İnal, AliKaya,Emre Can2020-11-032020-11-032015http://hdl.handle.net/20.500.12575/72212Bu çalışmada bor (B) noksanlığı olan bir toprakta sera koşullarında yetiştirilen fasulye bitkisine yapraktan uygulanan B ve indol asetik asit (İAA)’in, bitki gelişimi ve kimi fizyolojik özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla fasulye bitkisine çiçeklenme başlangıcında yapraktan 0, 100, 200 ve 300 mg L-1 B ile 0, 100, 200 ve 300 mg L-1 İAA uygulanmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 2 faktörlü (bor ve İAA) ve 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Uygulamalardan 2 hafta sonra alınan yaprak örneklerinde malondialdehit (MDA), H2O2, prolin ve askorbik asit miktarları ile polifenol oksidaz (PFO), katalaz, süperoksit dismutaz (SOD) ve askorbat peroksidaz (AP) enzim aktiviteleri ve membran geçirgenliği belirlenmiştir. Daha sonra hasat edilen bitkilerde yaş ve kuru ağırlık belirlenmiş ve kurutulup öğütülen bitki örneklerinde toplam N ve B ile enzimatik olmayan toplam antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, yapraktan B uygulamasıyla bitkinin B, H2O2, prolin ve askorbik asit miktarları ile AP ve SOD enzim aktiviteleri kontrole göre artış gösterirken PFO ve katalaz enzim aktiviteleri ile enzimatik olmayan antioksidan aktivitesi kontrole göre azalma göstermiştir. Membran geçirgenliği, B uygulanmayan ve 300 mg L-1 B uygulanan bitkilerde artış göstermiştir. Bitkinin toplam N içeriği 300 mg L-1 B uygulamasıyla önemli düzeyde azalmıştır. Yapraktan İAA uygulanan bitkilerin kuru ağırlığı ile bor ve H2O2 içeriğinde meydana gelen artış istatistik olarak önemli olmuştur. Uygulanan 100 mg L-1 İAA bitkinin prolin içeriği ve katalaz enzim aktivitesini kontrole göre artırmıştır. Bitkinin toplam N ve askorbik asit içeriği ise İAA uygulamasıyla önemli düzeyde azalmıştır. Bu araştırma sonucunda, yapraktan 100-200 mg L-1 B ile 100-200 mg L-1 İAA uygulamalarının B noksan koşullarda yetiştirilen fasulye bitkisinin gelişimini ve bazı fizyolojik özelliklerini iyileştirdiği görülmüştür.trİndol Asetik Asit (İAA)FasulyeYapraktan bor ve indol asetik Asit (İAA) uygulamalarının fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisinin gelişimi ve kimi fizyolojik özelliklerine etkisiOther / Diğer0131