Ankara ili tarım işletmelerinde sığır besiciliği üretim faaliyetinin teknik ve mali analizi
Özet
Bu araştırma Ankara İli Tarım İşletmelerinde Sığır Besiciliği yapan işletmelerde yapılmıştır. Araştırma verileri 2007 üretim yılına ait olup, büyük baş hayvan varlığına göre, tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 59 işletmeden anket yapılarak toplanmıştır. Bu araştırmada, besicilik üretim faaliyetlerinin ekonomik yapısı, üretim tekniği, sermaye durumları ile mali analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. İncelenen işletmeler 10–50, 51–100 ve 100'den daha fazla sığır besleyenler olmak üzere üç büyüklük grubuna ayrılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucu elde edilen bilgilere göre, ortalama besi süresi 244 gün ve ortalama canlı ağırlık artış miktarı 252,82 kg olarak gerçekleşmiştir. İncelenen işletmelerde besi hayvanlarının 1 kg canlı ağırlık artışı sağlayabilmesi için ortalama 8,48 kg kesif yem ve 12,48 kg kaba yem tükettiği, işletme büyüklük gruplarına göre 981 g ile 1.056 g arasında değişen miktarlarda günlük canlı ağırlık artışı sağladığı, işletmeler ortalamasında ise 1.038 g olarak gerçekleştiği belirlenmiştir İşletmelerde büyüklük grubuna göre 1.852 YTL ile 30.578 YTL arasında net kar ve 37.682 YTL ile 97.754 YTL arasında saf hasıla elde edilmiştir. Ekonomik rantabilite birinci grupta % 2,13, ikinci grupta % 5,95 ve üçünce grupta % 8,12 olarak hesaplanmıştır.