Akın, AhmetAltanlar, NurtenKıymacı, Merve Eylül2023-01-262023-01-262017http://hdl.handle.net/20.500.12575/87199Patojen bakteriler konağı enfekte etmek ve hastalık oluşturmak amacıyla bir seri virulans faktörü üretirler. Birçok farklı Gram negatif patojenin virulans faktörlerinin üretimini düzenlemek amacıyla N-açil-homoserin lakton türevi sinyal molekülleri üretmek suretiyle birbirleriyle haberleştikleri bilinmektedir. Çoğunluğu algılama olarak adlandırılan bu olayın biyolüminesans, antibiyotik biyosentezi, plazmid konjugasyonu, virulans faktörlerinin üretimi, biyofilm oluşumu gibi bakteriye ait çeşitli faktörlerin düzenlenmesinde kullanıldığı belirlenmiştir. İnsanlarda farklı tipte pek çok enfeksiyona neden olan Pseudomonas aeruginosa'nın virulans mekanizması da sinyal moleküllerinin üretimi doğrultusunda, çoğunluğu algılama sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Virulans faktörlerinin üretilmesi patojenitenin oluşturulması açısından önem taşımaktadır. Günümüzde biyoteknolojik çalışmalar, AHL antagonistlerinin geliştirilmesine odaklanmıştır. Bu tip moleküllerin kullanımı bakteriler arası haberleşmenin bloke edilerek virulansın azaltılması ve dolayısıyla enfeksiyonların kontrolüne fırsat verecek yeni bir tedavi yaklaşımı olarak düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında izole edilen Pediococcus acidilactici suşunun potansiyel probiyotik özellikleri belirlenmiş ve suşun ürettiği laktik asitin miktar tayini yüksek başarımlı sıvı kromatografisi ile gerçekleştirilmiştir. Laktik asitin sub-inhibitör konsantrasyonlarda klinik Pseudomonas aeruginosa izolatlarının çoğunluğu algılama sistemi ve virulans faktörleri üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Laktik asitin, Pseudomonas aeruginosa izolatlarının kısa zincirli AHL üretimini engellediği ve ÇA sistemi tarafından düzenlenen kayma-yüzme-titreme, elastaz, proteaz, piyosiyanin ve biyofilm üretimleri üzerine belirli oranlarda inhibitör aktivite gösterdiği belirlenmiştir.trPseudomonas aeruginosavirulansPseudomonas aeruginosa çoğunluğu algılama sistemi ve virulans faktörleri üzerine potansiyel probiyotik bir suşun organik asitlerinin etkisiEffects of organic acids produced by A potential probiotic strain on pseudomonas aeruginosa quorum sensing and virulance factorsdoctoralThesis