Şahin, Mehmet Akif2021-12-272021-12-272021https://doi.org/10.33689/spormetre.690539http://hdl.handle.net/20.500.12575/76839Egzersiz esnasında spor performansının artırılmasında ve devamlılığının sağlanmasında beslenme önemli bir yere sahiptir. Frenk üzümü antosiyanin polifenolü bakımından zengin bir besindir ve Frenk üzümü antosiyaninlerinin spor performansının artırılmasında etkili olabileceğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Frenk üzümü antosiyaninlerinin damarlarda vazodilatasyon etkisi olan nitrik oksit sentezini artırdığı ve böylece egzersiz esnasında kalp debisi, kan atım hacmi ve kan akımının yükseldiği ve kas dokunun daha iyi oksijenlendiği görülmüştür. Ayrıca Frenk üzümü tüketiminin egzersiz esnasında enerji üretiminde yağların kullanımı artırarak karbonhidrat depolarının tükenmesiyle ilişkili yorgunluğun geciktirilmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak en az 7 gün boyunca her gün Frenk üzümü tüketimi sonrasında özellikle dayanıklılık tarzı spor dallarında performans artışı sağlanabilir.trYağ yakımıAntosiyaninlerAntosiyaninlerFrenk üzümünün spor performansı ve spor performansıyla ilişkili parametreler üzerine etkileriArticle1901