Akata, IlgazKalkın, Serkan2021-08-162021-08-162021http://hdl.handle.net/20.500.12575/73865Mantarlar besinsel değerleri, düşük oranda şeker ve yağ içermeleri nedeniyle özellikle iyi birer diyet ürünü olarak nitelendirilmektedir. Bununla beraber mantarların doğal olarak ürettiği biyolojik olarak aktif bileşenlerin çok çeşitli etkileri gösterilmiştir. Antioksidan, antimikrobiyal ve antikanser aktivite, kolesterol düşürücü ve bağışıklık sistemini uyarıcı etkilere sahip oldukları yapılan birçok çalışma sonucunda bilinmektedir. Sepultaria sumneriana’nın etanolik ekstrelerinin antioksidan kapasitesi, DPPH radikalini temizleme yeteneği kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan aktivitesini belirlemek amacıyla ayrıca fenolik ve flavonoid içeriği de araştırılmıştır. Antioksidan enzimler, oksidatif stresin kontrol edilmesi ve hücresel dengenin düzenlenmesi için oldukça önemlidir. Hücreleri reaktif oksijen türlerinin zararlı etkilerinden koruması birçok dejeneratif hastalıkların gelişimini engelleyebilmektedir. Bu nedenle Sepultaria sumneriana’nın SOD, GPx, GST ve KAT enzimleri üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. DPPH üzerine yapılan çalışmalarda Radikal Süpürücü Aktivite oranı 10 mg/ml en yüksek mantar özütü konsantrasyonunda %28.28 ±0.0088 olarak belirlenmiştir. IC50 değerleri ise Gallik Asit için 0.00148 mg/ml, Sepultaria sumneriana için ise 1.148 mg/ml olarak tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı 11.139 mgGAE/g, toplam flavonoid madde miktarı ise 1.872 mgQUE/g olarak hesaplanmıştır. GST ve Katalaz enzimleri üzerinde yapılan çalışmalarda mantar özütünün aktivasyona neden olduğu, SOD enzimi üzerinde ise inhibisyona neden olduğu gözlenmiştir.trSepultaria sumnerianaGeoporaAntioksidan aktiviteSepultaria sumneriana'nın etanolik ekstresinin antioksidan aktivitesiAntioxidant activity of an ethanolic extract of Sepultaria sumnerianamasterThesis0137