Yılmaz, Gülderen2022-10-272022-10-272021https://doi.org/10.33483/jfpau.863486http://hdl.handle.net/20.500.12575/84943Amaç: Bu çalışma, Türkiye’de yetişen Celtis australis L. ve C. tournefortii Lam. meyve örneklerinin yağ asiti bileşenleri ve antimikrobiyal özelliklerini karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: C. australis ve C. tournefortii meyvelerinden Soxhlet apareyi ile elde edilen sabit yağ, metilleme işlemine tabi tutulmuştur. Elde edilen yağ asitlerinin bileşenleri GK ve GK/KS yöntemiyle eş zamanlı olarak analiz edilmiştir. Sabit yağ numunelerinin in vitro antimikrobiyal aktivite çalışmaları Gram negatif Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 13311, Gram pozitif Staphylococcus aureus ATCC 6538, Bacillus cereus NRRL B3711, Propionibacterium acnes ATCC 11827, Streptococcus mutans ATCC 25175 ve Staphylococcus aureus ATCC 700699 mikroorganizmalarına karşı CLSI mikrodilüsyon yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Pozitif kontrol olarak kloramfenikol kullanılmıştır. Minimum inhibisyon konsantrasyonları (mg/mL) belirlenmiştir. Sonuç ve Tartışma: C. australis ve C. tournefortii meyvelerinde yağ asidi bileşenleri, sırasıyla linoleic asit (%74,8, %49,5), oleik asit (%10,8, %18,6) ve palmitik asit (%5,6, %8,8) olarak belirlenmiştir. Sonuçlar standart antimikrobiyal maddeler ile karşılaştırılmış ve MIC değerleri > 2,5-0,5 mg/mL belirlenmiştir. Sonuçların antimikrobiyal etkinlik açından kayda değer olduğu görülmüştür.enAntimikrobiyalCeltis australisCeltis tournefortiiTÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN CELTIS AUSTRALIS L. VE C. TOURNEFORTII LAM. (CANNABACEAE) MEYVELERİNİN YAĞ ASİTİ BİLEŞİMLERİ VE ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİArticle4534804901015-3918