ÖZTÜRK, Elif (Yazar)CEYLAN, Necmettin (Tez Danışmanı)2019-02-0720042019-02-07http://hdl.handle.net/20.500.12575/28225Bu araştırma, etlik piliç yemlerinde ayçiçeği yağı yerine farklı düzeylerde kolza yağı ikamesi ve vitamin E ilavesinin performans, ette protein, yağ ve yağ asitleri birikimi ile etin raf ömrü üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, 320 adet günlük yaştaki broyler civcivleri 4 tekerrürlü 8 gruba tesadüfi olarak dağıtılmışlardır. Araştırma ayçiçeği yağı yerine 4 farklı kolza ikame düzeyi (% 0, % 33.3, % 66.7 ve % 100) ve 2 farklı vitamin E seviyesi (0, 300 ppm) olmak üzere 4x2 faktöriyel düzende 6 hafta süreyle yürütülmüştür. Araştırmada % 33.3 kolza yağı ikame düzeyinin 3. hafta canlı ağırlığında yol açtığı önemli oranda (p0.05). Araştırmadan elde edilen verilere dayanılarak; etlik piliç yemlerinde ayçiçeği yağının tamamı yerine kolza yağının performansı etkilemeksizin tavuk etinde linolenik asit (C18:3) birikimini artırmak amacıyla başarılı bir şekilde kullanılabileceği, vitamin E ilavesi ile de tavuk etinde raf ömrünün uzatılabileceği sonucuna varılmıştır.trETLİK PİLİÇ KARMA YEMLERİNE FARKLI DÜZEYLERDE KOLZA YAĞI VE VİTAMİN E KATILMASININ ET KALİTESİ VE BESİ PERFORMANSINA ETKİSİmasterThesis