Kalecik karası, gamay ve cabernet sauvıgnon şaraplarında bazı fenolik bileşenlerin karşılaştırılması
Özet
Çalışmada Trakya bölgesinin Mürefte ve Hoşköy bölgeleri bağlarında hasat edilen Fransız ve Türk kökenli kaliteli şaraplık üzümlerden (Kalecik Karası, Gamay ve Cabernet Sauvignon) eşdeğer koşullarda klasik maserasyon yöntemiyle elde edilen şarapların bazı fenolik bileşenleri(gallik asit, kateşin, epikateşin, vanilik asit ve şirincik asit) HPLC ile belirlenmiş ve şaraplar bu fenol bileşenleri açısından karşılaştırılmıştır. Şaraplarda ayrıca temel kimyasal analizler yapılmış ve bütün bu verilere göre üzümlerin bölgeye uyumları ile yerli ve yabancı şaraplık çeşitlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Ankara’nın Kalecik bölgesi kökenli Kalecik Karası çeşidi, Fransa’nın Beaujolais bölgesi kökenli Gamay çeşidi ve Bordeaux kökenli Cabernet Sauvignon çeşidi Trakya’nın Mürefte ve Hoşköy bölgelerine uyum sağlamışlar ve şişeli olarak piyasaya sunulabilecek şaraplar vermişlerdir. Elde edilen sonuçlara göre; her iki bölgede ve her üç şarap çeşidinde de en çok bulunan fenolik bileşenin gallik asit olduğu, diğer fenol bileşenlerinin şaraplardaki sıralaması değişirken gallik asit, kateşin ve epikateşin miktarının bütün şaraplarda ve her iki bölgede de vanilik asit ve şirincik asit miktarından fazla olduğu saptanmıştır. Örneğin; Hoşköy bölgesinde Cabernet Sauvignon şarabı için gallik asit 70.2 g/L, epikateşin 61.8 g/L, kateşin 24.3 g/L, vanilik asit 5.2 g/L ve şirincik asit 4.8 iken Gamay üzümü şarabı için gallik asit 52.6 g/L, epikateşin 26.4 g/L, kateşin 20.3 g/L, şirincik asit 5.1 g/L ve vanilik asit 4.7 g/L’dir. Çalışmada her üç çeşidin de bölgeye iyi adapte olduğu, özellikle Cabernet Sauvignon’ un bölgede fenoliklerce zengin, güçlü yapıda şarap verdiği sonucuna varılmıştır.