Between borders: Understanding the emergence and evolution of Syrian media in Türkiye - conditions and challenges - Bayraktar, Ahmet (ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2025)
Bu çalışma, Arap Baharı'nın ardından 2011 yılında başlayan Suriye Devrimi'nin ardından, Suriye medya manzarasındaki köklü dönüşümü ele almaktadır. Bu süreç, alternatif medyanın ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bir dizi zorluk, gazetecileri ve medya kuruluşlarını "sınır ötesinde" çalışmaya itmiş, Türkiye'yi özgürlük payı ve altyapı sağlayan bir merkez haline getirmiştir. Bu durum, bu kuruluşların, örgütsel, mali ve hukuki zorluklara rağmen, gönüllü faaliyetlerden profesyonel kuruluşlara evrilmelerine olanak tanımıştır. Çalışma, dış hibeye dayalı finansmanın kırılganlığını, Türkiye'deki istihdam koşulları ve sınırlı lisanslar gibi hukuki zorlukları ve bu durumun operasyonel yapıyı nasıl etkilediğini tartışmaktadır. Bu engellere rağmen, alternatif medya, işlediği suçları belgeleme ve gerçekleri aktarma noktasında merkezi bir rol oynamış; mülteci kimliğini koruma ve onların vatanla olan bağlarını güçlendirme konusunda katkıda bulunmuştur. Araştırma, sürdürülebilir finansman modellerinin geliştirilmesini, kültürel ve dilsel çeşitliliği yansıtan medya içeriğinin çeşitlendirilmesini ve yerel ile uluslararası aktörlerle iş birliğinin artırılmasını önermektedir. Bu öneriler, Suriye alternatif medyasının sürekliliğinin sağlanması için gereklidir. Alternatif medya, Halep'den Haseb'e kadar olan süreçte El-Assad ailesinin resmi anlatı üzerindeki tekelleşmeyi kırmış; böylece, bağımsız, sorgulayıcı, tüm otoriteleri hesaba çeken ve bilgi sunumunda tarafsızlık ve doğruyu hedefleyen bir medya haline gelmiştir.
Sınırlar arasında: Türkiye'de Suriyeli medyasının ortaya çıkışı ve evrimi - koşullar ve zorluklar
Keywords: Alternatif medya; Resmi televizyon; Sayısal televizyon