Dağ, Şüheda Rumeysa OsmanlıoğluÖzkan, Ayşe Mine Gençler2020-04-012020-04-012019https://doi.org/10.33483/jfpau.487757http://hdl.handle.net/20.500.12575/70867Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) geleneksel olarak Güney Amerika kültürleri tarafından binlerce yıldır tüketilen ve günümüzde dünya genelinde işlevsel bir gıda olarak dikkat çeken tahıl benzeri (pseudocereal) bir bitkidir. Yüksek miktarda içerdiği protein, lipid, lif, vitamin ve minerallerin yanı sıra mükemmel bir esansiyel amino asit dengesine sahiptir. Kinoanın saponinler, fitosteroller, fitoekdisteroitler, fenolikler, betalinler ve glisin betain gibi çok sayıda fitokimyasal madde içerdiği bulunmuştur. Bu bileşikler, metabolik, kardiyovasküler ve gastrointestinal sağlık üzerine faydalı etkiler gösterebilir. Kinoanın biyolojik özelliklerini tam olarak anlayabilmek için klinik çalışmları da kapsayacak şekilde fitokimyasal biyoyararlanımı, etki mekanizmaları ve etkileşimleri üzerinde daha çok araştırma yapılması gerekmektedir.trChenopodium quinoaKinoaTohumKinoa (chenopodium quinoa willd.) üzerine bir derlemeA review on quinoa (chenopodium quinoa willd.)Article43033093331015-3918