MİLAS İLÇESİ VE KÖYLERİNDE AİLELERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Göster/ Aç
Yazar
ÇALIŞ, Cemile (Yazar)
ÖZÇELİK, Ayşe Özfer (Tez Danışmanı)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma, Milas ilçesi ve köylerinde yaşayan ailelerin beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla yürütülmüştür. İlçede yaşayan 140, köylerde yaşayan 140 olmak üzere toplam 280 aile araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri; “Karşılıklı Görüşme Tekniği” kullanılarak anket formları ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların yaş ortalaması ilçede 42.24±1.017, köylerde 40.77±0.888 yıl; eşlerin yaş ortalaması ilçede 46.16±1.014, köylerde 45.51±0.893 yıldır. İlçedeki kadınların % 65.0’i, köylerdeki kadınların % 92.1’i ilkokul ve ortaokul mezunudur. İlçedeki ailelerin % 42.1’i, köylerdekilerin % 45.7’sinde ailedeki birey sayısı dörttür. İlçedeki ailelerin % 57.4’ü, köylerdeki ailelerin % 55.5’i iki çocuğa sahiptir. Yemekleri ilçedeki ailelerin % 52.1’i masada, köylerdekilerin % 84.3’ü yer sofrasında; ilçedekilerin % 52.1’i ayrı tabaklarda, köylerdekilerin % 47.9’u tek kaptan yemektedir. İlçe ve köylerdeki ailelerin çoğu sabah kahvaltısında zeytin, peynir, reçel, çay ve domatesi her zaman tüketmektedir. İlçedeki ailelerin % 79.3’ünün sadece fırın ekmeği, köylerdekilerin % 88.6’sının hem fırın hem de sac ekmeği tükettiği; ilçe ve köylerdeki ailelerin en çok tercih ettikleri peynir çeşidinin çökelek olduğu belirlenmiştir İlçedeki ailelerin % 60.7’si yemeklerde iyotlu tuz, köylerdekilerin % 52.1’i ise iyotsuz (rafine) tuz kullanmaktadır. İlçedeki ve köylerdeki kadınların yemek pişirirken en çok tercih ettikleri tencere çelik, yağ ise zeytinyağıdır. İlçedekilerin % 56.4’ünün, köylerdekilerin % 73.6’sının yapraklı sebzeleri ayıklayıp-yıkayıp-doğradığı ve çoğunluğunun sebze yemeklerini bir günlük hazırlayıp, kendi suyunda veya az suda pişirdikleri saptanmıştır. İlçedeki kadınların % 59.3’ünün kızartma yağını iki kez, köylerdekilerin ise % 75.0’inin bir kez kullandıkları bulunmuştur. İlçedeki kadınların % 57.1’i, köylerdekilerin % 80.7’si makarnayı haşlayıp suyunu dökerek; ilçedekilerin % 40.7’si pirinç pilavını yağda kavurarak, köylerdekilerin % 56.5’i pirinci ıslatıp, suyunu döküp kavurarak pişirmektedir. İlçede ve köylerde kadınların çoğunluğunun kurubaklagilleri suda ıslatıp, haşlayıp, suyunu dökerek pişirdikleri saptanmıştır. İlçedeki kadınların % 53.6’sının sütlü tatlı pişirirken şekeri indirmeye yakın, köylerdekilerin % 57.9’unun ise pişirme sırasında ekledikleri belirlenmiştir.