Search
Now showing items 1-20 of 394
Pediococcus acidilactici PBF suşu tarafından üretilen bakteriyosinin karakterizasyonu ve saflaştırılması
Laktik asit bakterileri gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılmaları, pilazmid tarafından kodlanan bakteriyosin üretim özelliklerinden dolayı gıdalarda raf ömrünü uzatmak için potansiyel biyolojik koruyucu rolüne ...
Ozon, klor ve hidrojen peroksit uygulamalarının pazıda klorofil miktarı üzerine etkileri
Minimal islem görmüs meyve ve sebzelerin tüketimi gelismis ülkelerde sürekli artıs göstermektedir. Bu teknikte ürünlerin raf ömrü, çesitli yıkama uygulamaları ile uzatılmaktadır. Klor meyve ve sebzelerin sterilizasyonunda ...
Sucukta üretim sırasında meydana gelen mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişmelere üretim sıcaklığının ve starter kültürün etkisi
Çalışmada, sucukta üretim sırasında meydana gelen mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişmelere starter kültürlerin ve üretim sıcaklığının etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, starter kültür içermeyen (kontrol) ve Pediococcus ...
Trans yağ asitlerinin hamur ve bisküvilerin reolojik ve tekstürel özellikleri üzerine etkisi
Araştırma 2008-2009 yılları arasında A.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yağ Teknolojisi laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bu çalışmada trans yağ asitlerinin hamur ve bisküvilerin reolojik ve ...
Yarı markov süreçleri üzerine bir çalışma
Bu çalışmada, ekransız ve bir ekranlı yarı-Markov süreçleri olarak adlandırılan özel stokastik süreçler ele alınmıştır. Bu süreçler üzerine literatürde yapılan çalışmalardan kısaca bahsedilmiş ve sıfır seviyesinde yansıtan ...
İki ve üç boyutlu cisimlerin Voronoi diyagramlarının çıkarılması ve Delaunay mozaiklemesinin gerçekleştirilmesi
Voronoi diyagramları ve Delaunay üçgenlemesi birçok bilim dalında kullanım alanı bulmuş önemli uygulamalı geometri araçlarıdır. Bu tez çalışmasında bu iki yapının arka planı incelenmekle beraber bu yapıların gerçek hayat ...
Fesleğenin (Ocimum Basilicum) fenolik madde dağılımı ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi
Bu çalışmada fesleğenlerin fenolik maddeleri HPLC yöntemi ile belirlenmiş ve incelenen parametrelerin; bu bileşenlerin miktar ve dağılımları üzerine etkisi ortaya konulmuştur. Ayrıca bu fesleğenlerin antioksidan aktiviteleri ...
Düşük yağlı hamburger üretiminde limon lifi kullanım olanağı
Bu çalışmada %10, %15 ,%20 yağ içeren standart hamburger köftesi formülasyonlarına %0, %2, %4 ve %6 oranlarında limon lifi ilave edilmiştir. Farklı oranlarda eklenen limon lifi ve yağın hamburger köftelerinin kimyasal ...
Bazı yabani korunga türlerinin ex vitro hızlı çoğaltımı
Araştırmanın amacı, korunga bitkisinin in vitro kültür ortamı taklit edilerek sıvı besin maddeleri ve bitki büyüme düzenleyicilerinin bir arada kullanımı ile ex vitro şartlarda çelik materyalinden kısa sürede köklendirilmesidir.Bu ...
Çorum ili ekolojik koşullarında makarnalık buğday üretimi
Çorum İli Ortakuzey Geçit Kuşağı’nda yer almaktadır. Çorum’un buğday ekiliş ve üretimi 1990’lı yıllardan günümüze değişmiştir.İklim faktörleri bakımından Çorum İli genel olarak makarnalık buğday üretimine elverişlidir. ...
Arabidopsis thaliana tiyamin transformatının kalıtım analizi
Bu çalışmada, daha önce yapılan bir doktora çalışmasında elde edilen Arabidopm thaüana tiyamin transformantmın kalıtım analizi yapılmıştır. Transformantın 22 tane F, tohumundan gelişen 21 bitkiden mutant fenotip gösteren ...
Yağ seviyeleri farklı rasyonlarla beslemenin tilapia (Oreochromis niloticus L.) balıklarının büyüme ve yem değerlendirme katsayısı üzerine etkisi
Bu çalışmada, ortalama 3.99 ± 0.25 g ağırlığındaki Oreochromis niloticus yavrularını % 12, % 15 ve % 20 yağlı yemlerle 60 gün beslemenin; büyüme, yem değerlendirme ve protein etkinlik oranına etkileri araştınlmıştır. Yavru ...
İletişim ağ problemlerinin çözümünde neuro- fuzzy yaklaşımı
Son yıllarda bulanık mantık kavramı artık birçok teknoloji alanında daha iyi, basit ve hızlı çözümler sunmasıyla tercih edilmeye başlanmıştır. Bulanık mantığın kullanıldığı alanlardan birisi de iletişim ağ teknolojileridir. ...
Işıklı göl (Çivril, Denizli) tortullarinin sedimantolojik incelenmesi
Işıklı Gölü Dinar – Çivril Grabeni içinde, Büyük Menderes Nehri yatağı üzerinde tatlı su gölüdür. Adını ve sularını Işıklı Kaynağı’ndan alır. Daha önce bol sulu bataklık olan suyu arttıkça göl, azalınca kuruyan bir alan, ...
Peyzaj mimarlığında su kullanımı
Dünyanın var olduğu andan günümüze kadar gelen süreçte su, canlı yaşamının vazgeçilmezi olmuştur ve gelecekte de olmaya devam edecektir. Tüm canlı yaşamının odağında olan bu değerli kaynak, geçmişten günümüze uygarlık ...
Nane (Mentha piperita L.)’nin farklı kısımlarına uygulanan farklı kurutma tekniklerinin uçucu yağın bileşimine ve antimikrobiyel aktivitesi üzerine etkisi
Bu çalışmada nane bitkisinin uç, orta ve alt kısımları elle ayrılmış ve bu kısımlar farklı kurutma teknikleriyle (güneş, gölge, etüv) kurutulmuştur. Nane bitkisi kısımlarında en çok yağ %3.18 ile uç kısmın gölgede ...
Hidrojen peroksit ile korunmuş sütlerden yapılan beyaz peynirlerin bazı fiziksel ve kimyasal nitelikleri üzerinde araştırmalar
Bu araştırmada, Beyaz peynir yapımında hidrojen peroksit eklenmiş süt kullanımının, peynirin bazı nitelikleri üzerine olan etkisi incelenmiş tir. Peynire işlenecek süt, dört eşit kısma ayrılmış ve her bir kışıma (i) % 0.00 ...
Türk şaraplarında ağır metallerin belirlenmesi
Bu çalışmada Türkiye’nin dört farklı bölgesinde yetiştirilen çeşitli üzümlerden, 5 farklı firma tarafından üretilmiş, 37 adet kırmızı ve 6 adet beyaz olmak üzere toplam 43 farklı şarapta, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve ...
Kentsel tasarım kapsamında kentsel peyzaj tasarımı ve Diyarbakır Kayapınar örneğinde irdelenmesi
Bu tez çalışmasında; kırsal alan içerisindeki bir arazinin, kentsel arsalara ve sonrasında kentsel mekanlara dönüşmesi sürecinin, sürdürülebilir ve ekolojik tabanlı olarak yönetilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel tasarım, ...