EK-8

 
 


T.C.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ
KESİN RAPORU


İntraoral ve Ekstraoral Distalizasyon Yöntemlerinin

Dentofasiyal Yapıya Olan Etkilerinin İncelenmesi

 

Proje Yürütücüsü: Prof.Dr. Mirzen Arat

Proje Numarası:    980200003

Başlama Tarihi:    1.3.1999

Bitiş Tarihi:           1.3.2001

          Rapor Tarihi:         14.7.2004
                    

Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri
                      Ankara - 2004

 

I. Projenin Türkçe Adı:

İntraoral ve ekstraoral distalizasyon yöntemlerinin dentofasiyal yapıya olan etkilerinin incelenmesi

Projenin İngilizce Adı:

The evaluation of intraoral and extraoral distalization techniques as per their effects on dentofacial structures.

 

ÖZET:

Çalışmamızın amacı, Angle sınıf II molar ilişkiye, iskeletsel sınıf I veya sınıf II malokluzyona ve düzgün mandibuler dental arka sahip bireylerde üst birinci molar distalizasyonu için ağız içi (intraoral)  kuvvet uygulayan bir yöntem olan 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile, ağız dışı (ekstraoral) kuvvet uygulayan bir yöntem olan servikal headgearlerin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Çalışmamızın bir diğer amacı da, 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile tedavi edilen bireylerde ful bantlanmış ve braketlenmiş mandibuler dental arkın sistem içinde uygulanan sınıf II elastiklere ne ölçüde ankraj sağlayabildiğinin değerlendirilmesidir.

 

Bu amaçla, 21 bireye 3D bimetrik maksiller distalizasyon arkları, 18 bireye ise servikal headgear uygulanmıştır.

 

3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile tedavi gören bireylerde sınıf II molar ilişkinin sınıf I molar ilişkiye taşınma süresi 3.4 ay, servikal headgear ile tedavi gören bireylerde ise 10.2 aydır. Servikal headgear grubunun tedavi süresinin uzun olması nedeniyle, bu gruba dahil olan bireylerin sonuçları Anabilim Dalımız arşivinden seçilen, servikal headgear grubundakine benzer dişsel, iskeletsel özelliklere ve benzer gelişim kriterlerine sahip 17 bireyden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Kontrol grubunun kontrol süresi 12.5 aydır.

 

Servikal headgear grubunda, dış kolları uzun ve açılandırılmamış yüz arkları ile 450-600 gram arasında kuvvet günde ortalama 14-18 saat süre ile uygulanmıştır.

 

Lateral sefalometrik filmlerde iskeletsel yapı, dentoalveolar yapı ve yumuşak doku profiline ait 12 açısal, 32 boyutsal, 2 orantısal ölçüm yapılmıştır.

 

Çalışmada, her iki yöntem ile de benzer miktarda üst birinci molar distalizasyonu elde edilmiştir. Sınıf I molar ilişkiye, servikal headgear grubunda üst birinci molar distalizasyonu ile, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda ise hem üst birinci molar distalizasyonu, hem de alt birinci molar mesializasyonu ile ulaşılmıştır. Her iki yöntemde de, üst birinci molar dişler benzer miktarda distale devrilmişlerdir.

 

Her iki yöntemin de üst çenenin ileri yön gelişimi üzerinde etkili olduğu, ancak servikal headgear grubunda bu etkinin daha fazla olduğu izlenmiştir. 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi uygulanan grupta mandibuler düzlem açısında herhangi bir değişiklik izlenmezken, servikal headgear grubunda bu açıda önemli bir artış tespit edilmiştir.

 

3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi uygulanan grupta, kullanılan sınıf II elastiklerin etkisi ile üst kesici dişlerde belirgin miktarda ekstrüzyon, gözlenmiştir. Üst birinci molar dişler, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda intrüze, servikal headgear grubunda ise hafif ekstrüze olmuşlardır.

 

İki tedavi yöntemi arasındaki en büyük farklılık, alt dental arkta meydana gelen değişikliklerde izlenmiştir. 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi uygulanan bireylerde kullanılan sınıf II elastiklerin etkisi ile alt kesici dişlerde belirgin protrüzyon, alt birinci molar dişlerde ise ekstrüzyon ve mesiale devrilme izlenirken, servikal headgear grubunda alt kesici dişlerde retrüzyon, alt birinci molar dişlerde distale eğimlenme izlenmiştir. 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda, alt çenede ful bantlama ve braketleme ile ankrajın arzu edilen ölçüde arttırılamadığı belirlenmiştir. 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda overjet önemli miktarda azalmış, okluzal düzlem eğimi ise artmıştır. Alt dudak, 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi uygulanan grupta protrüze olan alt kesici dişlerin etkisi ile ileri hareket etmiştir.

Anahtar Kelimeler: Sınıf II malokluzyon, ağız içi (intraoral) kuvvet, ağız dışı (ekstraoral) kuvvet, molar distalizasyonu, 3D bimetrik maksiller distalizasyon arkları, servikal headgear.

SUMMARY:

The purpose of our study was to evaluate the effects of 3D bimetric maxillary distalizing system which is an intraoral molar distalization technique and cervical headgear which is an extraoral distalization technique on dentofacial structures of cases with Angle class II molar relationship, skeletal class I or class II malocclusion and well aligned mandibular dental arches. Another purpose of the study was to determine the effectiveness of the fully bonded and banded mandibular dental arches in increasing the anchorage of the mandibular dental arch for the intermaxillary class II elastics used in the 3D bimetric maxillary distalization group.

 

In the study, 21 individuals were treated with 3D bimetric maxillary distalizing arches and 18 individuals were treated with cervical headgears.

 

The periods for moving molars from class II relationship into class I relationship for 3D bimetric maxillary distalization and cervical headgear groups were 3.4 months and 10.2 months, respectively. As the treatment period is longer in the cervical headgear group, the results of this group were compared with the control group from the archive of our department composed of 17 individuals carrying similar dental, skeletal and growth characteristics with the cervical headgear group. The average control period of the control group was 12.5 months.

 

A force of 450-600 grams was adjusted on the cervical headgears with long and unangled facebows and the patients were asked to wear their cervical headgears 14-18 hours per day.

 

In order to define the similarities and differences between effects of 3D bimetric maxillary distalizing and cervical headgear groups, 12 angular, 32 linear and 2 proportional parameters related with skeletal structures, dentoalveolar structures and soft tissue profile have been measured on the lateral cephalometric radiographs.

 

A significant amount of maxillary molar distalization was achieved with both techniques. Class I molar relationship was achieved with pure upper first molar distalization in the cervical headgear group, while it was achieved with both upper first molar distalization and lower first molar mesialization in the 3D bimetric maxillary distalization group. It is observed that, the distal tipping of the upper first molars was similar in both groups.

 

It has been observed that, both techniques are effective on the sagittal growth of the maxilla, but this effect is more significant in the cervical headgear group. Although no change was observed at the mandibular plane angle in the 3D bimetric maxillary distalization group, a significant increase was observed at the mandibular plane angle in the cervical headgear group.

 

In the 3D bimetric maxillary distalization group, the maxillary incisors were extruded significantly by the effect of intermaxillary class II elastics used in the system. The maxillary first molars were intruded in the 3D bimetric maxillary distalization group, while; they were slightly extruded in the cervical headgear group.

 

The most significant differences between the two maxillary first molar distalization techniques were observed within the mandibular dental arches. In the 3D bimetric maxillary distalizing arches group, the mandibular incisors were protruded significantly and extrusion and mesial tipping of the mandibular first molars were observed by the effect of class II elastics used in the system. On the other hand, in the cervical headgear group, it has been observed that the mandibular incisors were retracted and the mandibular first molars were slightly tipped distally. In the 3D bimetric maxillary distalization group, the fully bonding and banding of the mandibular dental arches was not effective enough for increasing the mandibular anchorage. In the 3D bimetric maxillary distalization group, the overjet was reduced significantly and the occlusal plane angle was increased significantly. The lower lip was protruded by the effect of protruded mandibular incisors in the 3D bimetric maxillary distalization group.

 

Key Words: Class II malocclusion, intraoral forces, extraoral forces, molar distalization, 3D bimetric maxillary distalizing arches, cervical headgear.

 

 

 

II. ÇALIŞMANIN AMACI:

 

Araştırmamızın amacı, dişsel sınıf II, iskeletsel sınıf I ve II malokluzyona sahip ve alt dental arkın düzgün sıralandığı bireylerde üst birinci molar dişlerin distalizasyonu amacı ile uygulanan ağız içi distalizasyon yöntemlerinden biri olan 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile en eski ve yaygın yöntem olan ağız dışı kuvvetleri molar dişlere ileten servikal headgearlerin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerini karşılaştırmalı olarak inceleyerek, 3D bimetrik maksiller distalizasyon sisteminin servikal headgeare alternatif olup olamayacağının değerlendirilmesidir. Çalışmamızda ayrıca, 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile tedavi edilen bireylerde mandibuler ankrajı arttırmak amacı ile uygulanan ful bantlama ve braketleme yönteminin etkinliğinin değerlendirilmesi de amaçlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III. MATERYAL VE YÖNTEM

 

Araştırmamız, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalına tedavi olmak amacı ile başvuran, 21’i 3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi, 18’i servikal headgear ile tedavi edilen toplam 39 bireyden distalizasyon öncesi ve distalizasyon sonrası alınan ve yine Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden seçilen 17 bireyden kontrol öncesi ve kontrol sonrası alınan toplam 112 lateral sefalometrik film üzerinde yürütülmüştür. Ayrıca, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunun tanıtıcı istatistiklerinin hazırlanmasında, bu gruba dahil olan 21 bireye ait tedavi başı lateral sefalometrik filmlerden ve headgear ile kontrol gruplarına dahil olan bireylerin distalizasyon/kontrol başı ve sonu el-bilek filmlerinden de faydalanılmıştır.

 

Araştırmamızda tedavi gruplarını oluşturan tüm bireylerin seçiminde aşağıdaki kriterler esas alınmıştır:

·          İskeletsel sınıf I veya sınıf II malokluzyona sahip olması, dişsel olarak hem sağ hem sol tarafta Angle sınıf II ilişki göstermesi,

·          Bireylerin SN/GoGn açısının 39°den büyük olmaması,

·          Mandibuler dental arkta yer darlığının minimum düzeyde olması veya hiç olmaması,

·          Bireylerin çekimsiz olarak tedavi edilmesine karar verilmiş olması,

·          Maksiller ikinci molar dişlerin tam olarak sürmüş olmasına dikkat edilmiştir.

 

Çalışmaya dahil edilen 56 bireye ait lateral sefalometrik filmler standart koşullarda, bireylerin dişleri sentrik okluzyonda, Frankfort Horizontal düzlem yere paralel olacak şekilde konumlandırılarak elde edilmiştir. Röntgen ışın kaynağı ile bireyin orta oksal düzlemi arasındaki uzaklık 155 cm, bireyin orta oksal düzlemi ile film kaseti arasındaki uzaklık ise 12,5 cm olarak sabitlenmiştir.

 

Parametrelerin belirlenmesinden sonra referans noktaları, sefalometrik filmler üzerine yerleştirilen asetat kağıdına 0,3 mm.lik kurşun kalem ile işaretlenmiştir. Referans noktalarının koordinatları +/– 0.25 hassasiyete sahip bir digitizer ile bilgisayara aktarılmıştır. Verilerin bilgisayarda değerlendirilmesi için Danimarka Ortodontik Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan PORDIOS (Purpose on Request Digitizer Input Output System) bilgisayar programından faydalanılmıştır. Ölçümlerde magnifikasyon faktörü dikkate alınmamıştır.

 

Araştırmamızda, total ölçümlerde, Sella–Nasion düzlemi horizontal referans düzlemi (HR) olarak kullanılmıştır. Bu düzleme, Sella noktasından dik olarak çizilen doğru, vertikal referans düzlemini (VR) oluşturmuştur. Total referans düzlemleri distalizasyon/kontrol başı filmlerden distalizasyon/kontrol sonu filmlere total yapısal çakıştırma yöntemi ile aktarılmıştır. Distalizasyon/kontrol sonu filmlerindeki ölçümler aktarılan referans düzlemlerine göre yapılmıştır (Björk ve Skieller, 1983).

 

Maksiller ölçümlerde, ANS–PNS düzlemi maksiller horizontal referans düzlemi (max.HR) olarak görev yapmış, bu düzleme Sella noktasından dik olarak çizilen doğru, maksiller vertikal referans düzlemini (max.VR) oluşturmuştur. Maksiller horizontal ve vertikal referans düzlemleri, maksiller lokal çakıştırma ile distalizasyon/kontrol başı filmlerden, distalizasyon/kontrol sonu filmlere aktarılmıştır (Broadbent, 1937).

 

Mandibuler ölçümler için, distalizasyon/kontrol başı filmlerde oluşturulan Menton–Gonion düzlemi mandibuler horizontal referans düzlemi (mand.HR) olarak görev yapmış, bu düzleme Sella noktasından dik olarak çizilen doğru mandibuler vertikal referans düzlemini (mand.VR) oluşturmuştur.

 

Distalizasyon/kontrol başı filmlerde oluşturulan mandibuler horizontal ve vertikal referans düzlemleri mandibuler lokal çakıştırma ile distalizasyon/kontrol sonu filmlerine aktarılmıştır (Björk ve Skieller, 1983).

 

Distalizasyonun veya kontrol sürecinin iskeletsel ve yumuşak doku üzerine etkilerini daha iyi değerlendirebilmek amacı ile total yapısal çakıştırma yöntemi kullanılmıştır. Horizontal ve vertikal referans düzlemleri, total yapısal çakıştırma yöntemi ile distalizasyon/kontrol öncesi filmlere ait çizimlerden distalizasyon/kontrol sonunda alınan filmlere ait çizimlere aktarılmıştır. Total yapısal çakıştırma yapılırken aşağıdaki anatomik yapılardan yararlanılmıştır (Björk ve Skieller, 1983).

1.      Sella tursikanın ön kenarı ile processus clinoideus anteriorun kesişme noktası,

2.      Sella tursikanın ön kenarı,

3.      Orta kraniyal fossanın ön konturları,

4.      Orta kraniyal kaide ile sfenoid kemiğin büyük kanatlarının kesişme noktası,

5.      Etmoid kemiğin lamina cribrosası ve laminaları,

6.      Frontal kemiğin serebral yüzeyindeki kemik trabekülleri,

7.      Orbita çatısının serebral yüzeyi.

 

Çalışmamızda, maksiller ve mandibuler dentoalveolar değişikliklerin kendi kemik kaideleri içinde değerlendirilebilmesi amacıyla maksiller ve mandibuler lokal çakıştırmalar yapılmıştır.

 

Maksiller lokal çakıştırma, ANS–PNS düzlemi üzerinde, ANS noktası esas alınarak yapılmış ve maksiller referans düzlemleri distalizasyon/kontrol başı filmlerden distalizasyon/kontrol sonu filmlere aktarılmıştır (Broadbent, 1937).

 

Mandibuler lokal çakıştırma ise, mandibuler simfizin iç arka konturu, simfiz içerisindeki trabeküler yapılar, mandibuler kanal konturları, kök gelişimi başlamamış 20 yaş diş germlerinin alt kenarı (Björk ve Skieller, 1983) üzerinde yapılmıştır. İlk filmde belirlenen mandibuler referans düzlemleri ikinci filme bu çakıştırma yöntemi ile aktarılmıştır.

Araştırmamızda uygulanan istatistik yöntemler aşağıda belirtilmiştir.

1.      Araştırmada kullanılan sefalometrik noktaların belirlenmesinde hata olup olmadığını kontrol etmek amacıyla tedavi ve kontrol gruplarından rastgele seçilen 35 bireye ait distalizasyon/kontrol öncesi filmlerindeki sefalometrik noktalar ilk noktalamadan 6 ay sonra tekrar işaretlenerek digitize edilmiş ve elde edilen ölçümler ile ilk ölçümler arasındaki tekrarlama katsayıları hesaplanmıştır (Tablo 4.1).

2.      Her üç grubun distalizasyon/kontrol başında benzer olup olmadığının test edilmesi amacıyla başlangıç sefalometrik değerleri varyans analizi ve Duncan testi ile karşılaştırılmıştır.

3.      Distalizasyon ve kontrol periyodu süresince gözlenen değişikliklerin önemli olup olmadığının test edilmesi amacıyla gruplara ayrı ayrı eş yapma t–testi uygulanmıştır.

4. Servikal headgear grubunun distalizasyon ile meydana gelen değişikliklerinin gelişim ile gölgelenmemesi amacı ile servikal headgear ve kontrol gruplarının distalizasyon/kontrol başı–sonu farkları arasında tek yönlü varyans analizi uygulanmış, bunun sonucunda salt servikal headgear etkileri elde edilmiş, elde edilen bu sonuçlar 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunun distalizasyon başı/sonu farkı değerleri ile yine tek yönlü varyans analizi aracılığıyla karşılaştırılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ÖRNEK VAKALAR:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Resim 1. 3D bimetrik distalizasyon arkları ile tedavi edilmiş birinci örnek vaka.

a, b. Bireyin distalizasyon başı cephe ve profil görünümleri, c, d. Bireyin distalizasyon sonu cephe ve profil görünümleri, e,f,g. Bireyin tedavi başı ağız içi cephe ve profil görünümleri, h,i,j. Bireyin distalizasyon devam ederken ağız içi cephe ve profil görünümleri, k,l,m. Bireyin tedavi sonu ağız içi cephe ve profil görünümleri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Resim 2. 3D bimetrik distalizasyon arkları ile tedavi edilmiş ikinci örnek vaka.

a, b. Bireyin distalizasyon başı cephe ve profil görünümleri, c, d. Bireyin distalizasyon sonu cephe ve profil görünümleri, e,f,g. Bireyin tedavi başı ağız içi cephe ve profil görünümleri, h,i,j. Bireyin distalizasyon devam ederken ağız içi cephe ve profil görünümleri, k,l,m. Bireyin tedavi sonu ağız içi cephe ve profil görünümleri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Resim 3. Servikal headgear ile üst birinci molar distalizasyonu elde edilen örnek vaka.

a, b. Bireyin distalizasyon başı cephe ve profil görünümleri, c, d. Bireyin distalizasyon sonu cephe ve profil görünümleri, e. Bireyin tedavi başı ağız içi okluzal görünümü, f. Bireyin distalizasyon sonu ağız içi okluzal görünümü, g, h,i. Bireyin distalizasyon başı ağız içi cephe ve profil görünümleri, j, k, l. Bireyin distalizasyon sonu ağız içi cephe ve profil görünümleri

 

 

 

 

IV. ANALİZ VE BULGULAR

 

4.1. Metod Hatasının Değerlendirilmesi

 

Bu araştırmada bireysel çizim ve ölçüm hata düzeyini kontrol etmek amacıyla, iki tedavi grubu ve kontrol grubuna dahil 56 bireyden rastgele seçilen 35 bireye ait distalizasyon/kontrol başı lateral sefalometrik röntgen filmleri üzerinde yapılmış olan tüm noktalama ve ölçümler 6 ay sonra tekrarlanmış, ölçüm tekrarlama katsayılarının (r) 1.00 tam değerine çok yakın olduğu bulunmuştur (Tablo 4.1).

 

4.2. 3D Bimetrik Maksiller Distalizasyon (3D–BMD), Servikal Headgear ve Kontrol Gruplarının Tedavi ve Kontrol Başı Değerlerine Ait Tanıtıcı İstatistikler

 

3D bimetrik maksiller distalizasyon (3D–BMD), servikal headgear ve kontrol gruplarının tedavi ve kontrol başı değerlerine ait tanıtıcı istatistikler Tablo 4.2’de izlenebilmektedir.

 

4.3. 3D Bimetrik Maksiller Distalizasyon Grubu (3D–BMD), Servikal Headgear Grubu ve Kontrol Grubunun Distalizasyon ve Kontrol Başı Ortalama Değerleri Arasındaki Farklılıkların İncelenmesi

 

3D bimetrik maksiller distalizasyon grubu (3D–BMD), servikal headgear grubu ve kontrol gruplarının distalizasyon/kontrol başı ortalama değerlerinin benzer olup olmadığını test etmek amacıyla varyans analizi ve Duncan testi uygulanmıştır (Tablo 4.3).


Tablo 4.1. Araştırmamızda kullanılan parametrelere ait tekrarlama katsayıları.

Parametre

Tekrarlama katsayısı (r)

 

Parametre

Tekrarlama katsayısı (r)

SNA

0.99

L1/mand.HR

0.96

SNB

0.99

L6/mand.HR

0.97

ANB

0.95

Overjet

0.93

SN/GoGn

0.99

Overbite

0.96

SN/PP

0.98

U1i–max.VR

0.99

A–VR

0.99

U6t–max.VR

0.99

A–max.VR

0.99

U7t–max.VR

0.99

B–VR

0.99

U1i–max.HR

0.98

B–mand.VR

0.99

U6t–max.HR

0.99

Pg–VR

0.99

U7t–max.HR

0.99

PNS–HR

0.99

L1i–mand.VR

0.99

ANS–HR

0.99

L6t–mand.VR

0.99

N–Me

0.99

L1i–mand.HR

0.99

N–ANS

0.99

L6t–mand.HR

0.99

ANS–Me

0.99

N’–Me’

0.98

S–Go

0.99

N’–Sn

0.97

Jarabak

0.98

Sn–Me’

0.99

Co–A

0.98

N’–Sn/Sn–Me’

0.97

Co–Gn

0.99

Ls–(Steiner)

0.97

SN/Occ

0.98

Li–(Steiner)

0.99

U1/max.HR

0.99

Ls–VR

0.99

U6/max.HR

0.99

Li–VR

0.99

U7/max.HR

0.99

N’SnPg’

0.99

 

 


Tablo 4.3. 3D bimetrik maksiller distalizasyon (3D–BMD), servikal headgear ve kontrol gruplarına ait distalizasyon/kontrol başı ortalama değerlerinin varyans analizi ve Duncan testi ile karşılaştırılması.

X: Ortalama değerler

Sx: Standart hata

p<0.05 *   p<0.01 **

Parametre

3D–BMD

Headgear

Kontrol

Test

3D–H

3D–K

H–K

X

±Sx

X

±Sx

X

±Sx

SNA

80,37

0,96

78,06

0,93

80,96

0,56

 

 

 

 

SNB

76,20

0,94

74,50

0,80

78,31

0,49

**

 

 

**

ANB

4,17

0,37

3,55

0,51

2,64

0,53

 

 

 

 

SN/GoGn

33,41

1,09

34,78

1,07

31,37

0,94

 

 

 

 

SN/PP

8,32

0,83

8,99

0,65

9,76

0,51

 

 

 

 

A–VR

61,28

1,37

58,19

1,14

59,79

0,78

 

 

 

 

A–max.VR

69,44

0,98

66,50

1,26

69,12

0,87

 

 

 

 

B–VR

46,94

2,02

44,50

1,45

49,26

1,13

 

 

 

 

B–mand.VR

95,86

1,25

92.09

1.55

95,16

1,35

 

 

 

 

Pg–VR

46,36

2,29

43,07

1,58

48,51

1,22

 

 

 

 

PNS–HR

48,71

0,68

45,77

0,93

46,74

0,79

*

*

 

 

ANS–HR

56,55

0,67

54,31

0,96

55,85

0,84

 

 

 

 

N–Me

124,94

1,24

119,57

1,78

120,06

1,49

*

*

*

 

N–ANS

56,84

0,69

54,71

0,93

56,02

0,85

 

 

 

 

ANS–Me

70,41

1,12

67,19

1,26

65,70

0,88

*

*

*

 

S–Go

82,19

1,17

76,35

1,97

78,23

1,46

*

*

 

 

Jarabak

0,66

0,01

0,64

0,01

0,65

0,01

 

 

 

 

Co–A

88,35

1,37

87,40

0,98

87,73

1,05

 

 

 

 

Co–Gn

115,68

1,48

111,89

1,23

116,25

1,41

 

 

 

 

SN/Occ

15,78

1,12

18,16

0,80

17,10

0,68

 

 

 

 

U1/max.HR

69,33

1,13

72,09

1,67

68,85

1,47

 

 

 

 

U6/max.HR

97,19

1,40

98,62

1,16

97,18

1,30

 

 

 

 

U7/max.HR

109,79

1,11

110,58

1,55

103,60

1,68

*

 

*

*

L1/mand.HR

97,62

0,99

95,96

1,34

92,52

1,36

*

 

*

 

L6/mand.HR

77,08

1,18

82.05

1,00

82,16

0,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tablo 4.3. (Devam) 3D bimetrik maksiller distalizasyon (3D–BMD), servikal headgear ve kontrol gruplarına ait distalizasyon/kontrol başı ortalama değerlerinin varyans analizi ve Duncan testi ile karşılaştırılması.

X: Ortalama değerler

Sx: Standart hata

p<0.05 *   p<0.01 **

Parametre

3D–BMD

Headgear

Kontrol

Test

3D–H

3D–K

H–K

X

±Sx

X

±Sx

X

±Sx

Overjet

4,00

0,47

3,47

0,35

2,27

0,14

**

 

**

 

Overbite

3,73

0,37

5,15

0,42

3,65

0,27

**

**

 

**

U1i–max.VR

73,54

1,13

69,13

1,41

72,56

0,98

*

*

 

*

U6t–max.VR

42,97

0,92

37,47

1,34

41,25

1,00

**

**

 

 

U7t–max.VR

29,92

0,87

27,00

1,24

31,01

1,01

*

 

 

*

U1i–max.HR

29,74

0,73

29,32

0,71

27,87

0,46

 

 

 

 

U6t–max.HR

24,29

0,51

21,85

0,69

22,49

0,33

*

*

 

 

U7t–max.HR

21,22

0,48

18,22

0,65

18,84

0,51

*

*

*

 

L1i–mand.VR

94,39

1,18

89.35

1.60

91,83

1,14

*

*

 

 

L6t–mand.VR

67,40

1,04

63.19

1,31

66,72

0,90

*

*

 

*

L1i–mand.HR

42,73

0,57

40,57

0,74

39,73

0,64

*

 

*

 

L6t–mand.HR

32,16

0,49

29,57

0,72

30,38

0,54

*

 

*

 

N’–Me’

131,22

1,36

127,06

1,78

128,96

1,77

 

 

 

 

N’–Sn

60,15

0,80

58,79

1,19

60,67

0,82

 

 

 

 

Sn–Me’

77,10

1,29

73,40

1,13

72,34

1,18

*

*

*

 

N’–Sn/Sn–Me’

0,78

0,02

0,80

0,02

0,84

0,01

*

 

*

 

Ls–(Steiner)

–0,98

0,39

–0,89

0,53

–1,84

0,57

 

 

 

 

Li–(Steiner)

0,37

0,38

0,21

0,59

–1,25

0,71

 

 

 

 

Ls–VR

77,42

2,06

72,36

1,49

74,96

1,11

 

 

 

 

Li–VR

70,98

2,04

66,56

1,53

69,60

1,17

 

 

 

 

N’SnPg’

156,15

0,91

159,35

1,66

163,26

1,41

**

 

**

 

 

 

 

 

 

 

Tablo 4.4. 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunun distalizasyon başı ve distalizasyon sonu ortalama değerleri, standart hataları ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi.

X: Ortalama değer                 D: Farkların ortalama değeri

Sx: Standart hata                  Sd: Farkların standart hatası

p<0.05*   p<0.01**

Parametre

Distalizasyon Başı

Distalizasyon Sonu

Fark

Test

X

±Sx

X

±Sx

D

±Sd

SNA

80,37

0,96

80,36

0,98

–0,01

0,23

 

SNB

76,20

0,94

76,73

0,98

0,53

0,23

*

ANB

4,17

0,37

3,63

0,38

–0,54

0,26

 

SN/GoGn

33,41

1,09

33,42

1,09

0,01

0,24

 

SN/PP

8,32

0,83

8,77

0,71

0,45

0,27

 

A–VR

61,28

1,37

60,94

1,37

–0,34

0,25

 

A–max.VR

69,44

0,98

68.58

0.97

–0,85

0,29

**

B–VR

46,94

2,02

47,44

2,06

0,50

0,42

 

B–mand.VR

95,86

1,25

95,65

1,26

–0,21

0,17

 

Pg–VR

46,36

2,29

46,72

2,30

0,36

0,47

 

PNS–HR

48,71

0,68

48,54

0,74

–0,16

0,16

 

ANS–HR

56,55

0,67

57,13

0,64

0,58

0,26

*

N–Me

124,94

1,24

125,82

1,27

0,88

0,26

*

N–ANS

56,84

0,69

57,37

0,66

0,53

0,26

 

ANS–Me

70,41

1,12

70,97

1,02

0,57

0,32

 

S–Go

82,19

1,17

83,25

1,19

1,06

0,26

**

Jarabak

0,65

0,01

0,66

0,01

0,01

0,00

 

Co–A

88,35

1,37

88,42

1,24

0,08

0,50

 

Co–Gn

115,68

1,48

117,40

1,47

1,72

0,46

*

SN/Occ

15,78

1,12

20,16

1,33

4,38

0,68

**

U1/max.HR

69,33

1,13

68,46

1,40

–0,87

1,38

 

U6/max.HR

97,19

1,40

102,70

1,23

5,51

1,08

**

U7/max.HR

109,79

1,11

114.17

1,25

4,38

1,04

**

L1/mand.HR

97,62

0,99

107,15

1,52

9,53

1,39

**

L6/mand.HR

77,08

1,18

83,14

0,97

6,06

1,16

**

 


Tablo 4.4. (Devam) 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunun distalizasyon başı ve distalizasyon sonu ortalama değerleri, standart hataları ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi.

X: Ortalama değer                 D: Farkların ortalama değeri

Sx: Standart hata                  Sd: Farkların standart hatası

p<0.05*   p<0.01**

Parametre

Distalizasyon Başı

Distalizasyon Sonu

Fark

Test

X

±Sx

X

±Sx

D

±Sd

Overjet

4,00

0,47

1,85

0,45

–2,16

0,54

**

Overbite

3,73

0,37

2,15

0,42

–1,58

0,53

**

U1i–max.VR

73,54

1,13

73.60

1,13

0,06

0,47

 

U6t–max.VR

42,97

0,92

39,43

0,94

–3,55

0,38

**

U7t–max.VR

29,92

0,87

27,06

0,89

–2,86

0,34

**

U1i–max.HR

29,74

0,73

31,33

0,60

1,60

0,37

**

U6t–max.HR

24,29

0,51

23,59

0,51

–0,70

0,20

*

U7t–max.HR

21,22

0,48

20,44

0,50

–0,78

0,21

*

L1i–mand.VR

94,39

1,18

97,21

1,17

2,82

0,44

**

L6t–mand.VR

67,40

1,04

69,56

1,10

2,16

0,28

**

L1i–mand.HR

42,73

0,57

41,80

0,63

–0,93

0,31

*

L6t–mand.HR

32,16

0,49

33,75

0,46

1,60

0,23

*

N’–Me’

131,22

1,36

132,60

1,29

1,38

0,73

 

N’–Sn

60,15

0,80

61,44

0,61

1,29

0,72

 

Sn–Me’

77,10

1,29

77,36

1,16

0,26

0,52

 

N’–Sn/Sn–Me’

0,78

0,02

0,80

0,01

0,01

0,01

 

Ls–(S)

–0,98

0,39

–1,08

0,43

–0,10

0,28

 

Li–(S)

0,37

0,38

2,03

0,41

1,66

0,24

**

Ls–VR

77,42

2,06

77,51

1,96

0,08

0,43

 

Li–VR

70,98

2,04

73,05

2,01

2,07

0,49

**

N’SnPg’

156,15

0,91

157,40

1,04

1,25

0,65

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4.            3D Bimetrik Maksiller Distalizasyon Grubunda Meydana Gelen Değişikliklerin İncelenmesi

 

3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile tedavi edilen grupta distalizasyon başı ve distalizasyon sonu ortalama değerleri ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi Tablo 4.4’te gösterilmiştir.

 

4.5.            Servikal Headgear Distalizasyon Grubunda Meydana Gelen Değişikliklerin İncelenmesi

 

Servikal headgear ile tedavi edilen grupta distalizasyon başı ve distalizasyon sonu ortalama değerleri ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi Tablo 4.5’te gösterilmiştir.

 

4.6.            Kontrol  Grubunda Meydana Gelen Değişikliklerin İncelenmesi

 

Kontrol grubunda kontrol başı ve kontrol sonu ortalama değerleri ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi Tablo 4.6’te gösterilmiştir.

 

4.7. Servikal Headgear Grubu Distalizasyon Başı Ve Distalizasyon Sonu Farkları ile, Kontrol Grubu Kontrol Başı ve Kontrol Sonu Farklarının Tek Yönlü Varyans Analizi ile Karşılaştırılması

 

Servikal headgear grubu distalizasyon başı ve distalizasyon sonu farkları ile, kontrol grubu kontrol başı ve kontrol sonu farklarının tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmesi Tablo 4.7’da verilmektedir.

 

 

 

 

 

 

Tablo 4.5. Servikal headgear grubunun distalizasyon başı ve sonu ortalama değerleri, standart hataları ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi.

X: Ortalama değer                D: Farkların ortalama değeri

Sx: Standart hata                  Sd: Farkların standart hatası

p<0.05*   p<0.01**

Parametre

Distalizasyon Başı

Distalizasyon Sonu

Fark

Test

X

±Sx

X

±Sx

D

±Sd

SNA

78,06

0,93

77,17

1,05

–0,88

0,31

*

SNB

74,50

0,80

74,50

0,88

–0,01

0,29

 

ANB

3,55

0,51

2,73

0,58

–0,82

0,24

**

SN/GoGn

34,78

1,07

35,26

1,14

0,48

0,28

 

SN/PP

8,99

0,65

9,67

0,73

0,68

0,34

 

A–VR

58,19

1,14

57,09

1,32

–1,10

0,25

*

A–max.VR

66,50

1,26

66.25

1,45

–0,25

0,33

 

B–VR

44,50

1,45

43,93

1,62

–0,57

0,54

 

B–mand.VR

92.09

1.55

91,70

1,45

–0,39

0,29

 

Pg–VR

43,07

1,58

42,54

1,73

–0,53

0,52

 

PNS–HR

45,77

0,93

46,52

0,92

0,75

0,27

*

ANS–HR

54,31

0,96

55,82

1,08

1,51

0,35

**

N–Me

119,57

1,78

123,05

1,83

3,48

0,37

**

N–ANS

54,71

0,93

56,31

1,06

1,60

0,35

**

ANS–Me

67,19

1,26

68,83

1,30

1,64

0,22

**

S–Go

76,35

1,97

78,94

1,93

2,59

0,27

**

Jarabak

0,64

0,01

0,64

0,01

0,00

0,00

 

Co–A

87,40

0,98

87,21

1,16

–0,19

0,67

 

Co–Gn

111,89

1,23

113,96

1,05

2,07

0,69

**

SN/Occ

18,16

0,80

17,24

0,83

–0,91

0,33

*

U1/max.HR

72,09

1,67

71,07

1,44

–1,02

0,70

 

U6/max.HR

98,62

1,16

104,78

1,76

6,16

1,48

**

U7/max.HR

110,58

1,55

117,54

1,47

6,97

1,87

**

L1/mand.HR

95,96

1,34

94,22

1,43

–1,74

0,65

*

L6/mand.HR

82,05

1,00

81,25

1,01

–0,80

0,75

 

 

 


Tablo 4.5. (Devam) Servikal headgear grubunun distalizasyon başı ve sonu ortalama değerleri, standart hataları ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi.

X: Ortalama değer                D: Farkların ortalama değeri

Sx: Standart hata                  Sd: Farkların standart hatası

p<0.05*   p<0.01**

Parametre

Distalizasyon Başı

Distalizasyon Sonu

Fark

Test

X

±Sx

X

±Sx

D

±Sd

Overjet

3,47

0,35

3,29

0,51

–0,17

0,27

 

Overbite

5,15

0,42

4,13

0,45

–1,02

0,23

**

U1i–max.VR

69,13

1,41

69,18

1,47

0,05

0,39

 

U6t–max.VR

37,47

1,34

33,94

1,55

–3,54

0,71

**

U7t–max.VR

27,00

1,24

23,63

1,48

–3,37

0,59

**

U1i–max.HR

29,32

0,71

29,67

0,75

0,34

0,12

*

U6t–max.HR

21,85

0,69

22,99

0,70

1,14

0,24

**

U7t–max.HR

18,22

0,65

18,17

0,74

–0,05

0,40

 

L1i–mand.VR

89,35

1,60

88.60

1,48

–0.75

0,39

 

L6t–mand.VR

63,19

1,31

62,87

1,25

–0,32

0,27

 

L1i–mand.HR

40,57

0,74

40,83

0,72

0,26

0,24

 

L6t–mand.HR

29,57

0,72

30,21

1,00

0,64

0,55

 

N’–Me’

127,06

1,78

130,40

1,84

3,34

0,56

**

N’–Sn

58,79

1,19

60,80

1,27

2,01

0,39

**

Sn–Me’

73,40

1,13

74,59

1,12

1,19

0,35

**

N’–Sn/Sn–Me’

0,80

0,02

0,82

0,02

0,02

0,01

*

Ls–(Steiner)

–0,89

0,53

–1,74

0,46

–0,85

0,26

**

Li–(Steiner)

0,21

0,59

–0,51

0,56

–0,72

0,22

**

Ls–VR

72,36

1,49

71,94

1,59

–0,41

0,39

 

Li–VR

66,56

1,53

66,10

1,49

–0,47

0,40

 

N’SnPg’

159,35

1,66

160,27

1,59

0,92

0,43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tablo 4.6. Kontrol grubunun kontrol başı ve kontrol sonu ortalama değerleri, standart hataları ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi.

X: Ortalama değer                D: Farkların ortalama değeri

Sx: Standart hata                  Sd: Farkların standart hatası

p<0.05*   p<0.01**

Parametre

Kontrol Başı

Kontrol Sonu

Fark

Test

X

±Sx

X

±Sx

D

±Sd

SNA

80,96

0,56

80,88

0,59

–0,08

0,41

 

SNB

78,31

0,49

78,26

0,62

–0,05

0,39

 

ANB

2,64

0,53

2,62

0,51

–0,03

0,22

 

SN/GoGn

31,37

0,94

30,88

1,07

–0,49

0,35

 

SN/PP

9,76

0,51

10,22

0,40

0,46

0,33

 

A–VR

59,79

0,78

60,30

0,80

0,51

0,42

 

A–max.VR

69,12

0,87

69,24

0,96

0,12

0,33

 

B–VR

49,26

1,13

49,50

1,34

0,24

0,71

 

B–mand.VR

95,16

1,35

95,81

1,42

0,57

0,54

 

Pg–VR

48,51

1,22

49,17

1,45

0,67

0,67

 

PNS–HR

46,74

0,79

47,50

0,79

0,75

0,25

**

ANS–HR

55,85

0,84

57,22

0,82

1,37

0,42

**

N–Me

120,06

1,49

122,16

1,41

2,10

0,71

**

N–ANS

56,02

0,85

57,40

0,83

1,38

0,42

**

ANS–Me

65,70

0,88

66,56

0,98

0,86

0,43

 

S–Go

78,23

1,46

80,61

1,51

2,38

0,54

**

Jarabak

0,65

0,01

0,66

0,01

0,01

0,00

*

Co–A

87,73

1,05

90,41

1,76

2,68

2,24

 

Co–Gn

116,25

1,41

120,03

1,87

3,78

2,11

 

SN/Occ

17,10

0,68

16,38

0,90

–0,72

0,36

 

U1/max.HR

68,85

1,47

69,48

1,67

0,63

0,69

 

U6/max.HR

97,18

1,30

97,27

1,39

0,10

0,79

 

U7/max.HR

103,60

1,68

101,71

1,63

–1,89

1,03

 

L1/mand.HR

92,52

1,36

93,51

1,43

0,46

0,80

 

L6/mand.HR

82,16

0,95

82,86

0,82

0,74

0,96

 

 


Tablo 4.6. (Devam) Kontrol grubunun kontrol başı ve kontrol sonu ortalama değerleri, standart hataları ve ortalamalar arasındaki farkların eş yapma t–testi ile değerlendirilmesi.

X: Ortalama değer                D: Farkların ortalama değeri

Sx: Standart hata                  Sd: Farkların standart hatası

p<0.05*   p<0.01**

Parametre

Kontrol Başı

Kontrol Sonu

Fark

Test

X

±Sx

X

±Sx

D

±Sd

Overjet

2,27

0,14

2,22

0,20

–0,04

0,17

 

Overbite

3,65

0,27

3,32

0,41

–0,33

0,21

 

U1i–max.VR

72,56

0,98

72,86

1,10

0,30

0,32

 

U6t–max.VR

41,25

1,00

42,14

0,99

0,88

0,48

 

U7t–max.VR

31,01

1,01

31,98

0,99

0,97

0,44

 

U1i–max.HR

27,87

0,46

27,92

0,55

0,05

0,23

 

U6t–max.HR

22,49

0,33

23,34

0,44

0,85

0,31

*

U7t–max.HR

18,84

0,51

19,94

0,48

1,10

0,41

*

L1i–mand.VR

91,83

1,14

92,43

1,24

0,47

0,49

 

L6t–mand.VR

66,72

0,90

68,20

1,01

1,40

0,62

*

L1i–mand.HR

39,73

0,64

40,30

0,65

0,58

0,25

 

L6t–mand.HR

30,38

0,54

31,06

0,70

0,68

0,32

 

N’–Me’

128,96

1,77

131,24

1,60

2,28

0,92

*

N’–Sn

60,67

0,82

61,91

0,67

1,24

0,42

**

Sn–Me’

72,34

1,18

73,70

1,14

1,36

0,57

*

N’–Sn/Sn–Me’

0,84

0,01

0,84

0,01

0,00

0,01

 

Ls–(Steiner)

–1,84

0,57

–2,16

0,67

–0,31

0,48

 

Li–(Steiner)

–1,25

0,71

–1,47

0,59

–0,22

0,62

 

Ls–VR

74,96

1,11

75,51

1,12

0,54

0,39

 

Li–VR

69,60

1,17

70,10

1,25

0,50

0,41

 

N’SnPg’

163,26

1,41

162,28

1,48

–0,98

0,73

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tablo 4.7. Servikal headgear grubu distalizasyon başı ve distalizasyon sonu farkları ile, kontrol grubu kontrol başı ve kontrol sonu farklarının ortalamalarının tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmesi.

D: Farkların ortalama değeri.

Sd: Farkların ortalama değerinin standart hatası.

p<0.05*   p<0.01**

Parametreler

Servikal Headgear

Kontrol

Test

D

±Sd

D

±Sd

SNA

–0,88*

0,31

–0,08

0,41

 

SNB

–0,01

0,29

–0,05

0,39

 

ANB

–0,82**

0,24

–0,03

0,22

*

SN/GoGn

0,48

0,28

–0,49

0,35

*

SN/PP

0,68

0,34

0,46

0,33

 

A–VR

–1,10*

0,25

0,51

0,42

*

A–max.VR

–0,25

0,33

0,12

0,33

 

B–VR

–0,57

0,54

0,24

0,71

 

B–mand.VR

–0.39

0,29

0,57

0,54

 

Pg–VR

–0,53

0,52

0,67

0,67

 

PNS–HR

0,75*

0,27

0,75**

0,25

 

ANS–HR

1,51**

0,35

1,37**

0,42

 

N–Me

3,48**

0,37

2,10**

0,71

 

N–ANS

1,60**

0,35

1,38**

0,42

 

ANS–Me

1,64**

0,22

0,86

0,43

 

S–Go

2,59**

0,27

2,38**

0,54

 

Jarabak

0,00

0,00

0,01*

0,00

 

Co–A

–0,19

0,67

2,68

2,24

 

Co–Gn

2,07**

0,69

3,78

2,11

 

SN/Occ

–0,91*

0,33

–0,72

0,36

 

U1/max.HR

–1,02

0,70

0,63

0,69

 

U6/max.HR

6,16**

1,48

0,10

0,79

**

U7/max.HR

6,97**

1,87

–1,89

1,03

**

L1/mand.HR

–1,74*

0,65

0,46

0,80

*

L6/mand.HR

–0,80

0,75

0,74

0,96

 

 


Tablo 4.7. (Devam) Servikal headgear grubu distalizasyon başı ve distalizasyon sonu farkları ile, kontrol grubu kontrol başı ve kontrol sonu farklarının ortalamalarının tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmesi.

D: Farkların ortalama değeri.

Sd: Farkların ortalama değerinin standart hatası.

p<0.05*   p<0.01**

Parametreler

Servikal Headgear

Kontrol

Test

D

±Sd

D

±Sd

Overjet

–0,17

0,27

–0,04

0,17

 

Overbite

–1,02**

0,23

–0,33

0,21

*

U1i–max.VR

0,05

0,39

0,30

0,32

 

U6t–max.VR

–3,54**

0,71

0,88

0,48

**

U6t–max.VR (aylık)

–0.45**

0.09

0.08*

0.04

**

U7t–max.VR

–3,37**

0,59

0,97

0,44

**

U1i–max.HR

0,34*

0,12

0,05

0,23

 

U6t–max.HR

1,14**

0,24

0,85*

0,31

 

U7t–max.HR

–0,05

0,40

1,10*

0,41

 

L1i–mand.VR

–0,75

0,39

0,47

0,49

*

L6t–mand.VR

–0,32

0,27

1,40*

0,62

*

L1i–mand.HR

0,26

0,24

0,58

0,25

 

L6t–mand.HR

0,64

0,55

0,68

0,32

 

N’–Me’

3,34**

0,56

2,28*

0,92

 

N’–Sn

2,01**

0,39

1,24**

0,42

 

Sn–Me’

1,19**

0,35

1,36*

0,57

 

N’–Sn/Sn–Me’

0,02**

0,01

 0,00

0,01

 

Ls–(Steiner)

–0,85**

0,26

–0,31

0,48

 

Li–(Steiner)

–0,72**

0,22

–0,22

0,62

 

Ls–VR

–0,41

0,39

0,54

0,39

 

Li–VR

–0,47

0,40

0,50

0,41

 

N’SnPg’

0,92

0,43

–0,98

0,73

*

 


 

BULGULAR

 

Servikal Headgear Grubunun Distalizasyon Başı ve Sonu Farkları ile Kontrol Grubunun Kontrol Başı ve Sonu Farklarının Birbirleriyle Karşılaştırılmasından Sonra Elde Edilen Farkların 3D Bimetrik Maksiller Distalizasyon Grubunun Distalizasyon Başı ve Sonu Farkları ile Tek Yönlü Varyans Analizi ile Karşılaştırılması

 

Servikal headgear grubunun distalizasyon başı–sonu farkları ile kontrol grubunun kontrol başı–sonu farklarının birbirleriyle karşılaştırılmasından sonra elde edilen farkların 3D bimetrik maksiller distalizasyon (3D–BMD) grubunun distalizasyon başı–sonu farkları ile tek yönlü varyans analizi ile karşılaştırılması Tablo 4.8’de verilmiştir.

 

İskeletsel Ölçümler

 

A–VR boyutunda, 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 0.34 mm.lik bir azalma, servikal headgear tedavi grubunda ise 1.70 mm.lik önemli bir azalma olduğu gözlenmiştir. A–VR boyutundaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.05 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir.

 

SN/GoGn açısında, 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 0.01°lik bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 1.08°lik önemli bir artış olduğu gözlenmiştir. SN/GoGn açısındaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.05 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir.

 

Diğer iskeletsel açısal ve boyutsal ölçümlerde meydana gelen değişiklikler bakımından iki tedavi grubu arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır.

 

 

 

Tablo 4.8. Servikal headgear grubunun distalizasyon başı–sonu ile kontrol grubunun kontrol başı–sonu farklarının birbirleriyle karşılaştırılmasından sonra elde edilen farkların 3D bimetrik distalizasyon grubunun distalizasyon başı–sonu farkları ile tek yönlü varyans analizi ile karşılaştırılması.

D: Farkların ortalama değeri.

Sd: Farkların ortalama değerinin standart hatası.

p<0.05*   p<0.01**

Parametreler

3D Bimetrik Distalizasyon grubu ortalama farkları

Headgear–Kontrol gruplarının ortalama farklarının farkı

Test

D

±Sd

D

±Sd

SNA

–0,01

0,23

–0,80

0,59

 

SNB

0,53*

0,23

–0,02

0,55

 

ANB

–0,54

0,26

–0,86*

0,34

 

SN/GoGn

0,01

0,24

1,08*

0,47

*

SN/PP

0,45

0,27

0,36

0,50

 

A–VR

–0,34

0,25

–1,70*

0,62

*

A–max.VR

–0,85**

0,29

–0,38

0,50

 

B–VR

0,50

0,42

–0,94

0,95

 

B–mand.VR

–0,21

0,17

–1,01

0,23

 

Pg–VR

0,36

0,47

–1,34

0,88

 

PNS–HR

–0,16

0,16

–0,02

0,35

 

ANS–HR

0,58*

0,26

0,28

0,50

 

N–Me

0,88*

0,26

1,55

0,85

 

N–ANS

0,53

0,26

0,35

0,51

 

ANS–Me

0,57

0,32

0,85

0,59

 

S–Go

1,06**

0,26

0,26

0,57

 

Jarabak

0,01

0,00

0,00

0,00

 

Co–A

0,08

0,50

–3,15

1,20

 

Co–Gn

1,72*

0,46

–1,92

1,40

 

SN/Occ

4,38**

0,68

–0,11

0,42

**

U1/max.HR

–0,87

1,38

–1,77

0,95

 

U6/max.HR

5,51**

1,08

5,78**

1,02

 

U7/max.HR

4,38**

1,04

8,99**

1,40

 

L1/mand.HR

9,53**

1,39

–2.61*

1,86

**

L6/mand.HR

6,06**

1,16

–1.57

1,16

**

 


Tablo 4.8. (Devam) Servikal headgear grubunun distalizasyon başı–sonu ile kontrol grubunun kontrol başı–sonu farklarının birbirleriyle karşılaştırılmasından sonra elde edilen farkların 3D bimetrik distalizasyon grubunun distalizasyon başı–sonu farkları ile tek yönlü varyans analizi ile karşılaştırılması.

D: Farkların ortalama değeri.

Sd: Farkların ortalama değerinin standart hatası.

p<0.05*   p<0.01**

Parametreler

3D Bimetrik Distalizasyon grubu ortalama farkları

Headgear–Kontrol gruplarının ortalama farklarının farkı

Test

D

±Sd

D

±Sd

Overjet

–2,16**

0,54

–0,17

0,41

**

Overbite

–1,58**

0,53

–0,75*

0,30

 

U1i–max.VR

0,06

0,47

–0,26

0,61

 

U6t–max.VR

–3,55**

0,38

–4,56**

0,75

 

U6t–max.VR (aylık)

–1.11**

0.13

–0.55**

0.09

**

U7t–max.VR

–2,86**

0,34

–4,49**

0,68

*

U1i–max.HR

1,60**

0,37

0.28

0,32

*

U6t–max.HR

–0,70*

0,20

0.28

0,19

*

U7t–max.HR

–0,78*

0,21

–1.18

0,25

 

L1i–mand.VR

2,82**

0,44

–1.30*

0,83

**

L6t–mand.VR

2,16**

0,28

–1.80*

0,93

**

L1i–mand.HR

–0,93*

0,31

–0.32

0,36

 

L6t–mand.HR

1.60*

0,23

–0.09

0,28

*

N’–Me’

1,38

0,73

1,24

1,02

 

N’–Sn

1,29

0,72

0,94

0,57

 

Sn–Me’

0,26

0,52

–0,12

0,66

 

N’–Sn/Sn–Me’

0,01

0,01

0,01

0,01

 

Ls–(Steiner)

–0,10

0,28

–0,48

0,58

 

Li–(Steiner)

1,66**

0,24

–0,48

0,67

**

Ls–VR

0,08

0,43

–1,01

0,52

 

Li–VR

2,07**

0,49

–0,91

0,54

**

N’SnPg’

1,25

0,65

1,79*

0,87

 

 

 

 

 

 

 

Dentoalveoler Ölçümler

 

Üst kesici dişin eğimi ve maksiller vertikal referans düzlemine uzaklığı ile ilgili ölçümlerdeki değişiklikler iki tedavi grubu arasında istatistik olarak önemli düzeyde bir farklılık göstermemiştir. Ancak, üst kesici dişin maksiller horizontal referans düzlemine olan vertikal uzaklığını gösteren U1i–max.HR ölçümünde 3D–BMD sistemi grubunda 1.60 mm.lik önemli bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 0.28 mm.lik bir artış olduğu gözlenmiştir. U1i–max.HR boyutundaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.05 düzeyinde önemli farklılık olduğu belirlenmiştir.

 

Alt kesici dişin mandibuler horizontal referans düzlemine göre eğimini gösteren L1/mand.HR açısında 3D–BMD sistemi grubunda 9.53°lik önemli bir artış, servikal headgear grubunda ise 2.61°lik önemli bir azalma olduğu gözlenmiştir. L1/mand.HR açısındaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, alt kesici dişin mandibuler vertikal referans düzlemine olan uzaklığını gösteren L1i–mand.VR boyutunda 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 2.82 mm.lik önemli bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 1.30 mm.lik önemli bir azalma olduğu gözlenmiştir. L1i–mand.VR boyutundaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir.

 

Overjet miktarında 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 2.16 mm.lik önemli bir azalma, servikal headgear tedavi grubunda ise 0.17 mm.lik bir azalma olduğu gözlenmiştir. Overjet miktarındaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli farklılık olduğu izlenmiştir.

 

Distalizasyon süresince U6t–max.VR ölçümündeki azalma ile belirlenen total distalizasyon miktarları her iki grupta benzer bulunmuştur. Ancak U6t–max.VR ölçümündeki aylık değişikliklere bakıldığında 3D–BMD grubunda 1.11 mm.lik, servikal headgear grubunda ise 0.55 mm.lik önemli azalmalar olduğu belirlenmiştir. İki grup aylık distalizasyon miktarı bakımından karşılaştırıldığında aradaki fark istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur.

 

Distalizasyon süresince U7t–max.VR boyutunda 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile toplam 2.86 mm.lik önemli bir azalma, servikal headgear tedavi grubunda ise toplam 4.49 mm.lik önemli bir azalma olduğu gözlenmiştir. Üst ikinci molar dişteki distalizasyon miktarı bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.05 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir.

 

Üst birinci molar dişin maksiller horizontal referans düzlemine olan vertikal uzaklığını gösteren U6t–max.HR boyutunda 3D–BMD sistemi grubunda 0.70 mm.lik önemli bir azalma, servikal headgear tedavi grubunda ise 0.28 mm.lik bir artış olduğu gözlenmiştir. U6t–max.HR boyutundaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.05 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir.

 

L6/mand.HR açısı ile ifade edilen alt birinci molar diş eğiminde 3D–BMD sistemi grubunda 6.06°lik önemli bir artış ile izlenen mesiale eğilme, servikal headgear tedavi grubunda ise 1.57°lik bir azalma ile izlenen distale eğilme ve dikleşme meydana geldiği gözlenmiştir. L6/mand.HR açısındaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir.

 

Alt birinci molar dişin mandibuler vertikal referans düzlemine olan uzaklığını gösteren L6t–mand.VR boyutunda 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 2.16 mm.lik önemli bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 1.80 mm.lik önemli bir azalma olduğu gözlenmiştir. L6t–mand.VR boyutundaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli farklılık olduğu belirlenmiştir.

Alt birinci molar dişin mandibuler horizontal referans düzlemine vertikal uzaklığını gösteren L6t–mand.HR boyutunda 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 1.60 mm.lik önemli bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 0.09 mm.lik bir azalma olduğu gözlenmiştir. L6t–mand.HR boyutundaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.05 düzeyinde önemli farklılık olduğu tespit edilmiştir.

 

SN/Occ açısında 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 4.38°lik önemli bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 0.11°lik bir azalma olduğu gözlenmiştir. SN/Occ açısındaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli farklılık olduğu izlenmiştir.

 

Yumuşak Doku Ölçümleri

 

Alt dudak–Steiner yumuşak doku hattı boyutunda (Li–Steiner) 3D–BMD sistemi grubunda 1.66 mm.lik önemli bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 0.48 mm.lik bir azalma olduğu gözlenmiştir. Benzer şekilde, alt dudak–vertikal referans düzlemi arasındaki boyutta (Li–VR) da, 3D–BMD sistemi grubunda tedavinin etkisi ile 2.07 mm.lik önemli bir artış, servikal headgear tedavi grubunda ise 0.91 mm.lik bir azalma olduğu gözlenmiştir. Li–(Steiner) ve Li–VR boyutlarındaki değişiklikler bakımından iki tedavi grubu karşılaştırıldığında, istatistik olarak p<0.01 düzeyinde önemli farklılık olduğu belirlenmiştir.

 

 


V. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

 

3D bimetrik maksiller distalizasyon arkları ile servikal headgearlerin üst birinci molar distalizasyonu amacı ile kullanımları sonucunda dentofasiyal yapılar üzerindeki etkileri karşılaştırıldığında ortaya çıkan önemli sonuçlar şu şekilde özetlenebilir;

 

1.      3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda 3.4 ayda, servikal headgear grubunda ise 10.2 ayda molar dişler sınıf II ilişkiden sınıf I ilişkiye taşınmıştır. Servikal headgear grubunda sınıf I molar ilişki üst birinci molar dişin distal yönde hareketi ile elde edilirken, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda bu ilişki hem üst birinci molar dişin distal yönde hareketi, hem de alt birinci molar dişin mesial yönde hareketi ile sağlanmıştır.

 

2.      Her iki tedavi yönteminin de maksillanın sagital gelişimi üzerinde etkili olduğu, ancak servikal headgear grubunda bu etkinin daha fazla olduğu ve üst çenenin bir miktarda geriye doğru yer değiştirdiği izlenmiştir.

 

3.      3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile tedavi edilen grupta mandibuler düzlem açısında herhangi bir değişiklik izlenmezken, servikal headgear grubunda bu açıda 1.08ºlik önemli bir artış tespit edilmiştir.

 

4.      3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda, sistem içinde kullanılan intermaksiller sınıf II elastiklerin etkisi ile üst kesici dişlerde belirgin miktarda ekstrüzyon gözlenmiş, servikal headgear grubunda ise böyle bir etki izlenmemiştir.

 

5.      3D bimetrik maksiller distalizasyon sistemi ile tedavi edilen grupta üst birinci molar dişlerde distalizasyon kuvvetleri ile önemli miktarda intrüzyon belirlenirken, servikal headgear ile tedavi edilen grupta ise önemsiz bulunan ekstrüzyon izlenmiştir.

 

6.      Toplam tedavi süresince, üst birinci molar dişlerde, her iki tedavi grubunda da benzer miktarlarda distale hareket izlenmiştir. Distalizasyon miktarları servikal headgear grubunda 4.56 mm, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda 3.55 mm.dir. İki grup arasında, aylık distalizasyon miktarları bakımından önemli farklılık olduğu belirlenmiştir. Servikal headgear grubunda üst birinci molar dişler ayda ortalama 0.55 mm, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda ise 1.11 mm distale hareket etmişlerdir.

 

7.      Üst birinci molar dişler her iki tedavi grubunda da benzer miktarda distale devrilmişlerdir.

 

8.      Üst ikinci molar dişlerin, servikal headgear grubunda üst birinci molar dişlere benzer miktarda distalize oldukları, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda ise üst birinci molar dişlerden daha az distalize oldukları gözlenmiştir. Üst ikinci molar dişlerin, servikal headgear grubunda, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubuna göre daha fazla distale devrildikleri de belirlenmiştir.

 

9.      İki tedavi yöntemi arasındaki en büyük farklılık, alt dental arkta meydana gelen değişikliklerde izlenmiştir. 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda kullanılan sınıf II elastiklerin etkisi ile alt kesici dişlerde belirgin protrüzyon, alt birinci molar dişlerde ise mesializasyon ve mesiale eğimlenme izlenirken, servikal headgear grubunda alt kesici dişlerde retrüzyon, alt birinci molar dişlerde distalizasyon ve distale eğimlenme meydana gelmiştir.

 

10.  3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda, sistem içinde kullanılan intermaksiller sınıf II elastiklerin etkisi ile alt birinci molar dişlerde belirgin miktarda ekstrüzyon belirlenirken, servikal headgear grubunda ise bu dişlerde önemli bir değişim olmadığı izlenmiştir.

 

Çalışmamızın amaçlarından biri de, ful bantlanmış ve braketlenmiş mandibuler dental arkın sistem içinde uygulanan sınıf II elastiklere ne ölçüde ankraj sağlayabildiğinin değerlendirilmesidir ve bu uygulamanın ankrajı arzu edilen ölçüde arttıramadığı belirlenmiştir. Ankraj kaybı kendini alt kesici dişlerdeki protrüzyon ve alt molar dişlerdeki ekstrüzyon ve mesiale eğimlenme ile göstermiştir.

 

11.  3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda, overjet önemli miktarda azalmıştır.

 

12.  3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda, okluzal düzlem açısında önemli bir artış olmuştur.

 

13.  Alt dudak, 3D bimetrik maksiller distalizasyon grubunda, üst kesici dişlerdeki ekstrüzyon ve alt kesici dişlerdeki protrüzyonun etkisi ile ileri yönde hareket etmiştir.

 

3D bimetrik maksiller distalizasyon yöntemi ile mandibuler dental arkta meydana gelen ankraj kaybı, sistemin en büyük dezavantajı, bunun yanı sıra, estetik kaygıya yol açmaması sebebiyle hastalar tarafından kolay kabullenilebilmesi, servikal headgeare benzer distalizasyon etkisine sahip olması ve sınıf I molar ilişkiye ulaşma süresinin kısa olması ise önemli avantajlarıdır. Her iki yöntemde de başarılı tedavi sonuçları, hastaların, yöntemlerin dentofasiyal yapılar üzerine etkileri göz önünde bulundurularak seçilmesi ile elde edilebilecektir.

 

VI. KAYNAKLAR

 

1.          Altuğ, A.T., Erdem, D. (1999). Ortodontik aygıtların tarihsel gelişimi ve Türkiye’de ortodonti. Türk Ortodonti Dergisi 12: 120-129.

2.          Aras, K. (1993). 3D bimetrik maksiller distalizasyon arklarının dentofasiyal sisteme etkilerinin sefalometrik olarak incelenmesi. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

3.          Arat, M., Erdem, D., Alaçam, A., Gökalp, H. (2001a). 3D bimetrik maksiller distalizasyon arkları ve Begg intraoral distalizasyon sisteminin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Gazi Üniv. Diş Hek. Fak. 2. Uluslararası Bilimsel Kongresi, 4-6 Haziran 2001, Ankara.

4.          Baumrınd, S., Korn, E.L., Isaacson, R.J., West, E.E., Molthen, R. (1983). Quantitative analysis of the orthodontic and orthopedic effects of maxillary traction. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 84: 384-398.

5.          Baumrind, S., Korn, E.L., West, E.E., Miller, D.M. (1979). Distal displacement of the maxilla and the upper first molar. Am. J. Orthod. 75: 630-640.

6.          Bernardi, F.A. (1956). A cephalometric analysis of the stability and type of movement obtained in Class II, division 1 malocclusions treated with extraoral force. Master’s Thesis, St.Louis University, St.Louis, MO. Alınmıştır: Hubbard, G.W., Nanda, R.S., Currier, G.F. (1994). A cephalometric evaluation of nonextraction cervical headgear treatment in Class II malocclusions. Angle Orthod. 64: 359-370.

7.          Bildir, M. I. (1990). Ağız dışı kuvvet (cervical headgear) uygulamalarında dentoalveolar değişikliklerin değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

8.          Björk, A. (1966). Sutural growth of the upperface studied by the implant method. Acta Odontol. Scand. 24: 49-65.

9.          Björk, A. (1969). Prediction of mandibular growth rotation. Am. J. Orthod. 55: 585-599.

10.      Björk, A., Skieller, V. (1983). Normal and abnormal growth of the mandible. A synthesis of longitudinal cephalometric implant studies over a period of 25 years. Eur. J. Orthod. 5: 50-55.

11.      Bowden, P. (1978). Theoretical considerations of headgear therapy: a literature review. 2. Mechanical principles. Br.J. Orthod. 5: 145-152.

12.      Cangialosi, T.J., Meistrell, M.E., Leung, M.A., Ko, J.Y. (1988). A cephalometric appraisal of edgewise Class II nonextraction treatment with extraoral force. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 93: 315-324.

13.      Dermaut, L.R., Beerden, . (1981). The effects of Class II elastic force on a dry skull measured by holografic interferometry. Am. J. Orthod. 79: 296-304.

14.      Dermaut, L.R., Kleutghen, J.P.J., DeClerck, H.J.J. (1986). Experimental determination of the center of resistance of the upper first molar in a macerated, dry human skull submitted to horizontal traction. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 90: 29-36.

15.      Dinçer M. (1986). Servikal headgear ile intikali olarak distalize edilen üst birinci büyük azı dişlerinin mandibuler düzlem eğimine etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

16.      Doğanay, A. (1996). Üst birinci molar distalizasyonunda bimetrik distalizasyon arklarının klinik etkinliğinin araştırılması. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

17.      Elms, T.N., Buschang, P.H., Alexander, R.G. (1996a). Long term stability of Class II, division 1 nonextraction cervical face-bow therapy. Part 1: Model Analysis. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 1996; 109: 271-276.

18.      Elms, T.N., Buschang, P.H., Alexander, R.G. (1996b). Long term stability of Class II, division 1 nonextraction cervical face-bow therapy. Part 2: Cephalometric Analysis. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 109: 386-392.

19.      Enlow, D.H., Seong, B. (1965). Growth and remodelling of the human maxilla. Am. J. Orthod. 51: 446-464.

20.      Erdem, D., Altuğ, A.T. (1999). 3D maksiller bimetrik distalizasyon sistemi ile Angle sınıf II tedavisi: Vaka sunumu. Türk Ortodonti Dergisi 12: 104-112.

21.      Fısher, T.J. (1980). The cervical facebow and mandibular rotation. Angle Orthod. 50: 54-62.

22.      Gould, E. (1957). Mechanical principles in extraoral anchorage. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 43: 319-33.

23.      Graber, T.M. (1955). Extraoral force-facts and fallacies. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 41: 490-505.

24.      Gültan, A. (1989). Servikal headgearin okluzal düzlem eğimine etkisi. Türk Ortodonti Dergisi 2: 209-214.

25.      Harnick, D.J. (1998). Case Report: Class II correction using a modified Wilson bimetric distalizing arch and maxillary second molar extraction. Angle Orthod. 68: 275-280.

26.      Haydar, S., Üner, O. (2000). Comparison of Jones jig molar distalization appliance with extraoral traction. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 117: 49-53.

27.      Henrıkson, B. (1993). Treatment effects of the double loop distalizing arch wire in non extraction treatment. The European Begg Society of Orthodontics, 16th Congress, San Sebastian 19-24 May 1993.

28.      Hubbard, G.W., Nanda, R.S., Currier, G.F. (1994). A cephalometric evaluation of nonextraction cervical headgear treatment in Class II malocclusions. Angle Orthod. 64: 359-370.

29.      İşcan, H., Dinçer, M. (1988). Servikal headgearin alt çene kondil büyüme modeli ve çene yüz iskelet morfolojisi üzerine etkisi. Türk Ortodonti Derg. 1: 22-29.

30.      İşcan, H., Dinçer, M., Gültan, A. (1989). Servikal headgear ile tedaviye karşı alt çenede görülen yapısal kompanzasyonun araştırılması. Türk Ortodonti Derg. 2: 287-298.

31.      İşeri, H., Solow, B. (1990). Growth displacement of maxilla in girls studied by implant method. Eur. J. Orthod. 12: 389-398.

32.      Kirjavainen, M., Kirjavainen, T., Hurmerinta, K., Haavikko, K. (2000). Orthopedic cervical headgear with an expanded inner bow in Class II correction. Angle Orthod. 70: 317-325.

33.      Kloehn, S.J. (1947). Guiding alveolar growth and eruption of teeth to reduce treatment time and produce a more balanced denture and face. Angle Orthod. 17: 10-33.

34.      Kloehn, S.J. (1953). Orthodontics-Force or Persuasion. Angle Orthod. 23: 56-65.

35.      Kloehn, S.J. (1961). Evaluation of cervical anchorage force in treatment. Angle Orthod. 31: 91-104.

36.      Luppanapornlarp, S., Johnston, L.E. (1993). The effects of premolar extraction: A long term comparison of outcomes in clear-cut extraction and nonextraction Class II patients. Angle Orthod. 63: 257-272.

37.      Mills, M.C., Holman, G., Graber, T.M. (1978). Heavy intermittent cervical headgear traction in Class II treatment: a longitudinal cephalometric assesment. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 74: 361-379.

38.      Muse, D.S., Fillman, M.J., Emmerson, W.J., Mitchell, R.D. (1993). Molar and incisor changes with Wilson rapid molar distalization. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 104: 556-565.

39.      Nielsen, I.L. (1989). Maxillary superimposition: a comparison of three methods for cephalometric evaluation of growth and treatment change. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 95: 422-431.

40.      Rana, R., Becher, M.K. (2000). Class II correction using the bimetric distalizing arch. Semin Orthod. 6: 106-118.

41.      Reddy, P., Kharbanda, O.P., Duggal, R., Parkash, H. (2000). Skeletal and dental changes wıth nonextraction Begg mechanotherapy in patients wıth Class II division 1 malocclusion. Am. J. Orthod. Dentofac. Orthop. 118: 641-648.

42.      Sandusky, W.C. (1965). Cephalometric evaluation of the effects of the Kloehn type of cervical traction used as an auxillary with the edgewise mechanism following Tweed’s principles for correction of Class II, division 1 malocclusion. Am. J. Orthod. 51: 262-287.

43.      Üçem, T.T., Yüksel, S., Okay, C., Gülşen, A. (2000). Effects of a three-dimensional bimetric maxillary distalizing arch. Eur. J. Orthod. 22: 293-298.

44.      Ülgen, M., Gögen, H. (1989). Angle Klas II divizyon anomalilerde servikal headgear tedavisinin B noktasına olan etkisi. Türk Ortodonti Dergisi 2: 281-286.

45.      Üner, O., Dinçer, M. (1988). Servikal headgear ile distalize edilen üst birinci büyükazı dişlerinin mandibuler düzlem eğimine etkileri. G.Ü. Diş Hek. Fak. Dergisi 5: 93-107.

46.      Wilson, W.L. (1978). Modular orthodontic systems. Part 1. J. Clin. Orthod. 11: 250-278.

47.      Wilson, W.L., Wilson, R.C. (1980). New treatment dimensions with first phase sectional and progressive edgewise mechanics. J. Clin. Orthod. 14: 607-627.

48.      Wilson, W.L., Wilson, R.C. (1984). Modular 3D appliances. Problem solving in edgewise, straightwire and lightwire treatment. J. Clin. Orthod. 8: 272-281.

49.      Wılson, W.L., Wılson, R.C. (1987). Multidirectional 3D functional Class 2 treatment. J. Clin. Orthod. 21: 186-189.

50.      Wılson, W.L., Wılson, R.C. (1988). Enhanced Orthodontics. Book 1-2. RMO.

51.     Yüksel, S., Gülşen, A., Üçem, T.T. (1996). Modifiye 3D Bimetrik Maksiller Distalizasyon Arkı ile molar distalizasyonu. Türk Ortodonti Dergisi 9: 229-235.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VII. EKLER

 

a)          Mali Bilanço ve Açıklamaları

 

Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu’ndan temin edilen toplam destek miktarı 2.265.000.000 Türk Lirasıdır. Bu destek ile temin edilen malzelemeler aşağıda sıralanmıştır.

 

Intraoral Distalizasyon Yöntemi : 3D Bimetrik Maksiller Distalizasyon Arkları

 

 

Malzeme

Adet

1

3D bimetrik maksiller distalizasyon arkları

25 adet

2

0.022” slotlu braket setleri

25 adet

3

Molar bant

100 adet

4

Molar tüp

100 adet

5

Nitinol ark teli (0.014”)

50 adet

6

Nitinol ark teli (0.016”)

50 adet

7

Nitinol ark teli (0.018”)

50 adet

8

Nitinol ark teli (0.019”X 0.025”)

50 adet

9

Muhtelif elastikler

200 adet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekstraoral Distalizasyon Yöntemi : Servikal Headgear

 

 

Malzeme

Adet

1

Servikal Headgear Face Bow

25 adet

2

Servikal Headgear Enselik

25 adet

3

0.018” slotlu braket setleri

25 adet

4

Molar bant

100 adet

5

Molar tüp

100 adet

6

Nitinol ark teli (0.014”)

50 adet

7

Nitinol ark teli (0.016”)

50 adet

8

Nitinol ark teli (0.018”)

50 adet

9

Nitinol ark teli (0.017”X 0.025”)

50 adet

10

Muhtelif elastikler

200 adet

 

Diğer Malzemeler:

 

Malzeme

Adet

1

AGFA Film Banyosu

1 adet

2

Ortodontik Çizim Kağıdı

1 adet

 

b)          Makine ve Teçhizatın Konumu ve İlerideki Kullanımına Dair Açıklamalar (BAP Demirbaş numaraları dahil )

 

Çalışmada kullanılan malzemeler, sarf malzemeleridir. Her hasta için özel olarak temin edilip kullanılmaktadır. Sadece 3D bimetrik maksiller distalizasyon arkları, gerekli dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerine tabi tutulduktan sonra tekrar kullanılmıştır.

 

c)          Teknik ve Bilimsel Ayrıntılar (varsa Kesim III'de yer almayan analiz ayrıntıları)

 

d)          Sunumlar (bildiriler ve teknik raporlar)

 

Sözlü Sunum:

1.      Altuğ AT, Erdem D. Effects of 3D Maxillary Bimetric Distalizing Arches on Dentofacial Structures. Balkan Stomatognathics Congress, 12-15.Nisan.2000, Selanik, Yunanistan.

Poster Sunumları:

1.      Altuğ AT, Erdem D. Angle Class II Treatment with 3D Maxillary Bimetric Distalizing Arches (Case Report). Ankara Ortodonti Derneği Sempozyumu, 21-24.Ekim.1999, Antalya, Türkiye.

2.      Altuğ AT, Erdem D. Effects of 3D Maxillary Bimetric Distalizing Arches on Dentofacial Structures. Türk Ortodonti Derneği Kongresi, 13-16.Haziran.2000, İstanbul, Türkiye.

3.      Altug AT, Erdem D. Comparison of  3D bimetric maxillary distalizing arches and cervical headgear: dentofacial effects. 79. Avrupa Ortodonti Derneği Kongresi (79th European Orthodontic Society Congress), 13-17. Haziran. 2003, Prag, Çek Cumhuriyeti.

e)      Yayınlar:

1.      Altuğ AT, Erdem D. 3D maksiller bimetrik distalizasyon sistemi ile Angle sınıf II tedavisi. Türk Ortodonti Dergisi, 12(2): 104-112, 1999.

2.      Erdem D, Altuğ AT. 3D maksiller bimetrik distalizasyon sistemi ile Angle sınıf II malokluzyonun tedavisi. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 27(2):179-189, 2000.

Doktora Tezi:

Hazırlayan: Dr. Ayşe Tuba Altuğ

Danışman: Prof.Dr. Dilek Erdem

Tez Konusu: 3D Bimetrik Maksiller Distalizasyon Arkları ve Servikal Headgear’in Dentofasiyal Yapılar Üzerine Etkilerinin İncelenmesi.

Savunma Tarihi: 17.Mayıs.2002