Onbaşılar, Esin EbruTabib, İnes2023-05-242023-05-242019http://hdl.handle.net/20.500.12575/88459Çalışmada, iki farklı kafes tipinde (geleneksel ve zenginleştirilmiş) barındırılan 57 haftalık yaştaki ISA kahverengi ticari yumurtacı hibritlerde ovipozisyon ve depolama süresinin yumurta kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Denemede geleneksel ve zenginleştirilmiş kafeslerden 2 gün boyunca saat 8:30-11:30 ve saat 13:30-16:30 arasında yumurtlanan ortalama grup ağırlığına sahip ve kabuğu sağlam 410 adet yumurta kullanılmıştır. Yumurtalar tartıldıktan sonra son inceleme gününe kadar ortalama 21 0C sıcaklık ve %20 nem içeren laboratuvarda depolanmıştır. Depolamanın 1, 7, 14, 21 ve 30. günlerinde her bir kafes ve ovipozisyon grubundan elde edilen yumurtaların beşte birinde kalite özellikleri incelenmiştir. Her bir depolama döneminde yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kırılma mukavemeti, kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, ak yüksekliği, ak uzunluğu, ak genişliği, ak pH'sı, sarı rengi, sarı ağırlığı, sarı yüksekliği, sarı çapı, sarı pH'sı, ak indeksi, sarı indeksi ve haugh birimi belirlenmiştir. Kabuk kırılma mukavemeti (P<0,05) ile sarı pH'sının (P<0,05) geleneksel kafeslerden elde edilen yumurtalarda zenginleştirilmiş kafeslerden elde edilenlere göre daha yüksek, ağırlık kaybı (P<0,001), sarı indeksi (P<0,01)ve sarı renginin (P=0,05) ise daha düşük olduğu bulunmuştur. Ovipozisyon zamanı yumurta ağırlığı (P<0,001), ağırlık kaybı (P<0,05), sarı yüksekliği (P<0,001) ve sarı çapını (P<0,01) etkilemektedir. Saat 08.30 ile 11:30 arasında toplanan yumurtalarda ağırlık, sarı yüksekliği ve sarı çapının saat 13:30 ile 16:30 arasında toplananlardan daha düşük, ağırlık kaybının ise daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Depolama süresi arttıkça yumurtalarda ağırlık kaybı, kabuk kırılma mukavemeti, kabuk ağırlığı, ak uzunluğu, ak genişliği, ak pH'sı, sarı yüzdesi, sarı pH'sı ve sarı çapı artarken, ak yüksekliği, ak indeksi, Haugh birimi, ak yüzdesi, sarı yüksekliği ve sarı indeksi azalmıştır (P<0,001). Kafes tipi ile ovipozisyon zamanı arasında incelenen özellikler bakımından herhangi bir etkileşim gözlenmemiştir. Depolama süresine göre yumurta kalitesindeki değişikliklerin kafes tipi ve yumurtlama zamanından etkilendiği belirlenmiştir (P<0,05). Kafes tipi, ovipozisyon zamanı ile depolama süresi arasındaki etkileşim sadece sarı özelliklerinde etkili olmuştur (P<0,01). Çalışma sonucuna göre A kalite bir yumurtada aranan kriterlerin ortalama 21°C sıcaklık ve % 20 nemde 14. güne kadar korunduğu söylenebilir.trDepolama süresiKafes tipiOvipozisyonYumurtacı tavukYumurta kalitesi.Geleneksel ve zenginleştirilmiş kafeslerde barındırılan yumurtacı tavuklarda ovipozisyon ve depolama süresinin yumurta kalitesine etkisiEffect of oviposition and storage period on egg quality traits in laying hens kept in conventional and enriched cage systemsmasterThesis