Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği olanaklarının araştırılması
Özet
Bu araştırma 2002-2004 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama İstasyonu ile bölüm laboratuarlarında yürütülmüş olup, değişik organik uygulamaların farklı iki çilek çeşidinin verim ve bazı kalite kriterleri ile makro ve mikro besin elementlerinin alım düzeylerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada Camarosa ve Fern çeşitlerine ait frigo fideler Temmuz ayında dikilmişlerdir (yaz dikimi). Farklı organik uygulamalar yapılan parsellerde yetiştirilen bitkilerde verim ve bazı kalite kriterleri bakımından ölçümler yapılmış ve ayrıca farklı organik uygulamaların besin elementi alımına etkilerini saptamak amacıyla yapraklarda ve meyvelerde makro ve mikro besin elementi analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, azot uygulamasından sonra en yüksek değerleri gösteren yeşil gübre-çiftlik gübresi-humik asit-organik gübre uygulamasının Ankara ekolojik koşullarında organik çilek yetiştiriciliği yapan üreticilere önerilebileceği saptanmıştır.