Kastamonu sarmısağının ( allium sativum l.) Allicin ve alliin içeriğinin hplc ile belirlenmesi
Özet
Bu çalışmada Kastamonu'da yetiştirilen sarımsağın allisin ve alliin içeriği HPLC yöntemi ile belirlenmiştir. sarımsaklarda yedi farklı gübrenin farklı konsantrasyon ve kombinasyonları kullanılmıştır. Ayrıca sarımsağın DPPH yöntemi ile antioksidan aktivitesi ve kimyasal bileşim öğelerin tespit edilmiştir. Sarımsaklarda allisin seviyesi maksimum 10.80 mg/g minimum 4.40 mg/g olduğu saptanmıştır. Kontrol örneğinde allisin seviyesinin oldukça yüksek (8.22 mg/g) olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada PK+N8+4+4 gübre ve dozlu denemede allisin seviyesi en yüksek miktarı (10.80 mg/g) göstermiştir. Kastamonu'da yetiştirilen sarmısağın allisin içeriği dünya çapında kaydedilen değerlerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Antioksidan aktivite DPPH yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. En iyi antioksidan aktiviteyi %74 inhibisyon ile NP gübre denemesi ve en düşük antioksidan aktiviteyi %50 inhibisyon ile karışık gübre denemesi göstermiştir. Sarımsaklar ortalama %62 inhibisyon göstermiştir.Toplam kuru madde değeri (%) NPK+Zno gübre uygulamalı sarmısaklarda (%40.44) kontrol ve diğer gübre uygulamalı sarımsakların kinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. sarımsakların pH en yüksek 6.51, en düşük 6.26 ve ortalama 6.37 bulunmuştur. Sarmısakların L, a,b değerleri incelendiğinde, ortalama L,a,b değerleri sırasıyla 36.13, -1.29, 9.34 ‘dir.