ve medeni durumdan (p<0.01), yemek yedikleri kap durumunun eğitim durumundan (p<0.05), günlük öğün sayısının yaş grubundan ( p<0.05) ve medeni durumdan (p<0.01), öğle öğününü atlama durumlarının medeni durumlarından (p<0.05), yemeklerini düzenli olarak belirli saatlerde yemeye özen göstermeme sebeplerinin eğitim durumundan (p<0.05) bağımsız olmadığı bulunmuştur. Radyo-televizyondan beslenme konusundaki yayınları izleyenlerin oranı % 40.0’dır. Bu oran gazete ve dergilerden okuyanlarda % 55.1’dir.