T.C

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ

KESİN RAPORU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAĞCILIKTA ANAÇ ve KALEM ARASINDAKİ

UYUŞMA DÜZEYİNİN BİYOKİMYASAL

YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ

 

 

                                                 Prof.Dr.Gökhan SÖYLEMEZOĞLU

 

 

Proje No: 98-11-01-09

Başlama Tarihi: Ocak 1999

Bitiş Tarihi: Ocak 2002

Rapor Tarihi: 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri

Ankara 2003

 

 

İÇİNDEKİLER                                                                                                                Sayfa No

Özet         i

Abstract   ii

Çizelgeler Dizini       iii

Şekiller Dizini          iv

1.       Amaç ve Kapsam            1

2.       Materyal ve Yöntem        2

2.1.  Materyal     2

2.2.  Yöntem      5

3.       Bulgular            10

4.       Tartışma           24

5.       Kaynak Listesi  26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAĞCILIKTA ANAÇ ve KALEM ARASINDAKİ AŞI UYUŞMA DÜZEYİNİN BİYOKİMYASAL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ

 

DETERMINATION of GRAFTING COMPATIBILITY BETWEEN ROOTSTOCK and SCION IN VITICULTURE with BIOCHEMICAL METHODS

 

Özet

 

Bağcılıkta, filoksera veya nematod zararına karşı koyamadığından kendi kökleri üzerinde yetiştirilemeyen V.vinifera L. türüne ait yerli ve yabancı kökenli üzüm çeşitlerinin, bu zararlılara değişik düzeylerde dayanım gösteren Amerikan asma anaçları üzerine aşılanarak yetiştirilmesi, doğal olarak anaç ve kalem arasındaki uyuşma sorununu da beraberinde getirmiş ve bu sorunu aşmak için birbirleri ile daha iyi uyuşan aşı kombinasyonlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar giderek önem kazanmıştır.

 

Özellikle son yıllarda, aşı uyuşmazlığının belirlenmesi amacıyla geliştirilen yöntemlerden en önemlisi, anaç ile kalemin biyokimyasal metodlarla, elektroforez tekniğiyle protein ve izoenzim bant desenlerini çıkararak uyuşma katsayılarının belirlenmesidir. Ayrıca protein ve izoenzim bant desenlerinin densitometrik olarak analiz edilmesi ve uyuşma katsayılarının belirlenmesi de son yıllarda kullanılan yöntemlerden birisidir.

 

Bu çalışmada; çok zengin bir asma gen potansiyeline sahip olan ülkemizde, çeşit anaç kombinasyonlarında aşı uyuşma durumunun çevre koşullarına bağlı olmaksızın, kesin olarak ve kısa süre içerisinde belirlenmesinde farklı biyokimyasal yöntemlerin etkinliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

 

Araştırmada kullanılan 15 üzüm çeşidi (Alphonse Lavallèe, Amasya, Ata Sarısı, Cardinal, Çavuş, Emir, Gülüzümü, Hafızali, Hamburg Misketi, Italia, Kalecik Karası, Narince, Pinot noir, Razakı ve Riesling) ile 12 Amerikan asma anacının ( 99 R, 110 R, 8 B, 5 BB, 420 A Mgt, SO4, 1103 P, 44-53 M, 1613 C, 140 Ru ve  41 B ) l yaşlı dallarından izole edilen üç enzim sistemi (Peroksidaz, PER; Esteraz, EST; Asit fosfataz, AcPH) ve toplam protein bant desenlerinin değerlendirilmesi sonucunda üzüm çeşitleri ile Amerikan asma anaçlarının uyuşma düzeylerinin geniş farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Her bir enzim sistemi ve toplam proteine dayalı uyuşma durumları incelendiğinde EST enzim sisteminde hiçbir anaç/çeşit kombinasyonunun uyuşma göstermediği, buna karşılık AcPH enzim sisteminde ise bütün anaç/ çeşit kombinasyonunun uyuşma halinde olduğu görülmüştür. PER enzim sistemi ile toplam protein açısından uyuşma durumlarının değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.

 

 

Anahtar Kelimeler: üzüm, çeşit, anaç, aşı, uyuşma, izoenzim, peroksidaz, esteraz, asit

fosfataz, protein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abstract

 

Grafting, a process combining Vitis vinifera L. grape cultivars with American rootstocks resistant to phylloxera and nematodes and growing them as a union has brought about a phenomenon “grafting incompatibility” in viticulture. Studies have advanced in this field of research to determine the best compatible scion/ rootstock comninations.

 

              In recent years, especially the most important technique developed to determine grafting incompatibility is to use protein and isoenzyme banding patterns obtained with electrophoresis and to derive constants for compatibility. In addition, densitometrical analysis of protein and soenzyme banding patterns is also used.

 

              This study was carried out to determine the efficacy of different biochemical methods in determination of grafting incompatibility conclusively and in a short time in grapes grown in Turkey, a country with a rich gene potential.

 

              After evaluation of banding patterns of three different enzyme systems (Peroxidase, PER; Esterase, EST; Acid phosphatase, AcPH) and total protein in 15 grape cultivars (Alphonse Lavallèe, Amasya, Ata Sarısı, Cardinal, Çavuş, Emir, Gülüzümü, Hafızali, Hamburg Misketi, Italia, Kalecik Karası, Narince, Pinot noir, Razakı and Riesling) and  12 American grapevine rootstocks ( 99 R, 110 R, 8 B, 5 BB, 420 A Mgt, SO4, 1103 P, 44-53 M, 1613 C, 140 Ru and  41 B ), it was observed that the grape cultivars and the rootstocks showed a wide variations in their grafting incompatibility. In EST enzyme system, no scion/ rootstock combination showed a compatibility. However, every scion/ rootstock combination exhibited a compatibility in AcPH enzyme system. Incompatibility constants varied widely among scion/ rootstock combinations in both PER and total protein banding patterns.

 

 

Key Words: grape, rootstock, cultivar, compatibility, peroxidase, esterase, acid phosphatase, protein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çizelgeler Dizini

 

Çizelge 1. Aşı uyuşma düzeyleri belirlenen olan üzüm çeşitlerinin önemli özellikleri

 

Çizelge 2. Araştırmada kullanılan çeşit ve anaçlara ait uyuşma katsayıları

 

Çizelge 3. Araştırmada kullanılan ayırım ve  yükleme jelleri ile elektrot tampon çözeltileri ve

     İçerikleri

 

Çizelge  4. SDS-PAGE tekniğinde ayırım ve yükleme jeli ile elektrot tampon çözeltileri ve

      İçerikleri

 

Çizelge 5. Araştırmada kullanılan çeşit ve Amerikan asma anaçlarına ait enzim sistemleri ile

     toplam protein bantlarının Rf değerleri

 

Çizelge 6. PER enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

 

Çizelge 7. EST enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

 

Çizelge 8. AcPH enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

 

Çizelge 9. Toplam Protein sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

 

Çizelge10. PER enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları

 

Çizelge 11. EST enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları

 

Çizelge 12. AcPH enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları

 

Çizelge 13. Toplam Protein sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları    

 

Çizelge 14. Üç değişik enzim sistemi ile toplam protein açısından çeşit-anaç ve anaç-çeşit

       kombinasyonlarına göre uyuşma durumları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekiller Dizini

 

Şekil 1. Araştırmada kullanılan üzüm çeşitleri

 

Şekil 2. Araştırmada kullanılan Amerikan asma anaçları

 

Şekil 3. Peroksidaz enzim sisteminde Amerikan asma anaçlarına ait bant desenleri

 

Şekil 4. Peroksidaz enzim sisteminde üzüm çeşitlerine ait bant desenleri

 

Şekil 5. Esteraz enzim sisteminde  Amerikan asma anaçlarına ait bant desenleri

 

Şekil 6. Esteraz enzim sisteminde üzüm çeşitlerine ait bant desenleri

 

Şekil 7. Asit fosfataz enzim sisteminde Amerikan asma anaçlarına ait bant desenler

 

Şekil 8. Asit fosfataz enzim sisteminde üzüm çeşitlerine bant desenleri

 

Şekil 9. Amerikan asma anaçlarına ait Toplam Protein bant desenleri

 

Şekil 10. Üzüm çeşitlerine ait Toplam Protein bant desenleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Amaç ve Kapsam

Filoksera veya nematod zararına karşı koyamadığından kendi kökleri üzerinde yetiştirilemeyen V.vinifera L. türüne ait yerli ve yabancı kökenli üzüm çeşitlerinin, bu zararlılara değişik düzeylerde dayanım gösteren Amerikan asma anaçları üzerine aşılanarak yetiştirilmesi, doğal olarak anaç ve kalem arasındaki uyuşma sorununu da beraberinde getirmiş ve bu sorunu aşmak için birbirleri ile daha iyi uyuşan aşı kombinasyonlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar giderek önem kazanmıştır.

EUVITIS alt cinsine ait türler arasında mutlak anlamda aşı uyuşmazlığı sözkonusu olmamasına karşın, anatomik yapı farklılıklarının yanısıra, aşı birlikteliğinin ileri dönemlerinde ortaya çıkan biyokimyasal uyumsuzluklar, aşılı asmaların performansını önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Bağcılıkta anaç ve kalem arasındaki aşı uyuşmazlığının belirlenmesinde en iyi sonuç veren yöntemlerden birisi, bağda aşılı omcalar üzerinde yapılan değerlendirmelerdir (Hidalgo ve Candela 1979). Pratikte, genellikle aşı noktasının altında ve üstünde anaç ve kalem arasındaki gelişme farklılıkları, uyuşmazlık belirtisi olarak kabul edilmektedir. Ancak aşılı asma, gelişme ve verim yönünden normal bir performans gösteriyorsa, aşı noktasının altında ve üstünde meydana gelmiş olan gelişme farklılıkları, her zaman bir uyuşmazlık göstergesi olmayabilir (Reynier 1982).

Aşı noktasının altında ve üstünde yani anaç ve kalemde meydana gelen gelişme farklılıklarının çap cinsinden ölçülerek Branas tarafından geliştirilen uyuşma katsayısı, Perraudine adlı araştırıcı tarafından modifiye edilmiştir ve bu uyuşma katsayısı formülü halen yaygın olarak kullanılmaktadır (İnal ve Barış 1983 a,b,  Fidan ve Can 1984, Oraman 1963).

Bağda aşılı bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar, kalem ile anaç arasındaki uyuşma hakkında pratik anlamda en iyi fikir veren yöntemlerden biri olmasına rağmen, oldukça önemli dezavantajları da söz konusudur. Bunlardan en önemlisi, elde edilen sonuçların kolaylıkla genelleştirilememesidir. Çünkü uyuşma göstergeleri, göz önünde bulundurulan ürün miktarı, şeker üretimi, şıradaki şeker miktarı, budama odunu ağırlığı gibi kriterler büyük ölçüde çevre koşullarına bağlıdır. Bu yöntemin bir diğer dezavantajı ise affinite ya da uyuşma katsayısının, anaç çevresinin kalem çevresine oranı gibi kriterlerin aşılamadan ancak 4-5 yıl sonra geçerlilik kazanmaya başlamasıdır. Çünkü bu ve bu gibi uyuşma durumunu (affinite düzeyini) belirleyebileceğimiz kriterlerin elde edilebilmesi için aşılı asmanın ürüne yatmış olması zorunludur. Bu nedenlerle, son yıllarda araştırıcılar anaç ve kalem arasındaki uyuşma düzeyini, mümkün olan en erken dönemde daha kısa sürede ve daha kesin bir şekilde belirleyebilecek çalışmalara yönelmişlerdir.

Özellikle son yıllarda, aşı uyuşmazlığının belirlenmesi amacıyla geliştirilen yöntemlerden en önemlisi, anaç ile kalemin biyokimyasal metodlarla, elektroforez tekniğiyle protein ve izoenzim bant desenlerini çıkararak uyuşma katsayılarının belirlenmesidir. Ayrıca protein ve izoenzim bant desenlerinin densitometrik olarak analiz edilmesi ve uyuşma katsayılarının belirlenmesi de son yıllarda kullanılan yöntemlerden birisidir.

Farklı moleküler forma ve kinetik özelliklere sahip olan ve aynı reaksiyonu katalize eden enzimlere izoenzim adı verilmektedir. İzoenzimler, tek gen belirleyicilerinden biri (markör) olma özelliğinde olup, genellikle kalıtımda kodominanttır. Günümüzde bitki ıslahı bitki populasyon genetiği, sistematik, somatik hücre genetiği gibi bitki biyolojisinin hemen hemen tüm alanlarında kullanılmaktadır.

Bunun dışında çeşitlerin ayırımında da izoenzimlerden çok geniş ölçüde yararlanılmaktadır (Söylemezoğlu 1996, Arulsekar ve Parfitt 1986).

Bu çalışmada; asmanın ve bağcılık kültürünün ana vatanı olması sebebiyle çok zengin bir asma gen potansiyeline sahip olan ülkemizde, modern bağcılığın gereği olan aşılamanın ortaya çıkardığı çeşit anaç kombinasyonlarında aşı uyuşma durumunun çevre koşullarına bağlı olmaksızın, kesin olarak ve kısa süre içerisinde belirlenmesinde farklı biyokimyasal yöntemlerin etkinliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

2. Materyal ve Yöntem

2.1. Materyal

Araştırma Ocak 1999 - Ocak 2002 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait Hasat Sonrası Fizyolojisi Laboratuvarı Elektroforez Ünitesi ve Soğuk Hava Depolarında yürütülmüştür.

Araştırmada aşı uyuşma durumları belirlenen çeşitlerinin önemli özellikleri Çizelge 1’de verilmiştir (Çelik ve ark 1998a, Çelik 2002).

Çizelge 1. Aşı uyuşma düzeyleri belirlenen olan üzüm çeşitlerinin önemli özellikleri

Çeşidin adı

Rengi

Değerlendirme şekli

Tane şekli ve iriliği

Olgunluk zamanı

Alphonse Lavallèe

Siyah

Sofralık

Basık yuvarlak-İri

Orta mevsim

Amasya

Beyaz

Sofralık

Yuvarlak-İri

Orta mevsim

Ata sarısı

Beyaz

Sofralık

Yuvarlak- Çok iri

Orta geç

Cardinal

Mor

Sofralık

Yuvarlak- İri

Erken

Çavuş

Beyaz

Sofralık

Yuvarlak- İri

Orta erken

Emir

Beyaz

Şaraplık

Yuvarlak-Orta

Orta mevsim

Gülüzümü

Pembe

Sofralık

Oval- Orta

Orta erken

Hafızali

Beyaz

Sofralık

Elips-İri

Orta geç

Hamburg Misketi

Siyah

Sofralık

Hafif oval-Orta

 Orta mevsim

Italia

Beyaz

Sofralık

Hafif oval- İri

Orta mevsim

Kalecik karası

Siyah

Şaraplık

Yuvarlak- Orta

Orta mevsim

Narince

Beyaz

Şaraplık

Yumurta- Orta

Orta geç

Pinot noir

Siyah

Şaraplık

Yuvarlak- Küçük

Orta erken

Razakı

Beyaz

Sofralık

Uzun elips-İri

Orta

Riesling

Beyaz

Şaraplık

Yuvarlak Küçük

Orta mevsim

Araştırmada kullanılan Amerikan asma anaçlarının özellikleri de şöyledir (Çelik 1998):

99R (Vitis berlandieri Las sorres x V. rupestris du Lot): Kuvvetli bir anaç olup üzerine aşılanan çeşidin olgunlaşmasını geciktirme eğilimi olduğundan kuzey bölgelerde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Kökleri filokseraya iyi dayanmakla beraber yaprakları filoksera galleri ile kaplanmaktadır. Kirece dayanımı yüksektir ancak tuza dayanımı azdır. Kurak şartlara biraz duyarlıdır. Nematodalara oldukça dayanıklıdır. İyi odunlaşan ve köklenen 1 yaşlı dallara sahiptir. Bağdaki aşılamalara iyi sonuç vermesine karşın masabaşı aşılamasına oldukça duyarlıdır.

110 R (V. berlandieri Rességuier No.2 x V. rupestris Martin): Kuvvetli bir anaçtır ve üzerine aşılanan çeşidi geç olgunlaştırmaya meyillidir. Aktif kirece dayanımı iyi ve kurağa çok dayanıklıdır. Köklenme oranı düşük olmasına rağmen bağdaki aşılamalarda iyi sonuç vermektedir. Masabaşı aşılarda ise başarı orta derecededir. 1 yaşlı dalların odunlaşması zayıftır.

Teleki 8 B (V. berlandieri x V. riparia): Kurağa dayanıklıdır. Aktif kirece ve nematodlara dayanıklıdır. Aşı tutma oranı iyi olmasında rağmen köklenme oranı düşüktür.

Kober 5 BB (V. berlandieri x V. riparia Teleki 8 B): Kuvvetli bir anaçtır. Vegetasyon süresinin nispeten kısa olması nedeniyle kuzey bölgelerde kolayca yetiştirilmektedir. Nemli ve killi topraklara uygun bir anaçtır. %20’yi aşan aktif kirece ve nematodlara iyi dayanır. Köklenmesi iyi olmasına rağmen bağdaki aşılamalarda bazı sorunlar çıkmaktadır.

420 A Mgt (V. berlandieri x V. riparia): V. riparia’nın baskın özelliklerini taşıdığından kireçli toprakların anacı olarak da isimlendirilmektedir. Zayıf bir anaçtır. Olgunlaşmayı hızlandırdığından erken olgunlaşan sofralık üzümler veya yüksek kaliteli şaraplık üzüm çeşitleri için anaç olarak kullanılmaktadır. Filokseraya oldukça iyi dayanan bir anaçtır. Aktif kireç oranı %20’ye kadar olan topraklara iyi adapte olmaktadır. Buna karşılık kurak toprakları sevmez, daha çok dinlenmiş, nemli ve verimli toprakları sever. Çeliklerinin kolay köklenmemesi masabaşı aşılarında sorun çıkartmaktadır. Buna karşılık bağdaki aşılamalarda aşı tutması iyidir.

SO4 (V. berlandieri x V. riparia No.4): Özellikle gelişmenin başlangıcında hızlı bir gelişme gösteren kuvvetli bir anaçtır. Üzerine aşılana çeşitte tane tutumunu arttırma ve olgunluğu hızlandırma eğilimi vardır. Nemli ve killi topraklara uygun bir anaç olup çok kurak koşullardaki topraklara tavsiye edilmez. %17-18 aktif kirece ve nematodlara oldukça iyi dayanmaktadır. Köklenme ve bağdaki aşı tutma oranı oldukça iyidir.

1103 P (V. berlandieri Rességuier No.2 x V. r  upestris du Lot): Kuvvetli bir anaç olup alt katmanı nemli ve killi-kireçli topraklara uyum sağlamıştır. Kirece 110 R ve 99 R anaçları kadar dayanıklıdır (%17-18).Bu anaç çok kurak topraklar için önerilmektedir. Köklenme ve aşı tutma oranı oldukça yüksektir.

44-53 M (V. riparia Grand Glabre x 144 (V. cordifolia x V. rupestris)): Yaprak yelpaze virüsüne ve kuraklığa dayanıklı ancak kullanımı yaygın olmayan bir anaçtır. Filokseraya, toprakta %10’a kadar olan aktif kirece dayanır. Magnezyum eksikliğine karşı son derece dayanıklıdır. Çelik verimi ve aşı tutma oranı oldukça yüksektir.

1613 C (Solonis (V. riparia x V. rupestris x V. candicans ) x Othello (V. labrusca x V. riparia x V. vinifera)): Filokseraya ve kirece dayanıksız bir anaçtır. Buna karşılık nematodlara son derece dayanıklıdır. Kolay köklenir ve iyi aşı tutar.

140 Ru (V. berlandieri Rességuier No.2x V. rupestris du Lot): Çok kuvvetli bir anaçtır. Üzerine aşılanan çeşidin vegetasyon süresini uzatmaktadır. %20 oranında aktif kirece ve filokseraya iyi dayanmakta ancak yapraklarında filoksera galleri oluşmaktadır. Çelikleri zor köklenir, masabaşı aşısında aşı tutma oranı düşüktür. Buna karşılık bağdaki aşılamalarda başarı oranı yüksektir.

41 B (Chasselas x V. berlandieri): Vegetasyon süresinin kısa olması ve topraktaki kirece (% 40) yüksek oranda dayanım göstermesi bu anacın en önemli özelliğidir. Yeterli düzeyde filokseraya dayanıklıdır. Tuza ve mildiyöye karşı dayanıklı değildir. Bu anacın en olumsuz özelliği zor köklenmesidir. Bu nedenle masabaşı aşılamada başarı oranı düşüktür ancak  bağdaki aşılamalarda aşı tutma oranı oldukça iyidir.

Teleki 5 C (V. berlandieri x V. riparia): Özellikleri 5 BB anacına benzer. Diğer V. berlandieri x V. riparia melezlerinden en önemli farkı üzerine aşılanan çeşidi erken olgunlaştırmasıdır. Bu durum özellikle vegetasyon süresinin kısa olduğu deniz seviyesinden daha yükseklerde ve kuzey bölgelerde önem taşır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                

 

Şekil 1. Araştırmada kullanılan üzüm çeşitleri (Çelik ve ark 1998a,Çelik 2002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 2. Araştırmada kullanılan Amerikan asma anaçları

 

 

 

2.2. Yöntem

 

2.2.1. Bağda (Arazi Koşullarında) Anaç ile Kalem Arasındaki Uyuşma Katsayısının Belirlenmesi

Bağda, anaç, kalem ve aşı yerinin kalınlıklarının ölçülmesinden hareketle, anaç ile kalem arasındaki uyuşma katsayısı Perraudine'nin formülüne göre matematiksel olarak belirlenmiştir (Çizelge 2).

                                                        C..                C + A

Uyuşma Katsayısı (UK)=            ————    +  ————— + 10= 12 (İdeal Uyuşma katsayısı)

                                                            A                       2B

A = Aşı noktasının 10 cm üzerinde ölçülen kalemin çapı (cm)

B = Aşı noktasının çapı (cm)

C = Aşı noktasının 10 cm altında ölçülen anacın çapı (cm)

UK =12 veya buna çok yakın ise ideal bir uyuşmayı ifade eder.

UK > 12 ise kaleme göre anaç daha kalın

UK < ise anaca göre kalem daha kalın demektir.

 

Bu araştırmayla incelenen üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçları arasındaki uyuşma düzeylerini belirleyebilmek amacıyla elde edilen izoenzim ve protein bant desenlerinden; her üç enzim sistemi (AcpH, EST, PER) ve proteinler için Safonov ve Veidenberg (1969)'in geliştirilmiş oldukları formüle göre kalem-anaç (Çizelge 6, 7, 8 ve 9) ve anaç-kalem uyuşma katsayıları (Çizelge 10, 11, 12 ve 13) belirlenmiştir.

 

Ortak İzoenzim/Protein Bant Sayısı

UK K-A  = ——— —————————————————————————     x 100 >70 ise benzer      

              Aşı Kalemi Toplam İzoenzim/Protein Bant Sayısı

 

UKK-A= Uyuşma katsayısı Kalem-Anaç

 

                     Ortak İzoenzim/Protein Bant Sayısı

UK A-K= ———————————————————————————     x 100 > 65 ise  uyuşma iyi

Anaçlarda Toplam İzoenzim/Protein Bant Sayısı

 

UKA-K= Uyuşma katsayısı Anaç-Kalem

 

 

 

2.2.2. Biyokimyasal Analizler

Bu çalışmada enzim ve protein kaynağı olarak bir yaşlı dala ait odun dokusu kullanılmıştır. Enzim ve proteinlerin bantlara ayrılması dikey elektroforez aletinde ve taşıyıcı ortam olarak poliakrilamid kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Peroksidaz (PER), Asit Fosfataz (AcpH), Esteraz (EST) enzimlerinin üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarının l yaşlı dallarından ekstraksiyonu, Arulsekar ve Parfitt (1986)'ya göre, toplam proteinlerin ekstraksiyonu ise Kozma ve ark. (1990)'na göre gerçekleştirilmiştir.

 

2.2.2.1. Enzimlerin Ekstraksiyonu

Kabuğu soyulmuş 2 g odun dokusu tartıldıktan sonra sıvı azot ile porselen havan içerisinde havaneli ile iyice öğütülerek, üzerine 0.6 g PVPP ve 30 ml ekstraksiyon çözeltisi (Arulsekar and Parfitt 1986) (0.05 M Tris (pH: 8.0), 0,007 M Sitrik asit, %0.1 Sistin, % 0.1 Askorbik asit, %1'lik polietilen glikol (M: 4000) ve 1 mM 2-mercaptoethanol) ilave edilmiş, buz banyosunda 20 sn 15000 devirde ultra - turrax homojenizatör vasıtasıyla parçalanmıştır. Parçalama işlemi tamamlanan örnekler 4 kat tülbent bezden süzülerek, 15 dakika 14000 devirde 4°C'de santrifüj edilmiştir. Santrifüj işlemi tamamlanan örneklerde elde edilen sıvı kısım (supernatant) enzim kaynağı olarak kullanılmıştır. Elektroforez aşamasına kadar eppendorf tüpler içerisindeki enzim kaynağı, sıvı azotta dondurularak -35°C'lik derin dondurucuda muhafaza edilmiştir.

2.2.2.2. Elektroforez İşlemi

Peroksidaz (PER) enzimi için % 12’lik ayırım ve % 4'lük yükleme jeli, Asit fosfataz (AcpH) ve Esteraz (EST) enzimleri için %9.45'lik ayırım ve %4'lük yükleme jeli kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan farklı konsantrasyonlardaki ayırım, yükleme jeli ve elektrot tampon çözeltilerinin içerikleri Çizelge 3'de verilmiştir.

Çizelge 3. Araştırmada kullanılan ayırım ve  yükleme jelleri ile elektrot tampon çözeltileri ve içerikleri

 

Ayırım Jeli (%12)

Ayırım Jeli (%9.45)

%12’lik için yükleme jeli (%4)

%9.45’lik için yükleme jeli (%4)

Elektrot tampon çözeltisi

Akrilamid/bis (30:1.5)

Akrilamid/bis (%30 T:%2.6 C)

0.5 M Tris-HCl pH6.8

0.75 M Tris-HCl pH 8.8

1.5 M Tris-HCl pH 8.8

Amonyum persulfat

Triton X-100 (%10)

TEMED

Saf su

-

40 ml

-

-

25 ml

(%10) 500 µl

 

50 µl

33.5 ml

24 ml

-

16 ml

-

-

(%1.5) 4.4 ml

0.24 ml

40µl

80 ml’ye tamamlanır

 

-

1.3 ml

2.5 ml

-

-

(%10) 50µl

-

10 µl

6.1 ml

3.37 ml

-

-

-1.25 ml

-

(%1.5) 1.37 ml

-

12.5 µl

25 ml’ye tamamlanır

%9.45’lik jel için 0.05 M Tris

0.38 M Glisin pH 8.3

 

%12’lik jel için

(1X) 25mM Tris, 192 mM glisin, pH 8.3

 

Öncelikle enzimlerin elektroforez sırasında ilerleyeceği ayırım jeli hazırlanarak, dikey elektroforez aletinin 1.0 mm aralığa sahip olan iki cam plaka arasına dökülerek, yaklaşık l saat süreyle polimerize olması için beklenmiştir. Ayırım jelinin polimerizasyonu gerçekleştikten sonra örneklerin yüklendiği yükleme jeli solüsyonu hazırlanmış ve polimerize olan jelin üzerine dökülerek bu kısımda polimerize olması için yaklaşık l saat bekletilmiştir. İki cam plaka arasında polimerizasyon işlemi tamamlanan poliakrilamid jel, dikey elektroforez tankına cam plakalarla birlikte yerleştirilerek elektrik akımının iletileceği bölgeler elektrot tampon çözeltisi ile doldurulmuştur. Üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarına ait enzim örnekleri elektrot tampon çözeltisi altında hamilton şırınga yardımıyla ceplerine yerleştirilmiştir.

Elektroforez işlemi +4°C'de gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla soğutuculu Bio-Rad protein Xi-II tip dikey poliakrilamid jel elektroforez aleti, silikon borular ile soğutuculu sirkülatöre bağlanarak sıcaklığı +4°C'ye ayarlanmıştır. Yaklaşık 30 dakika sonra bromofenol mavisi ile boyanarak hazırlanan enzim örnekleri yüklendikleri cepten yükleme jelinin alt kısmına ulaşana dek 100 volt, bu aşamadan sonra ise 350 volt'ta elektroforez işlemine devam edilmiştir.

2.2.2.3. Enzim Bantlarının Boyanması

Enzim bantlarının boyanmasında Arulsekar ve Parfitt (1986)’dan yararlanılmıştır.

 

Esteraz (EST): 100 mg    Fast Blue RR Tuzu       ( 40 ml distile su içinde çözündürülmüş)

                          50 ml       Fosfat (NaH2PO4) solusyonu-A (sodyum fosfat-monobazik)

                          10 ml       Fosfat (NaH2PO4) solusyonu-B (sodyum fosfat-dibazik) 

                           2 ml        % 0.1 α-naftil asetat

                          35°C'deki etüvde l saat tutularak gerçekleştirilmiştir.

 

Asit Fosfataz (AcpH): 100 mg      Fast Garnet GBC Tuzu

                                   100 ml      Sodyum asetat (pH 5.0) 

                                    5 ml         0.1 M MgCl2

                                    2 ml         %1 α-naftil asit fosfat

         35°C'deki etüvde 30-60 dakika tutularak gerçekleştirilmiştir.

 Peroksidaz (PER): 50 mg     3 - amino - 9- ethyl carbazole  (5 ml dimetil formamid içindeçözündürülmüştür)

                        2 ml     0.1MCaCl2  

                                0.2 ml     %30 Hidrojen Peroksit 

                             95 ml     0.05 M Sodyum Asetat  (pH: 5.0)

35°C5deki etüvde l saat tutularak gerçekleştirilmiştir.

2.2.2.4. Proteinlerin Eksraksiyonu

Protein bantlarının elde edilmesi amacıyla Kozma ve ark. (1990) tarafından önerilen
tampon çözeltisi kullanılmıştır. Bu amaçla 0.05 M Tris-HCl, 0.05 mM Sodyum Klorür, % 2
(v/v) Sodyum Dodesil Sulfat (SDS) ve % 5 (v/v) 2-mercaptoetanol karışımından oluşan ekstraksiyon
tampon çözeltisi hazırlanmıştır. Kabuğu soyulmuş 2 g odun dokusu tartıldıktan sonra sıvı azot
ile porselen havan içerisinde havaneli ile iyice öğütülmüş ve üzerine l g PVPP ile 10 ml
ekstraksiyon tampon çözeltisi ilave edilerek karışım sağlandıktan sonra homojenizatörde
parçalanmıştır. Daha sonra tülbentten süzülen çözelti 1000C'de 4 dakika süreyle sıcak su
banyosunda tutulmuş ve bunu takiben 14000 rpm'de 10 dakika süreyle santrifüj edilerek üstteki
çözelti protein kaynağı olarak kullanılmıştır.                                                                                                                                ,

2.2.2.5. Elektroforez İşlemi                         

Proteinlerin analizinde Sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforez (SDS-PAGE) tekniği kullanılmıştır. Enzimlerdeki gibi hazırlanan jel çözeltilerine ve elektrot tamponuna ayrıca SDS ilave edilmiştir (Çizelge 4).

Çizelge  4. SDS-PAGE Tekniğinde Ayırım Ve Yükleme Jeli İle Elektrot Tampon Çözeltileri ve İçerikleri

 

Ayırım Jeli (%12)

Yükleme Jeli (%4)

Elektrode Tampon Çözeltisi

Akrilamid:Bis akrilamid (%30 T: %2.67 C)

40 ml

1.3 ml

25 mM Tris

192 mM Glisin

%0.1 SDS

pH 8.3

Saf Su

33.5 ml

6.1 ml

1.5 M Tris-HCl pH 8.8

25 ml

-

0.5 M Tris-HCl pH 6.8

-

2.5 ml

%10 SDS (w/v)

1 ml

100 μl

%10 Amonyum persulfat (taze)

500 μl

50 μl

TEMED

50 μl

10 μl

Toplam Monomer

100 ml

10 ml

Elektroforez, yükleme jeli için 25 mA, ayırma jeli için 15 mA sabit akım şiddetinde gerçekleştirilmiştir. Markör boya (Bromofenol mavisi) orijinden yaklaşık 10 cm uzaklaşıncaya kadar (6-7 saat) elektroforeze devam edilmiştir.

2.2.2.6. Protein Bantlarının Boyanması:

Elektroforez işlemini takiben protein bantlarının görünür hale getirilebilmesi için gümüşlü boyama (Silver Staining) metodu kullanılarak aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmiştir.

 

____Ayıraçlar_____                ______Hacim______                  ______Süre_____

1. Durağanlama                                         300 ml x 3                                                   20 dk x 3

2. Deiyonize su ile yıkama                         300 ml x 3                                                   10 dk x 3

3. Gümüşlü çözelti                        300 ml                                          30 dk

4. Deiyonize su ile yıkama                         300 ml                                                          10-20 sn

5. Geliştirme çözeltisi                                  150 ml x 2                                                   5-8 dk x 2

6. Durdurma çözeltisi                                 300 ml                                                          5 dk

7. Deiyonize su ile yıkama                         300 ml x 3                                                   10dkx3

8. İndirgen çözelti                                       300 ml                                                          10-30 sn

9. Çeşme suyu ile yıkama                         Akan su                                                       l dk

10. Deiyonize su ile yıkama                        300 ml x 3                                                   10 dk x 3

11.Tekrarlama                              Bantlar iyi çıkmadığında  10.  kademeye kadar işlem tekrarlanmıştır.

Gümüşlü Boyama Ayıraçları:

Durağanlama (Fiksatif) çözeltisi: Etil alkol (%30) + Glasial asetik asit (%10): 90 ml Glasial asetik asit ve 270 ml Etil alkol karıştırılıp saf su ile 900 ml'ye tamamlanarak hazırlanmıştır.

Gümüş çözeltisi:   1.5 ml gümüş konsantre çözeltisinden (Gümüş nitrat) alınarak, 300 ml saf su ile kanştınlmıştır.

Geliştirme (Developer) çözeltisi: 30 mi Geliştirme l (Sodyum karbonat) çözeltisi saf su ile 300 ml'ye tamamlanmıştır. Bu çözeltiye 0.17 ml Geliştirme 2 (Formaldehit) çözeltisi ilave edilmiştir.

Durdurma (stop) çözeltisi (% l Glasial Asetik Asit): 3 ml glasial asetik asit 297 ml saf su ile karıştırılarak hazırlanmıştır.

İndirgen (Reducer) çözeltisi: 2 ml indirgen A (potasyum ferrisiyanid) konsantresi, 40 ml indirgen B (Sodyum tiyosulfat) konsantresi ve 0.7 ml indirgen C (Sodyum karbonat) çözeltisinden oluşan karışım 300 ml'ye saf su ile tamamlanarak hazırlanmıştır.

 

3. Bulgular

 

            Bağda anaç, kalem ve aşı yeri kalınlıklarının ölçülmesinden hareketle, anaç ile kalem arasındaki uyuşma düzeyi Perraudine’in formülüne göre belirlenmiştir. (Çizelge 2). Buna göre, en düşük uyuşma katsayısı 10.97 ile Riesling/ SO4 kombinasyonundan elde edilmiştir. Sadece

Riesling/ 1613 C kombinasyonunda bu değer anaç ile kalem arasındaki ideal uyuşmayı ifade eden 12 değeri tespit edilmiş olup, diğer tüm kombinasyonlarda uyuşma değeri 12’ye çok yakın olmakla birlikte tüm çeşitlerde kalemin anaca göre biraz daha  kalın olduğu gözlenmiştir.

 

 

Çizelge 2. Araştırmada kullanılan çeşit ve anaçlara ait uyuşma katsayıları

         Anaçlar

 

Çeşitler

41 B

SO4

16-13 C

1103 P

5 BB

110 R

99 R

140 Ru

8 B

5 C

44-53

Alphonse L.

11,93

-

-

11,81

11,74

11,72

11,94

11,92

11,67

11,66

11,90

Amasya

11,72

-

-

11,51

11,34

11,60

11,75

11,56

11,23

11,25

11,43

Çavuş

11,64

-

-

11,71

11,59

11,84

11,66

11,64

11,52

11,43

11,64

Emir

11,61

11,40

11,91

11,85

11,63

11,71

-

-

-

-

-

Gülüzümü

11,83

-

-

11,71

11,47

11,57

11,85

11,75

11,43

11,57

11,85

Hafızali

11,90

-

-

11,84

11,59

11,67

11,89

11,50

11,48

11,45

11,69

Narince

11,47

11,38

11,79

11,66

11,68

11,58

-

-

-

-

-

Pinot noir

11,57

11,56

11,99

11,75

11,55

11,73

-

-

-

-

-

Riesling

12,03

10,97

12,00

11,98

11,84

11,76

-

-

-

-

-

 

Öncelikle, gerek enzimler gerekse proteinler için boyama işlemi tamamlanan ve bantların açıkça görüldüğü jeller, boya çözeltisi içerisinden çıkartılarak, alttan aydınlatmalı beyaz fleksiglas üzerine konulup, fotoğrafları çekilmiş ve bundan sonra her bir bant için Relative Frekans (RF) değerleri belirlenmiştir (Çizelge 5).

Bandın orijinden uzaklığı

R f= ———————————————————————   

            Markör boyanın orijinden uzaklığı

             

Şekil 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10’da bu çalışmaya dahil edilmiş olan çeşit ve anaçlara ait PER, EST, AcPH ve toplam protein bant desenleri görülmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 3. Peroksidaz enzim sisteminde Amerikan asma anaçlarına ait bant desenleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 4. Peroksidaz enzim sisteminde üzüm çeşitlerine ait bant desenleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 5. Esteraz enzim sisteminde  Amerikan asma anaçlarına ait bant desenleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 6. Esteraz enzim sisteminde üzüm çeşitlerine ait bant desenleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 7. Asit fosfataz enzim sisteminde Amerikan asma anaçlarına ait bant desenler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 8 . Asit fosfataz enzim sisteminde üzüm çeşitlerine bant desenleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 9. Amerikan asma anaçlarına ait Toplam Protein bant desenleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 10. Üzüm çeşitlerine ait Toplam Protein bant desenleri

 

Araştırmada, üzerinde çalışılan 15 üzüm çeşidi ve 12 Amerikan asma anacının odun dokularından ekstrakte edilen peroksidaz (PER) enzim sisteminde elde edilen bant sayısı çeşitlerde 4-6 arasında değişirken, anaçlarda 5-7 adet olarak belirlenmiştir. Asit fosfataz (AcPH) enzim sisteminde ise, çeşitlerde 4-5, anaçlarda ise 5 bant elde edilmiş olup, esteraz (EST) enzim sisteminde çeşit ve anaçlarda bant sayısı 5-10 arasında değişmiştir. Toplam protein analizinde çeşitlerde 5-8 arasında bant gözlenirken anaçlarda bu sayı 6-7 arasında değişmiştir (Çizelge 5 ).

 

Çalışmada incelenen 15 üzüm çeşidi ve 12 Amerikan asma anacı arasındaki aşı kombinasyonlarında Çeşit-anaç (KK-A) ve anaç- çeşit  (KA-K) uyuşma katsayıları Safonov ve Veidenberg (1969)’a göre hesaplanmıştır (Çizelge 6,7,8,9,10,11,12 ve 13). Uyuşma katsayılarına göre araştırmada kullanılan çeşit ve anaçların uyuşma durumları Çizelge 14’de toplu olarak gösterilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çizelge 5. Araştırmada kullanılan çeşit ve Amerikan asma anaçlarına ait enzim sistemleri ile toplam protein bantlarının Rf değerleri (1-15: Çeşitler; Alphonse L., Amasya, Ata Sarısı, Cardinal, Çavuş, Emir, Gülüzümü, Hafızali, Hamburg M., Italia, Kalecik K., Narince, Pinot noir, Razakı, Riesling; 16-27 Anaçlar; 44-53, 41 B, 5 C, 16-13 C, 110 R, 420 A, 140 Ru, 5 BB, 1103 P, 8 B, S04, 99R.)

 

Rf

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

Peroksidaz

0,222

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

-

-

+

+

+

+

+

+

-

+

+

0,230

+

+

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

-

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,233

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,241

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

-

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,244

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,253

+

+

+

+

+

-

+

+

-

-

+

-

+

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,267

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 -

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,345

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,356

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,368

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,389

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,422

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

-

-

-

Bant Sayısı

5

6

5

5

5

4

5

5

4

4

6

4

5

5

5

6

5

5

6

6

6

6

6

7

5

6

6

Esteraz

0,126

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

+

 

+

 

+

+

 

 

0,133

+

 

 

+

 

 

 

 

+

 

+

+

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,138

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

 

 

+

+

+

 

+

+

+

0,144

+

+

+

 

 

 

+

 

+

 

 

+

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,149

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

+

 

 

 

 

0,156

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

 

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,161

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

 

+

+

 

+

+

+

+

0,172

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

+

 

+

+

+

 

 

 

0,178

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,184

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

 

+

+

 

+

 

+

+

+

0,189

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,200

 

 

 

 

 

+

 

+

 

+

 

 

+

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,207

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

 

 

 

0,218

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

+

 

 

 

 

0,233

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,241

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

+

+

+

 

 

 

0,253

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

 

 

+

 

 

 

 

 

+

0,256

 

 

 

 

+

+

+

 

+

+

 

 

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,267

+

+

+

+

+

+

 

+

+

+

 

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,276

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

+

 

 

+

 

 

 

0,299

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

 

 

 

+

+

 

 

+

0,300

+

 

+

 

 

 

 

 

+

 

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,310

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

 

 

+

 

 

0,311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,322

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

+

 

+

+

+

+

 

+

+

0,333

+

+

+

+

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,344

+

 

 

 

 

 

+

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,345

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

0,356

 

 

 

+

+

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,367

+

+

+

+

+

+

 

 

+

+

 

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,368

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

 

 

 

Bant Sayısı

9

6

7

8

6

8

5

4

10

6

7

8

8

7

6

5

6

7

6

8

7

10

9

10

7

6

7

Asit Fosfataz

0,035

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,038

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,059

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,063

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,129

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,138

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,141

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,150

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,176

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,188

+

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,200

 

 

 

 

+

+

+

 

+

 

+

+

+

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bant Sayısı

5

5

5

5

5

6

5

4

5

4

5

5

5

4

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

Toplam Protein

0,442

+

+

+

+

 

 

 

 

+

+

+

 

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,458

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,483

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,500

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,525

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,608

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,625

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,642

+

+

+

+

 

 

 

 

+

+

 

+

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

0,650

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bant Sayısı

8

8

8

8

6

6

6

6

6

6

6

6

5

7

7

8

8

8

6

6

6

6

6

6

6

6

6

 


Çizelge 6.PER enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

    Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

75

50

80

60

60

50

60

60

50

50

67

50

60

60

60

99 R

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

110 R

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

8 B

75

50

80

60

60

50

60

60

50

50

67

50

60

60

60

140 Ru

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

1103 P

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

5 BB

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

5 C

75

50

80

60

60

50

60

60

50

50

67

50

60

60

60

16-13 C

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

44-53

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

SO4

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

420 A

100

83

80

80

80

75

80

80

75

75

83

75

60

80

80

 

Çizelge 7. EST enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

       Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

33

50

43

25

33

38

20

50

10

33

29

25

38

29

33

99 R

33

33

29

38

33

25

20

25

30

17

57

38

25

57

17

110 R

33

50

57

25

33

38

60

50

50

33

43

63

25

29

33

8 B

56

50

57

57

33

38

40

50

50

33

71

63

38

57

33

140 Ru

22

0

14

50

33

25

0

25

40

17

43

25

38

29

33

1103 P

33

17

29

38

50

38

0

50

30

33

29

25

50

14

50

5 BB

22

33

29

38

33

25

40

25

40

17

43

50

25

29

17

5 C

33

33

29

38

33

25

20

25

30

17

57

38

25

43

17

16-13 C

11

17

14

25

17

13

0

0

10

0

29

13

25

14

17

44-53

11

0

0

13

0

0

0

0

0

0

29

0

0

14

0

SO4

33

17

29

38

50

25

20

25

40

33

57

38

25

43

17

420 A

33

33

43

38

50

38

20

50

30

33

57

50

38

43

33

 

 

 

 

 

Çizelge 8. AcPH enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

        Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

99 R

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

110 R

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

8 B

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

140 Ru

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

1103 P

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

5 BB

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

5 C

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

16-13 C

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

44-53

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

SO4

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

420 A

100

100

100

100

80

83

80

100

80

100

80

80

80

100

80

 

Çizelge 9. Toplam Protein sisteminde çeşit ve anaçlara ait Kalem-Anaç uyuşma katsayıları

       Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

75

75

75

75

83

83

83

83

83

83

100

67

80

71

71

99 R

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

110 R

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

8 B

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

140 Ru

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

1103 P

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

5 BB

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

5 C

75

75

75

75

83

83

83

83

83

83

100

67

80

71

71

16-13 C

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

44-53

75

75

75

75

83

83

83

83

83

83

100

67

80

71

71

SO4

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

420 A

63

63

63

63

67

67

67

67

83

83

100

67

80

71

71

 

Çizelge10.PER enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları

       Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

60

60

80

60

60

40

60

60

40

40

80

40

60

60

60

99 R

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

110 R

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

8 B

60

60

80

60

60

40

60

60

40

40

80

40

60

60

60

140 Ru

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

1103 P

57

71

57

57

57

43

57

57

43

43

71

43

43

57

57

5 BB

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

5 C

60

60

80

60

60

40

60

60

40

40

80

40

60

60

60

16-13 C

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

44-53

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

SO4

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

420 A

67

83

67

67

67

50

67

67

50

50

83

50

50

67

67

 

Çizelge 11. EST enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları

        Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

50

50

50

33

33

50

17

33

17

33

33

33

50

33

33

99 R

43

29

29

43

29

29

14

14

43

14

57

43

29

57

14

110 R

37,5

38

50

25

25

38

38

25

63

25

38

63

25

25

25

8 B

71

43

57

57

29

43

29

29

71

29

71

71

43

57

29

140 Ru

20

0

10

40

20

20

0

10

40

10

30

20

30

20

20

1103 P

30

10

20

30

30

30

0

20

30

20

20

20

40

10

30

5 BB

22

22

22

33

22

22

22

11

44

11

33

44

22

22

11

5 C

43

29

29

43

29

29

14

14

43

14

57

43

29

43

14

16-13 C

17

17

17

33

17

17

0

0

17

0

33

17

33

17

33

44-53

20

0

0

20

0

0

0

0

20

0

20

0

0

20

0

SO4

50

17

33

50

50

33

17

17

67

33

67

50

33

50

17

420 A

43

29

43

43

43

43

14

29

43

29

57

57

43

43

29

 

 

Çizelge 12. AcPH enzim sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları

        Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

99 R

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

110 R

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8 B

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

140 Ru

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

1103 P

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

5 BB

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

5 C

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

16-13 C

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

44-53

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

SO4

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

420 A

100

100

100

100

80

100

80

80

80

80

80

80

80

80

80

 

Çizelge 13.Toplam Protein sisteminde çeşit ve anaçlara ait Anaç- Kalem uyuşma katsayıları

         Çeşit

 

Anaç

Alphonse L.

Amasya

Ata Sarısı

Cardinal

Çavuş

Emir

Gülüzümü

Hafızali

Hamburg M.

İtalya

Kalecik K.

Narince

Pinot noir

Razakı

Riesling

41 B

86

86

86

86

71

71

71

71

71

71

71

57

57

71

71

99 R

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

110 R

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

8 B

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

140 Ru

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

1103 P

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

5 BB

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

5 C

86

86

86

86

71

71

71

71

71

71

71

57

57

71

71

16-13 C

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

44-53

86

86

86

86

71

71

71

71

71

71

71

57

57

71

71

SO4

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83

420 A

83

83

83

83

67

67

67

67

83

83

83

67

67

83

83


     Çizelge 14. Üç değişik enzim sistemi ile toplam protein açısından çeşit-anaç ve anaç-çeşit kombinasyonlarına göre uyuşma durumları

Enzim Sistemleri

 

 

PEROKSİDAZ

ESTERAZ

ASİT FOSFATAZ

TOPLAM PROTEİN

KK-A

KA-K

KK-A

KA-K

KK-A

KA-K

KK-A

KA-K

Çeşitler

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

A. Lavallee

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53  

140 Ru

420 A

1103P

SO4

 

99 R

110 R

140 Ru

41B

5BB

5C

8 B

16-13C

44-53

SO4

420 A

1103P

 

41B               5BB

99R               5C

110R             8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B          5BB

99R          5C

110R        8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B

5 C

44-53

5BB

99R

110R   

 8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Amasya

5BB

99R

110R

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

99 R

110 R

140 Ru

41B

5BB

5C

8 B

16-13C

44-53

SO4

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B            5BB

99R           5C

110R          8 B

16-13C

44-53     

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B         5BB

99R         5C

110R       8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B         5BB

99R         5C

110R       8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B

5 C

44-53

5BB

99R

110R  

 8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Ata Sarısı

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B          5BB

99R           5C

110R        8 B

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

 

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R           5C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B          5BB

99R          5 C

110R        8 B

16-13C

44-53 

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B

5 C

44-53

5BB

99R

110R  

 8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

Cardinal

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

5BB

99R

110R

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

 

41B

8B

5C

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B            5BB

99R            5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41 B

5 C

44-53

5BB

99R

110R   

8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B               5BB

99R              5C

110R             8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Çavuş

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

5BB

99R

110R

16-13C

44-53 

SO4

140 Ru

420 A

 

41B

8B

5C

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41 B

5 C

44-53

5BB

99R

110R    8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

1103P

Emir

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

 

41B               5 BB

99R               5 C

110R             8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41 B

5 C

44-53

5BB

99R

110R

 8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Gülüzümü

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

 

41B

8B

5C

1103P

 

41B               5BB

99R               5C

110R             8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R            5C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41 B

5 C

44-53

5BB

99R

110R

 8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R   

8 B

16-13C

44-53

  SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

 

Çizelge 14. Devam.

Enzim Sistemleri

 

 

PEROKSİDAZ

ESTERAZ

ASİT FOSFATAZ

TOPLAM PROTEİN

KK-A

KA-K

KK-A

KA-K

KK-A

KA-K

KK-A

KA-K

Çeşitler

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

UYUŞUR

UYUŞMAZ

Hafızali

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

5BB

99R

110R

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

 

41B

8B

5C

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41 B

5 C

44-53

5BB

99R

110R   

8 B

16-13C

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Hamburg Misketi

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B               5BB

99R               5C

110R             8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B            5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B      5BB

99R      5C

110R    8 B

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B            5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Italia

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R            5C

110R          8 B

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B            5BB

99R            5C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B         5BB

99R         5C

110R       8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Kalecik Karası

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

41B          5BB

99R          5C

110R        8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

8B

41B             5BB

99R            5C

110R

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B            5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B            5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Narince

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

 

41B                5BB

99R                5C

110R              8 B

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Pinot noir

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53 

 SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5 C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R            5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B            5BB

99R           5C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R            5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

Razakı

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

5BB

99R

110R

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

 

41B

8B

5C

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B             5BB

99R             5C

110R           8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5 BB

99R           5 C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B          5BB

99R          5C

110R        8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53   SO4

140 Ru

420 A

1103P

Riesling

5BB

99R

110R

16-13C

44-53

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41 B

8B

5C

5BB

99R

110R

16-13C

44-53 

SO4

140 Ru

420 A

 

41B

8B

5C

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B              5BB

99R              5C

110R            8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

41B           5BB

99R             5C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R           5C

110R         8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

41B           5BB

99R            5 C

110R          8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P

 

 

41B               5BB

99R               5C

110R             8 B

16-13C

44-53  

SO4

140 Ru

420 A

1103P


İncelenen 3 enzim sisteminde (PER, EST ve AcPH) çeşitler ve anaçlar arasındaki uyuşma durumları Çizelge (6,7,8,10,11 ve 12)‘de verilmiştir. PER enzim sisteminde uyuşma durumları incelendiğinde Emir, Narince, Hamburg Misketi, İtalya ve Pinot noir çeşitleri,  KA-K dikkate alındığında hiçbir anaç ile uyuşur bulunmamıştır. Buna karşılık Kalecik karası çeşidi araştırmada incelenen bütün anaçlarla uyuşur bulunmuştur. Ata Sarısı üzüm çeşidi 1103 P anacı dışındaki tüm anaçlarla iyi uyuşma göstermiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde, incelenen diğer çeşitlerin 41 B, 8 B, 1103 P ve 5 C ile uyuşmaz kombinasyon oluşturduğu tespit edilmiştir. KK-A açısından aynı enzim sisteminde çeşit/anaç kombinasyonları incelendiğinde Alphonse Lavellée ve Ata Sarısı çeşitlerinin tüm anaçlarla iyi uyuşma gösterdiği, Pinot noir çeşidinin ise anaçların hiç biriyle uyuşma göstermediği belirlenmiştir. Diğer 12 çeşit ise sadece 41 B, 8 B ve 5 C anaçları ile uyuşmaz bulunmuştur.

 

EST enzim sisteminde bütün  çeşit/anaç kombinasyonları KA-K  ve KK-A yönünden uyuşmaz olarak tespit edilmiştir. Bu tespite istisna olarak, KK-A açısından sadece Kalecik Karası/ 8 B kombinasyonunun uyuşur olduğu görülmüştür.

 

Araştırmada incelenen bütün çeşit/anaç kombinasyonlarının, AcPH enzim sisteminde  hem KA-K  hem de  KK-A yönünden yüksek düzeyde uyuşma gösterdikleri belirlenmiştir.

 

Toplam protein yönünden uyuşma durumları incelendiğinde; çeşit/anaç kombinasyonlarının KA-K  yönünden genel olarak uyuşma gösterdikleri (Çizelge 13), ancak Narince ve Pinot noir çeşitlerinin 41 B, 5 C ve 44-53 Mg anaçları ile kombinasyonlarının uyuşmaz oldukları tespit edilmiştir. KK-A yönünden ise Hamburg Misketi, Italya, Kalecik karası, Pinot noir, Razakı ve Riesling çeşitlerinin incelenen 12 anaç ile uyuşur olduğu, buna karşılık Narince çeşidinin hiçbir anaç ile uyuşma göstermediği tespit edilmiştir (Çizelge 9). Alphonse Lavellée, Amasya, Ata Sarısı, Cardinal, Çavuş, Emir, Gülüzümü ve Hafızali üzüm çeşitlerinin 41 B, 5 C ve 44-53 Mg anaçları dışındaki tüm anaçlar ile uyuşmaz halde oldukları belirlenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Tartışma

 

Yapılan bu araştırmada, 15 üzüm çeşidi (Alphonse Lavellée, Amasya, Ata Sarısı, Cardinal, Çavuş, Emir, Gülüzümü, Hafızali, Hamburg Misketi, Italya, Kalecik Karası, Narince, Pinot noir, Razakı ve Riesling) ve 12 Amerikan asma anacı (41 B, 99R, 110 R, 8 B, 140 Ru, 1103 P, 5 BB, 5 C, 16-13 C, 44-53 Mg, SO4 ve 420 A) arasındaki aşı kombinasyonlarında uyuşma durumları, biyokimyasal yöntemlerden Poliakrilamid Jel Elektroforez (PAGE) tekniği kullanılarak üç enzim sisteminde [Peroksidaz (PER), Esteraz (EST) ve Asit fosfataz (AcPH)] ve SDS-PAGE tekniği kullanılarak toplam protein analizinde çeşit ve anaçların izoenzimatik ve protein fenotipleri belirlenmiş ve bunlardan nisbi frekans (Rf) değerleri hesaplanarak her aşı kombinasyonu için uyuşma katsayıları (KK-A ve KA-K) hesaplanmıştır. Çizelge (6,7,8,10,11 ve 12)’in incelenmesinden anlaşılacağı üzere kullanılan üç enzim sisteminde uyuşur ve uyuşmaz kombinasyonda farklılıklar tespit edilmiştir.

 

Örneğin PER enzim sisteminde Pinot noir çeşidinin hiçbir anaç ile uyuşma göstermediği tespit edilmiştir.  Bu enzim sisteminde KK-A ve KA-K değerleri incelendiğinde çeşit/anaç kombinasyonlarının genellikle aynı sonucu verdiği tespit edilmiştir. Yani, bütün anaçlar ile tam uyuşma veya uyuşmazlık gösteren çeşitler dikkate alınmadığında, diğer çeşitlerin genelde aynı anaçlar (41 B, 8 B ve 5 C) ile uyuşmazlık durumu sergiledikleri ve 1103 P anacı ile de çeşitlerin değişen şekillerde uyuşur veya uyuşmaz kombinasyon oluşturdukları görülmüştür.

 

Farklı enzim sistemlerinde çeşit ve anaçların uyuşma durumlarında gözlenen bu farklılık, asmalarda günümüze kadar yapılan diğer çalışmalarda elde edilen sonuçlarla bir paralellik göstermektedir.

 

Masa  (1986) Airén, Bobal, Grenache, Tempranillo ve Maccabeo üzüm     çeşitleri ile 420 A, 41 B, 99R, 110 R, 161-49 ve 196-17 Amerikan asma anaçları arasındaki aşı uyuşma durumlarını belirlemek amacıyla yapmış olduğu çalışmada, AcPH enzim sisteminde Tempranillo / 420 A ve Tempranillo / 99 R, PER’de ise Tempranillo / 196-17’yi uyuşmaz kombinasyonlar olarak tespit etmiştir. Yine aynı çalışmada, Airén / 420 A ve Airén /99R AcPH enzim sisteminde uyuşmaz kombinasyonlar olarak belirtilirken, PER enzim sisteminde Airén / 99R, Airén /196-17 ve Airén /161-49 aşı kombinasyonları, AP enzim sisteminde ise Airen/420A uyuşmaz kombinasyonlar olarak belirlenmiştir.

 

Aynı araştırıcı çeşit-anaç uyuşma durumunu, total proteinlerden yararlanarak densitometrik, gözlemsel ve kültürel metodla (aşı yerinde kaynaşma düzeyi) karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve bu inceleme sonucunda da aşı yerinde uyuşma durumu ile densitometrik grafiklerden ve şematik diyagramlardan elde edilen uyuşma katsayısına göre Bobal üzüm çeşidiyle uyuşmaz kombinasyonların sırasıyla Bobal / 196-17C, Bobal /420 A ile Bobal /196-17 C ve Bobal /99 R aşı kombinasyonları olduğunu belirtmiştir (Masa 1985).

 

Masa (1989), Albarino üzüm çeşidinin altı Amerikan asma anacı ile uyuşma düzeyini belirleyebilmek amacıyla yapmış olduğu diğer çalışmasında densitometrik Rf ve görsel Rf değerlerini kullanarak AcpH, AP ve PER enzim sistemlerinde elde ettiği kombinasyonlara ait izoenzim fenotiplerini karşılaştırmıştır. Albarino / ll0 R arasında tam, Albarino/161-49 M, Albarino/99R ve Albarino/420 A kombinasyonlarında ise çok yüksek oranda uyuşmazlığın sözkonusu olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca bu çalışmada toplam proteinler ve izoenzimler aracılığıyla elde edilen aşı kombinasyonlarına ait uyuşma/uyuşmazlık durumuyla ilgili sonuçlar arasında bir korelasyon olmakla birlikte, Albarino/99R ve Albarino / 420 A kombinasyonunda ise yüksek oranda bir uyuşmazlığın sözkonusu olduğunu ifade etmiştir. Yine aynı araştırıcı, biyokimyasal metodlar kullanılarak, ister görsel Rf ister densitometrik Rf ya da toplam proteinlerden yola çıkılarak elde edilecek çeşit / anaç uyuşma düzeylerinin belirlenmesinde, aşı yerinde kaynaşma düzeyiyle (arazide elde edilen sonuçlarla) karşılaştırıldığında en yakın ve güvenilir sonucu, asit fosfataz enzim sisteminin verdiğini ifade etmiştir.

 

Aynı araştırıcının yapmış olduğu diğer bir çalışmada hem densitometrik (Rf) hem de gözlemsel (Rf) metodla elde edilen değerlerin ortalaması karşılaştırıldığında bazı enzimlerin diğerlerine göre daha güvenilir sonuçlar verdiği ve kullanılan enzim sistemlerinden asit fosfataz ve alkali fosfataz’dan elde edilen değerlerin daha geçerli olduğu belirtilmiştir (Masa 1986).

 

Peroksidaz enzim sisteminde ise kırmızı meşe ağacında kambiyal dokulardan elde edilen peroksidaz enziminin aşı uyuşmazlığıyla ilişkisinin karşılaştırıldığı bir çalışmada, özellikle aşı yerindeki yarılmanın anaç ve kalemin peroksidaz bant desenlerinin farklı olduğu durumlarda daha şiddetti olduğu tespit edilmiştir (Santamour 1988 a).

 

Yine aynı araştırıcının Çin kestanelerinde kambiyal peroksidaz enziminin aşı uyuşmazlığıyla ilişkisini incelediği bir başka çalışmasında, peroksidaz enziminde izoenzim fenotipi açısından anaç ve kalem arasında fark olduğunda iletim demetlerindeki devamlılığın muhafaza edilemediğini belirtmiştir. Ayrıca peroksidazların cinnamic alkolün polimerizasyonu sonucunda lignin'e dönüşümünde aracılık eden tek enzim olup, ligninin hücre duvarındaki karbonhidratlara bağlanmasını sağladığını ve bu bilgiler ışığı altında peroksidaz enzimi açısından, farklılık gösteren bitkilerde aşıda uyuşmanın pek mümkün olmadığını ifade etmiştir (Santamour 1988 b). Aynı araştırıcı peroksidaz ile ilgili böyle net bilgilere Çin kestanesi ve kırmızı meşe ağacında ulaşırken, meşede peroksidaz bant desenleriyle uyuşur ya da uyuşmaz kombinasyonların belirlenmesinin mümkün olmadığını belirtmiştir (Santomour 1983).

 

Çelik ve ark. (1998b), yapmış oldukları çalışmada, 10 üzüm çeşidi ve 6 Amerikan asma anaç arasındaki aşı uyuşma durumlarını biyokimyasal metodlardan Poliakrilamid jel elektroforez (PAGE) tekniği kullanılarak üç enzim sisteminde (EST, PER, AcPH) çeşit ve anaçların izoenzimatik fenotiplerini belirlemişler ve bunlara ait nispi frekans (Rf) değerlerini ve buna bağlı her aşı kombinasyonu için uyuşma katsayılarını hesaplamışlardır. Bu çalışma da da AcPH enzim sisteminin aşı uyuşmazlığının belirlenmesinde anaç- kalem arasındaki % kaynaşma düzeyiyle karşılaştırıldığında, daha doğru sonuç verdiği tespit edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Kaynak Listesi

 

Arulsekar, S. ve Parfitt, D.E., 1986. Isoenzyme analysis procedures for stone fruits, almond, grape,

walnut, pistachio and  fig. Hort Science 21 (4): 928-933.

 

Boursiquot, S.M. ve Parra, P., 1992. Application d'une methode d'electrophorese pour la      

cracterisation et la reconnaissance des porte- grape. Vitis 31: 189-194.

 

Çelik, H., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Gürsoy, Y. Z., Gökçay, E., Yüksel, İ., Göktürk Baydar, N.,

Karlı İlbay, A. ve İlhan, İ. 1998. Türkiye'de Virüssüz Sertifikalı Asma Fidanı Üretim

Tekniğinin Geliştirilmesi (EUREKA EU 679 VITIS). Proje no. TOAG-1108. Sonuç Raporu.

 

Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu,G. 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan

Mesleki Kitaplar Serisi:1.253 s.

 

Çelik, S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji) Cilt 1. Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri

Bölümü.425 s.

 

Çelik , H. 2002. Üzüm Çeşit Kataloğu (Grape Cultivar Catalog). Sun Fidan Mesleki Kitaplar Serisi:2.

136 s.

 

Fidan, Y. ve Can, S. 1984. Amerikan Asma Anacının Seçimine Etki Eden Başlıca Faktörler. Tokat

Bağcılığı Sempozyumu 25-28 Eylül / 1984. 62-74. Tokat Ziraat Fakültesi, Tokat.

 

Hidalgo, L. ve R-Candela, M.   1979.  Contribucion al estudio dela afinidad intriseca de

portainjertas Y viniferas. Anales del Instituto Nacionel de Investigaciones Agrarias. Serie

produccion Vegetal, 9, 241-280.

 

İnal, S. ve Barış, C. 1983 a. Sofralık Üzüm Çeşitlerinin 10 Amerikan asma anacı üzerindeki

veriminin tespit edilmesi. Bağcılık Araştırmaları Ülkesel Projesi Sonuç Raporları, Cilt 2 (1):

91-124. Bağcılık Araşt. Enst. Md. Tekirdağ.

 

İnal, S. ve Barış, C. 1983b. 17 Muhtelif Üzüm Çeşidinin 11 Farklı Anaç Üzerinde Verim,

Gelişme, Kalite ve Affinitelerinin Tespiti Denemesi. Bağcılık Araştırmaları Ülkesel

Projesi Sonuç raporları, Cilt 2 (1):125-163. Bağcılık Araştırma Enstitüsü  Md. Tekirdağ.

 

Kozma, P., Nagy, A.H. ve Juhasz, O. 1990. Inheritance of Isoenzymes and Soluble Proteins in Grape

Varieties and f1 Hybrids. Proc. 5th  Int. Symp. of Grape Breeding 134-141.

 

Masa, A. 1985. Metodo bioquimico de determinacion de la afinidad entre injerto y patron en vid.

Vitis 24, 12-16.

 

Masa, A. 1986. Etüde de la structure isoenzymatique de quelques enzymes de varieties de Vitis vinifera

et de porte-greffes apphcation a la detrmination biochimique de Faffinite greffon-variete.

Connaissance Vigne Vin, 20, No: l, 16.

 

Masa, A. 1989. Affinite biochimique entre le greffon du cultivar Albarino (Vitis vinifera L.) et

differents porte-grefies. Journal International de la Vigne et du Vin, 23, No: 4, 207- 213.

 

Oraman M.N., 1963. Ampelografi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınlan 154, Ders kitabı

50, 128 s.

 

Reynier, A. 1982. Realisations Agrometeorologiques En Viticulture: Zonage Du Vignoble Türe,

Vignes et Vines: 53-56, (Viticuluture-Enita-Bordeaux).

 

Safonov, V.L ve Veidenberg, A.E., 1969. Progrnossis of scion -rootstock physiological

incompatibility in apple by determination of protein spectro (Russ.) DokL Akad. Nauk

SSSR 186, 978-980.

 

Santamour, F.S. 1983. Cambial peroxidase patterns in Ouercus related to taxonomic

classification and graft combatibility. Bulletin of the Torrey Botanical Club. Vol 110

(3):280-286.

Santamour, F.S. 1988 a. Cambial peroxidase enzymes related to graft incompatibility in Red

Oak. J. Environ. Hort. 6 (3): 87-93.

 

Santamour, F.S.  1988 b. Graft incompatibility related to Cambial peroxdose isozymes in

Chinese Chestnut Environ. Hort. 6(2): 33-39.

 

Söylemezoğlu,   G.   1996.   Türkiye'de  Yetiştirilen   Sofralık  ve   Şaraplık  Üzüm   Çeşitlerinin

İzoenzimlerden Yararlanılarak PAGE Tekniği ile  Teşhisleri Üzerinde  Çalışmalar.    

TOGTAG-1321. Sonuç Raporu 23 s.