Başlık için listeleme
Toplam kayıt 76886, listelenen: 69426-69445
-
Tuz Gölü'nün güneyinin yeraltı yapısının potansiyel alan ve diğer jeofizik veriler kullanılarak araştırılması
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000)Investigation into the south of the Tuz Lake with using potential field and other geophysical data. Tuz Lake basin, made up of and located on an active tectonic belt, is suitable for mineral and hydrocarbon deposition. ... -
Tuz Gölü'nün zooplankton yapısı ve bazı su kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Tuz Gölü'nün zooplankton yapısının ve bazı su kalite özelliklerinin belirlenmesinin amaçlandığı tez çalışması, Ekim 2014-Eylül 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. Zooplankton ve su örnekleri sonbahar ve kış döneminde ... -
Tuz Gölü’nden izole edilen Dunaliella türlerinin antibakteriyel özelliklerinin araştırılması
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu çalışmada Tuz Gölü’nden izole edilmiş iki adet Dunaliella cinsine ait suş (Dunaliella sp.T-2 ve T-4) kullanılmıştır. Bu mikroalgler, 0.5 g/l, 1 g/l, 1.5 g/l olacak şekilde farklı azot ve %10 (w/v), %15 (w/v) ve %20 (w/v) ... -
Tuz Gölü’nün zooplankton yapısı ve bazı su kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Tuz Gölü'nün zooplankton yapısının ve bazı su kalite özelliklerinin belirlenmesinin amaçlandığı tez çalışması, Ekim 2014-Eylül 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. Zooplankton ve su örnekleri sonbahar ve kıĢ döneminde ... -
TUZ STRESİ ALTINDAKİ BİBER (Capsicum annuum L.) FİDELERİNDE SALİSİLİK ASİTİN PROLİN BİRİKİMİ VE BAZI FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ
Bu çalışmada, biber (Capsicum annuum L.) bitkisinde tuz (NaCl) ve tuzla birlikte uygulanmış çeşitli konsantrasyonlarda salisilik asitin (SA) serbest prolin birikimi ile bazı fizyolojik parametreler üzerine etkileri ... -
Tuz ve kuraklık stresi altında geliştirilmiş farklı aspir (Carthamus tinctorıous) FAD2 geni mRNA ifade seviyelerinin qRT-PCR yöntemiyle belirlenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)Aspir (Carthamus tinctorius) bir yağlı tohum olarak gıda değeri yüksek olan bir bitkidir. Bünyesinde oleik ve linoleik yağ asitleri olmak üzere 2 önemli yağ asidi barındırmaktadır. Bu sebeple gıda sanayi ve boya endüstrisi ... -
Tuz ve kuraklık stresi altında geliştirilmiş farklı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde lea-3 geni mRNA ifade seviyelerinin kantitatif real-tıme pcr yöntemiyle incelenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ekolojik koşullar bakımından seçiciliği en fazla olan yemeklik tane baklagil türüdür. Birçok bitki türünde de olduğu gibi abiyotik stres unsurlarından tuz ve kuraklık, fasulye yetiştiriciliğinde ... -
Tuzcul Salsola grandis bitkisi rizosfer koşullarından bitki gelişimini destekleyen rizobakteri izolasyonu ve biyogübre olarak kullanım potansiyelinin araştırılması
(Ankara : Ankara Üniversitesi : Fen Bilimleri Enstitüsü : Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, 2019)Toprak tuzluluğu, dünya tarımını etkileyen önemli bir sorundur ve önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir sorun haline gelmesi öngörülmektedir. Topraklarda tuzluluk, tarım için kullanılabilecek alanı her yıl % 1-2 azaltmaktadır. ... -
Tuzgölü Havzasında bazı ana fay zonlarının gravite ve manyetik yöntemler ile belirlenmesi ve tektonik yorumu
(Ankara : Ankara Üniversitesi : Fen Bilimleri Enstitüsü : Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)Orta Anadolu'nun önemli havzalarından olan Tuzgölü Havzası kuzeybatı-güneydoğu uzanımlı ve üst Kretase-Senozoyik yaşlı birimler ile temsil olur. Fay kontrollü havzaya yönelik jeolojik ve jeofiziksel çalışmalar havza ... -
Tuzla tersaneleri işçilerinde ölümcül iş kazası riski algısı ve stress
Bu araştırma, risk algısı yazınında risk algısı ile ilgili olduğu öne sürülmüş olan temsil edicilik ve ulaşılabilirlik kestirmeleri ile güven ve gerçekçi olmayan iyimserlik yanlılığının, Tuzla tersaneler bölgesinde ... -
Tuzlanarak kurutulmuş hamsi balıklarında kurutma alternatifi olarak mikrodalga uygulamasının, tuz ikamesi olarak potasyum klorürün bazı kalite özelliklerine etkisi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Çalışmada, hamsi balığının kurutulması amacıyla mikrodalga kurutma (MK) ve kuru tuzlamanın ürünün fiziksel, biyokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Ön işlem olarak uygulanan tuzlama %100 NaCl ve ... -
Tuzlu ve tatlı sulara maruz kalan deliller üzerinde mukayeseye elverişli parmak izi tespit edilip edilemeyeceğinin analizi
Önemli deliller arasında yer alan parmak izlerinden faydalanmak için olay yerinden elde edilen parmak izlerinin mukayeseye elverişli nitelikte olması, yani parmak izinin kriminal inceleme bakımından kullanılabilir olması ... -
Tuzluluk koşulunda domateste suya dayanıma, su kullanımına ve vejetatif gelişmeye etkisi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003)Bu çalışmada, 4 sulama suyu tuzluluğu (0.25, 2.5, 5 ve 10 dS/m) ve üç potasyum dozu (0, 5 ve 10 mM) konularının domates (Lycopersicon esculentum) bitkisinin verim ve kalitesi üzerine etkileri 2002 yılında sera koşullarında, ... -
Tuzu azaltılmış pastırma üretiminde potasyum klorür ve kalsiyum klorür kullanımının bazı kalite özellikleri üzerine etkileri
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012)Çalışmada, tuz içeriği azaltılmış pastırma üretiminde potasyum klorür (KCl) ve kalsiyum klorür (CaCl2) kullanımının bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklere etkisi belirlenmiştir. Bu amaçla, iki farklı sığır ...