Ergün, AhmetKarakaş, Fatma2019-02-072019-02-071999http://hdl.handle.net/20.500.12575/34900Bazı Yem Maddelerine Enzim İlavesinin Gerçek Metabolize Olabilir Enerji Değerlerine Etkisi ve Bunların Broyler Rasyonlannda Kullanılabilirliği Bu çalışmada bazı yem hammaddeleri (arpa, buğday, soya küspesi) ile broyler yemine enzim ilavesinin ME (TME, TMEN, GME ve GMEn) değerlerine ve broyler piliçlerin performansı üzerine etkisi 3 farklı deneme ile incelendi. İlk denemede ortalama 2,5 kg canlı ağırlığında, 24 haftalık yaşta 30 adet ATE- K erişkin horoz kullanıldı. Horozlar bireysel kafeslerde barındırıldı. Tüm horozlara 48 saat açlık periyodunu takiben zorla yemleme tekniği ile 40 g deneme yemi (arpa, buğday, soya küspesi ile broyler yemi enzimli ve enzimsiz olarak) verildi. Zorla yemlemeden sonra 48 saat dışkı toplandı. Endojen dışkı miktarı 5,36 g, endojen enerji ve azot kaybı ise 18,47 kcal ve 1,14 g olarak tespit edildi. Arpa, buğday ve soya küspesine Biofeed Plus CT ilavesi GMEN değerini sırasıyla % 10,27, 5,24 ve 6,00 oranında yükseltti (p<0,01). Aynı yemleri içeren broyler yemine Biofeed Plus CT ilavesi ise GMEn değerlerini düşük oranda (% 1,81) arttırdı. Energex CT ilavesi ise soya küspesinin GMEN değerini % 3,78 oranında arttırırken arpa ve buğdayın GMEN değerleri üzerine istatistiki açıdan etkisi olmadı. ikinci denemede, toplam 200 günlük Hy-line broyler erkek civciv kullanıldı. Her biri 50 broyler civciv içeren bir kontrol grubu ve üç deneme grubu oluşturuldu. Deneme 39 gün sürdürüldü. Broyler piliçlere arpa (% 20), buğday (% 40) ve soya küspesi (% 26,8) temeline dayalı rasyon enzimli (Energex CT, Biofeed Plus CT veya Energex CT+ Biofeed Plus CT) ve enzimsiz olarak verildi. Tüm enzim ilaveleri deneme süresince canlı ağırlığı önemli ölçüde iyileştirdi (p<0,01). Broyler denemesinin sonunda yemden yararlanma kontrol grubu, 1. 2. ve 3. deneme grupları için sırasıyla 1,70, 1,68, 1,65 ve 1,67 olarak belirlendi. Deneme80 sonunda karkas randımanı açısından gruplar arasında istatistiksel açıdan fark bulunmadı. Üçüncü denemede 14 ve 35 günlük yaşta 28'er Hy-line broiler erkek piliç kullanıldı. Piliçler bireysel kafeslerde barındırıldı. Onaltı saat açlığı takiben dört gün süresince piliçlerin yemleri ad libitum tüketmeleri sağlandı. Kafes altlatma tepsi yerleştirilerek dışkı toplandı. Sonra yem kaldırıldı ve 16 saat daha dışkı toplanarak deneme sona erdirildi. Ondört günlük yaştaki piliçlerin teorik metabolik enerjisi (TME) broyler yemlerine Biofeed Plus CT ilavesine bağlı olarak önemli ölçüde yükseldi (p<0,05). Aynı rasyonun verildiği 35 günlük yaştaki piliçlerde belirlenen AME değerinde ise önemli yükselme gözlenmedi. Ondört ve 35 günlük yaştaki broylerlerde belirlenen TME değerleri karşılaştırıldığında Biofeed Plus CT'nin 14 günlük yaşta 35 günlük yaşa göre istatistiki açıdan daha etkili (p<0,01) olduğu, Energex CT ve Energex CT+Biofeed Plus CT'nin 14 ve 35 günlük yaşta istatistiki açıdan farklılık yaratmadığı görüldü. Abstract The Effect of Enzyme Supplementation to Some Feedstuffs on Their TME Values and the Usage of These Values on Broiler Rations This investigation was carried out to determine the effects of enzyme supplementation to some feedstuffs (barley, wheat, soybean meal and broiler diet) on their ME (AME, AMEn, TME and TMEN) values and on the performance of broiler chickens in three seperate experiments. In the first experiment thirty adult ATE-K cockerels, aged 24 weeks, with a mean weight of 2,5 kg were used. Cockerels were kept in individual wire cages. All the cockerels were fasted for an initial 48 h period. Cockerels were forced feed 40 g of experimental diets (barley, wheat, soybean meal and broiler diet with or without enzyme). After the forced feeding, excreta were collected for a 48 h period. Endogenous losses were measured at 11 adult cockerels. The amount of endogenous excreta was found to be 5,36 g the average endogenous energy and nitrogen losses of cockerels were 18,47 kcal and 1,14 g, respectively. Biofeed Plus CT supplementation also improved (p<0,01) the nitrogen-corrected true metabolizable energy (TMEn) of containing barley, wheat and soybean meal by 10,27 %, 5,24 % and 5,60 % respectively. Biofeed Plus CT improved TMEN the effect being lowest for the broiler diets (1,81 %). Energex CT supplementation improved (p<0,01) the nitrogen-corrected true metabolizable energy of soybean meal by 3,78 %. Enzyme supplementation was not improved the nitrogen corrected true metabolizable energy of barley and wheat. In the second experiment, a total of 200 day-old male Hy-line broiler chickens were used. They were divided into one control group and three treatment groups each containing 50 broiler chicks. The experimental period lasted 39 days. A diet based on barley (20 %), wheat (40 %) and soybean meal (26,8 %) was given to broiler chickens. Diets were given with or without the addition of enzyme82 (Energex CT, Biofeed Plus CT or Energex CT+Biofeed Plus CT). Enzyme addition significantly improved (p<0,01) live weights (0-39 d). In the final broiler experiment feed efficiency were 1,70 for the control group and 1,68, 1,65, 1,67 for the first, second, third groups. At the end of the experiment there were no statistically significant differences among groups in terms of carcass yield. In the thirth experiment, 56 male Hy-line broiler chickens were used at 14 and 35 days of ages. Chickens were kept in individual wire cages. A commercial enzyme was added to these diets to study the effect of enzyme addition. Diets were consumed ad libitum during 4 d. The feed was removed and the chickens were starved for 16 h to empty their digestive tracts. After fasting for 16 h, the chickens were returned to their experimental diets and excreta trays were placed under the wire screen floors of the cages. The available energy for 14 days old broiler chickens (AME) significantly increased due to Biofeed plus CT supplementation as the broiler diet. No significant increase was observed when the same diets were fed to 35 days old.trVeterinerlikBazı yem maddelerine enzim ilavesinin gerçek metabolize olabilir enerji değerlerine etkisi ve bunların broyler rasyonlarında kullanılabilirliğidoctoralThesis