KİLİS İLİ MERKEZ İLÇEDE ÜZÜM YETİŞTİREN İŞLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Kilis ili Merkez ilçede üzüm yetiştiren işletmelerin ekonomik analizini yaparak, bu işletmelerin ekonomik yapıları ile yıllık faaliyet sonuçlarını ortaya koymak, üzüm üretim masrafları ve birim ürün maliyetlerini hesaplamaktır. Araştırmada seçilen 63 işletme, tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Söz konusu işletmeler 1-10 dekar,11-20 dekar ve 21 hektar ve daha fazla bağ arazisine sahip işletmeler olmak üzere 3 büyüklük grubuna ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen işletmelerin ortalama işletme genişliği 34,44 da olup, bunun % 63,81’ini bağ arazileri oluşturmaktadır. İncelenen işletmelerde yabancı işgücüne ödenen ortalama ücret 1119,32 YTL ‘dir. İncelenen işletmelerde okur yazarlık oranı erkeklerde % 88,05 olup, kadınlarda % 76,28’dir. Aktif sermaye 86199,35 YTL olup, bunun % 93,63’ünü çiftlik sermayesi, % 6,37’sini ise işletme sermayesi oluşturur. İncelenen işletmelerde işletme başına sabit masraflar 251,08 YTL, değişen masraflar 1614,07 YTL bulunmuştur. Dekara düşen saf hasıla miktarı 61,38 YTL, dekara düşen tarımsal gelir ise 61,79YTL’dır. 21 -+ dekar genişliğine sahip iletmelerde saf hasıla, tarımsal gelir diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. İncelenen bağcılık işletmelerinde 1 kg üzüm maliyeti 28,76 Ykr’dir.