3-6 YAŞ GRUBUNDA ÇOCUĞU OLAN ANNELERİN BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Göster/ Aç
Yazar
DEMİRKAYNAK, Özlem (Yazar)
HASİPEK, Seniha (Tez Danışmanı)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma, Ankara Üniversitesi’ne bağlı anaokullarında çocuğu olan annelerin beslenme bilgi düzeylerini ve beslenme alışkanlıklarını incelemek amacı ile 200 kadın üzerinde yapılmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, annelerin %40.5’i ortaöğretim mezunu, %59.5’i yüksekokul mezunudur. Ortaöğretim mezunu annelerin %48.15’i memur, %22.22’si ise çalışmamaktadır. Yüksekokul mezunu annelerin %28.57’si hemşire, %16.81’i memur %10.09’u öğretim üyesidir. Annelerin %89.5’inin çalıştığı, %10.5’inin çalışmadığı belirlenmiştir. Annelerin yaşları 21-41 arasında değişmekte olup, %72’si normal vücut ağırlığındadır. Annelerin ortalama evlilik süreleri 9.117± 0.416 yıldır. Annelerin %87.66’sı evde yemeği kendi yaparken, %7.41’ini annesi, %2.47’sinin kayınvalidesi yapmaktadır. Annelerin %72.5’i televizyondan, %66.5’i gazeteden, %44.5’i kitaptan beslenme ile ilgili haberleri izlemektedir. Annelerin %73.5’i günde üç öğün, %21.5’i iki öğün yemek yemekte, %29’u sabah öğününü, %31’i öğle öğününü, %4’ü akşam öğününü atlamaktadır. Sabah kahvaltısını %63.5’i evinde, %30’u iş yerinde; öğle yemeğini %74.5’i iş yerinde %15.5’i evinde yemektedirler. Annelerin tamamına yakını (%97) akşam yemeğini evinde yemektedirler. Anneler sabah öğünlerinde içecek olarak her gün en çok çayı (%98.77) tercih etmekte, %75’i peyniri, %65’i zeytini günlük tüketmektedir. Öğle öğünlerinde %57’si salata, %43.5’i yoğurt, %39.5’i çorbayı günlük olarak tüketmektedir. Ailelerin %64’ünün evine girmeyen besin yoktur. Annelerin %64.5’i yemek pişirme yöntemlerinden haşlamayı kullanmaktadır. Annelerin kızartma yağını iki kez, %21.5’i bir kez kullanmaktadır. Annelerin %36.5’i çocuklarının beslenmesi konusunda doktordan yardım alırken, %29.5’i yardım almamaktadır. Çocuklarının çoğunluğu (%83) üç öğün ana öğün yemektedirler. Çocukların %46.5’inin yemediği bir besin bulunmamakta, yenmeyen besinlerin başında sebze grubu (%38.71) gelmektedir. Çocukların %38.46’sı iştahı olmaması, %25.64’ü tabağında fazla besin bulunması nedeniyle tabağında artık bırakmaktadır. Annelerin %49’u çok iyi, %43’ü iyi, %7.5’i yeterli ve %0.5’i yetersiz düzeyde beslenme bilgisine sahip olduğu saptanmıştır. Ortaöğretim mezunu annelerin beslenme bilgi puan ortalaması 62.59±1.48, yüksekokul mezunu annelerin beslenme bilgi puan ortalaması ise 74.33 ± 0.740’dır