Akkuş,Aygül2024-08-222024-08-222024https://dspace.ankara.edu.tr/handle/20.500.12575/91395Gıda etiği kavramı, gıdanın üretiminden tüketimine ve bertaraf edilmesine kadar olan bütüncül bir süreci kapsamaktadır. “Yeşil Devrim” ile başlayan ve günümüzde de yaygın olan kapitalist ekonomik modeldeki endüstriyel gıda sistemi, ekonomik, sosyo kültürel ve çevresel açılardan gıda krizine neden olurken, aynı zamanda etik açıdan da ihlaller yaratmaktadır. Tez çalışmasında, çevre etiği yaklaşımlarından yola çıkılarak, endüstriyel gıda sisteminde gıda hakkı, gıda güvencesi, gıda güvenliği ve hayvan refahı gibi gıda etiği kavramlarının hayata geçirilmesinin ne kadar mümkün olabildiği incelenmiş, bu kavramlardan yola çıkılarak mevcut gıda sisteminin yarattığı etik sorunlar araştırılmıştır. Gıda etiğinin sağlanmasında çevre merkezci etik yaklaşımlar ile yatay örgütlenme, gıda sisteminde yerel/bölgesel özerklik, insan-doğa ilişkisinin çevre merkezci olarak yeniden düzenlenmesi yoluyla hareket eden toplumsal ekoloji ve ekososyalizm yaklaşımlarının gıda egemenliğinin kazanılmasında öncü rol üstlenebileceği görülmüştür. La Via Campesina (Çiftçi Yolu) küresel çaptaki çiftçi örgütü ve yerel düzeyde faaliyet gösteren Güneşköy ekoköyü ile alternatif bir gıda sisteminin yerel düzeyden başlanarak etkili olabileceği ve söz konusu örnek olaylarla gıda egemenliğinin kazanılarak gıda etiğinin çevre merkezci olarak yapısal bir dönüşümle mümkün olabileceği açıkça görülmüştür.trGıda EtiğiÇevre EtiğiLa Via Campesina (Çiftçi Yolu)GüneşköyGıda EgemenliğiÇEVRE ETİĞİ KAPSAMINDA GIDA ETİĞİ: LA VIA CAMPESINA (ÇİFTÇİ YOLU) VE GÜNEŞKÖY ÖRNEKLERİThesis