Çağan, Özlem2022-09-262022-09-262021http://hdl.handle.net/20.500.12575/84375Amaç: Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencileri arasında ortoreksiya nevroza (ON) eğilimini ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Materyal-Metod: Kesitsel desende tasarlanan bu çalışma 816 öğrencinin katılımı ile tamamlanmıştır. ON eğiliminin değerlendirilmesi için Ortoreksiya Nervoza Ölçeği (ORTO-11), ilişkili faktörlerinin değerlendirilebilmesi için literatür bilgisi doğrultusunda hazırlanan yapılandırılmış soru formu kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin ORTO-11 ölçeğinden aldıkları ortalama puan 27.24±3.74’dır. Kadın öğrencilerde, sigara ve alkol tüketmeyenlerde, ambalajlı gıda alırken üzerindeki bilgilere bakanlarda, tükettikleri gıdaların organik olmasına özen gösterenlerde, fast-food türü yiyecek tüketmeyenlerde ve düzenli yemek yeme alışkanlığı olanlarda ON düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (her biri için; p<0.05). Sonuç: Öğrencilerinin ON eğilimi olduğu, seçimi ve tüketimine ilişkin özelliklerin ON eğilimini artırdığı tespit edilmiştir. Ortoreksik bireylerin takıntılı endişelerinin belirlenmesi, hastalığın sınıflandırılmasında ve tanı kriterlerinin geliştirilmesinde faydalı olacaktır.enOrthorexia NervosaORTO-11Üniversite ÖğrencisiOrthorexic Tendencies, Sociodemographic Characteristics, and Nutritional Behaviors among University StudentsArticle10258662146-328X