T.C. BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ Toprak ile Anamateryal Arasındaki
İlişkilerin Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistem Teknikleri Kullanılarak Belirlenmesi
İlhami Bayramin 2000-07-11-002 01.03.2000 – 01.09.2002 Bitiş Tarihi Rapor Tarihi |
||
|
Toprak ile Anamateryal Arasındaki İlişkilerin Uzaktan Algılama ve
Coğrafi Bilgi Sistem Teknikleri Kullanılarak Belirlenmesi
İlhami Bayramin Mümtaz Kibar Orhan Dengiz
Oğuz Başkan Hakkı Emrah Erdoğan
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü
Bu rapor, coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak sayısal yükselti modelinden arazi şekillerinin, uzaktan algılama teknikleri ile uydu verilerinden arazi örtüsü bilgilerinin elde edilmesini, ve bunların arazi şekilleri ve toprak oluşumu ilişkileri üzerine uygulamalarını içermektedir. Bu çalışmada, farklı arazi şekilleri, arazi kullanımları ve arazi örtüsü özelliklerinden dolayı Beypazarı ve çevresi seçilmiştir. Kırkdört profilden alınan toprak örnekleri analiz edilmiş ve sınıflandırılmıştır. Toprakların çoğunluğu Entisol ve Inceptisol olarak sınıflandırılmıştır. Genelde, ana materyalin toprak oluşumuna etkisi arazi şekilleri tarafından yönlendirilmiştir. Landsat uydu görüntüsü arazi örtüsü gruplarının belirlenmesi ve sayısal yükselti modeli arazi şekli sınıflarının belirlenmesi için analiz edilmiştir. Arazi şekilleri ile arazi örtüsü arasında kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. Tahmin edildiği gibi orman, mera ve çıplak araziler dik eğimli yüksel arazilerin yer aldığı tepelik ve dağlık alanlarda yayılım göstermiştir. Bununla beraber, beklenenin aksine çalışma alanında tarım arazilerinin de yüksek oranda tepelik ve dağlık alanlarda yayılım gösterdiği belirlenmiştir. Tepelik alanlarda yer alan dar koluviyal vadiler dışında sayısal yükselti modelinin analizi arazi şekillerinin belirlenmesinde başarılı sonuçlar vermiştir. Bu alanlarda arazi şekillerinin belirlenebilmesi için farklı çözünürlüğe sahip sayısal yükselti modelinin, değişik alternatiflerle analiz edilmesi gerekmektedir. Landsat TM görüntüsü, 1. seviyede arazi örtüsünün belirlenmesinde başarı ile uygulanmıştır. Bununla beraber, özellikle dar vadilerde, sulu tarım uygulamaları ile ağaçlık alanların girişim yaptığı, başarıyla ayrımlanmadığı alanlarda 30m’den daha yüksek çözünürlüklü uydu verilerinin kullanılmasına gereksinim vardır.
ANAHTAR KELİMELER: Uzaktan Algılama, CBS,
Arazi Örtüsü, Arazi Şekli, Arazi Yükselti Modeli (DEM), Toprak Oluşumu
Determination of the Relationships Between
Soil and both parent Material and Topography Using Remote Sensing and
Geographic System Techniques
İlhami Bayramin Mümtaz Kibar Orhan Dengiz
Oğuz Başkan Hakkı Emrah Erdoğan
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü
This paper
reports on an exercise in obtaining landform information from a Digital
Elevation Model (DEM) using Geographic Information Systems (GIS), and relating
land cover information from satellite data to the landform classes and soil
formation. The Beypazari area (northern
The Landform
classification with DEM analyses was very successful except for the narrow
valleys located in hilly areas. To separate or identify narrow colluvial
valleys in these hilly areas, the different resolution and window size for
neighbouring have to be tested for the landform classification. The Landsat TM
data were very useful for the 1st level land cover study. On the
other hand, higher spatial resolution (<
KEYWORDS: Remote Sensing, GIS, Land Cover,
Landform, Digital Elevation Model (DEM), Soil formation
1.
ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR / LİTERATÜR ÖZETİ
Uydu ve bilgisayar teknolojilerindeki son gelişmeler çok sayıdaki değişik kaynaktan elde edilen bilgilerin işlenmesiyle çevresel araştımalarda kullanılan spektral görüntülerin oluşturulmasına olanak sağlamaktadır (Bayramin, 1998). Kırsal gelişme programlarının oluşturulmasında uzaktan algılama teknikleri etkili şekilde kullanıldığından detaylı arazi artık etüdleri kolaylaştırmıştır. Arazi örtü ve şekli hakkındaki bilgiler doğal kaynakların ve çevrenin etkili yönetimi açısından önemli olup aynı zamanda çevre politikalarının oluşturulması için gereklidir (Brabyn, 1998). Toprakların coğrafik dağılımı ve diğer önemli yerşekillerinin özellikleri ve bunların birbirleri ile olan ilişkilerinin ortaya konulması toprak etüdlerinin ana amacıdır.
Toprak haritalarını oluşturulmasında uzaktan algılama, sayısal yükselti verileri ve çoğrafi bilgi sistemlerinden elde edilen verilerle arazi etüdlerinden elde edilen verilerin uyumlu olması gereklidir. (Klingebiel et al., 1987; Horvath et al., 1984; Lee et al., 1988; Stoner and Baumgardner, 1981; Su et al., 1989).
Genelde dağlık alanlardaki orman ve meraların toprak ötüdleri küçük ölçeklerde yapılmaktadır. Bu alanlarda toprak, ile yerşekilleri arasındaki ilişkiler karmaşık olup, bölgesel iklim, bitki toplulukları, ana kaya ve topoğrafya bu ilişkilerin oluşumunda önemlidir. Bu karmaşık yapı dağlık alanlarda arazi şekli, bitki örtüsü ve jeolojik karakterler detaylı etüdlerden çok faz kriterleri olarak kullanılmaktadır.
Geleneksel haritalama tekniklerinde araziye ulaşmadaki kısıtlama ile doğruluk azalmaktadır. Haritalama ünitelerinin bütün sınırları etütler sırasında kontrol edilememektedir. Uzaktan algılama ve geniş ölçekli uzay gözlemleri ile etüt çalışmaları, toprak ve yer şekillerinin özelliklerinde ve çoğu harita ünitelerinin sınırlarının belirlenmesinde kullanılmaktadırlar (Shovic and Mantagne, 1985).
Konya ilinde yer alan
Malya Tarım işletmesine ait toprakların önemli bir kısmında çoraklaşma problemi
bulunmaktadır. Çullu v e ark. (1995), bu toprakların mevcut tuzluluk durumunun
haritalanması amacıyla Landsat T.M sayısal uydu verileri temel materyal olarak
kullanılarak sınıflandırma yapılmıştır. Sınıflandırılan bu verilerden
yararlanarak toprakların tuzluluk ve alkalilik durumları haritalanmıştır.
Çoraklaşmadan etkilenen bu alanlar, 1960 yılında belirlenen alanlarla
karşılaştırılarak arazilerdeki çoraklaşmanın %20’den %33’e kadar yükseldiği
belirlenmiştir.
Öztürk ve Dinç (1995),
toprak oluşturan faktörlerin “Coğrafi Bilgi Sistemleri”ve uzaktan algılama
verileri ile yorumlanıp detaylı toprak etüdlerinde kullanılabilecek yeni bir
metod geliştirmeyi amaçlamışlardır. Şanlı Urfa Viranşehir Ovasında seçilen test
alanında geliştirilen metod çalışmada, ilk aşamada çalışma planının 1:25 000 ölçekli standart topoğrafik haritaları
sayısallaştırılmış ve eğim haritaları çıkartılmıştır. Lansat 5 T.M ikinci
aşamada sayısal uydu verileri işlenerek çalışma alanının şimdiki arazi
kullanımı çıkartılmış ve her bir kullanım alanı(5. ve 7. bantlar kullanılarak),
kendi içerisinde sınıflandırılarak birleştirilmiş ve ilk taslak Toprak haritası
oluşturulmuştur. Üçüncü aşamada, eğim ve ilk taslak Toprak haritası ızgara yöntemi ile kontrol edilmiş ve
uygulanan metodun %97.8 oranında doğru olduğu
saptanmıştır.
Şenol ve Dinç (1986),
Akdeniz Bölgesin’de Topraksu tarafından tanımlanmış ve 1938 eski Amerikan
sınıflama sistemine göre sınıflandırılmış Antalya, Doğu Akdeniz, Seyhan ve
Ceyhan havzası topraklarını inceleyerek herbirini toprak taksonomisi ve
FAO/UNESCO dünya toprak haritası lejantına göre sınıflandırmıştır. Topraksu
tarafından büyük toprak gruplarını temsilen verilen profillerin
toprak taksonomisine göresınıflaması sonucubu topraklar, Alfisol, Aridisol,
Entisol, Histosol, İnceptisol, Mollisol ve Vertisol ordolarında toplanmış ve 19
büyük grup, 43 alt grup ayırdedilmiştir. FAO/UNESCO sınıflandırma sistemine
göre ise 13 sınıf saptanmıştır.
Özbek ve ark. (1986), Ceyhan ovası topraklarının genesisi ve sınıflandırılması üzerine yaptıkları çalışmada 28 farklı toprak serisinin oluşları ve özellikleri araştırılmış, toprakların oluşum düzeyi ile bulunduğu fizyografik ünite arasında sıkı ilişki bulunmuştur. Araştırma alanı topraklarının büyük bir kısmı çok genç olup zaman süreci toprak profilinin şekillenmesini sağlayacak kadar uzun geçmemiştir. İleri toprak oluşumu gösteren serilerde bile toprak oluşu sadece profilde kirecin bir miktar yıkanması, organik maddenin yüzeyde birikmesi ve alt toprakta strüktür oluşumunu sağlayabilecek düzeydedir. Ceyhan Nehrinden güneye doğru genel dizilim Entisol’ler, İnceptisol’ler ve Vertisol’ler şeklindedir. Mollisol’lerin ise alanda pek az yer kapladığı saptanmıştır.
Sahu et al. (1986), Orissa’daki (Hindistan) bazı Entisol’lerin mineralojisini ve genesisini araştırmışlardır. Marandi Havzasındaki dağ arazileri ve düz ovalarda konumlanmış iki alüviyal toprağın morfolojik fiziko-kimyasal ve mineralojik araştırmaların sonuçları tartışılmıştır. Düz ova toprağının mineralojik bileşiminde feldspat, epidot ve smektit baskındır. Düz ova toprakları Typic Ustifluvent olarak nitelendirilmiştir. Typic Ustorhent olarak nitelendirilen, dağ arazisi toprağının smektit, mika, illit ve kaolinitce zengin olduğunu bulmuşlardır.
Sarı ve ark. (1986) karstik toprakların oluşu, önemli fiziksel, kimyasal ve mineralojik özellikleri ve sınıflandırması üzerine yaptıkları çalışmada 1 ve 2 nolu profillerin başat kil minerali kaolinit ve bunu smektit, illit ve vermikulit kil mineralleri izlemektedir. 3 nolu profilde ise basat kil minerali smektit olarak bulunmuştur. Çalışma alanında yer alan topraklar 7th sınıflama sisteminde Alfisol ve İnceptisol ordoları içerisinde gözetilmiştir.
Cangir ve Ekinci (1991), Akdeniz iklimi koşulları altında ayrıcalıklı yapıdaki kireçli ana kaya üzerinde oluşmuş ve erozyona uğramış iki sığ profilin önemli fiziksel, kimyasal ve mineralojik özelliklerini inceleyerek, yeni sınıflandırma sistemindeki yerlerini araştırmışlardır. Serbest Fe2O3 oranı iki profilde de yüksek düzeyde bulunmuştur. Bu topraklarda hakim toprak oluşum olayları dekalsifikasyon ve rubefaksiyon olduğunu belirlemişlerdir. Kil minerallerinin X-ray analizi sonuçlarında illit iki profilde de dominant olarak bulunmuştur. Bunu, profil 1’de sırasıyla klorit ve kaolinit, profil 2’de kaolinit izlemektedir. Bu çalışmada, Entisol ve İnseptisol ordolarının Xerorthent ve Xerochrept, Büyük Gruplarına Glossic Lithic, Glossic Paralithic, Tubular Lithic yeni birer kategori olarak önerilmiştir.
Özus ve ark. (1991) Silifke ovası topraklarının oluşu, önemli özellikleri ve sınıflandırılması üzerine yaptıkları çalışmada Göksu nehrinin depozitleri yanısıra yan alüviyaller üzerinde oluşmuş 6 farklı fizyografik ünite üzerinde 8 ayrı toprak serisi saptanmıştır. Bu seriler, genellikle çok kireçli (% 40-50) olup siltli-siltli, killi-tınlı tekstüre sahiptir. Saptanan toprak serilerini Toprak taksonomisine göre Xerofluvent, Halaquept, Fluvaquent, Xerochrept ve FAO-UNESCO’ya göre de Calcaric, Fluvisol, Gleyic Solonchak, Chromic Cambisol olarak sınıflandırılmışlardır.
Kibar ve ark. (1998) Kayseri Tuzla Gölü güneyinde bulunan toprakların jeogenetik yapısı üzerinde yapılan bir araştırmada gölün topografik olarak en yüksek kesimlerinde bulunan mağmatik kayaçlar ve göl alanına yakın sedimenter birimlerde açılan örneklerde 1 nolu profilde dolomit ve magnezit bulunmasına karşın 2ve 3 nolu profillerde dolomit ve magnezite rastlanmamıştır. Çalışma alanındaki topraklar Typic Psamment ve Typic Torri Fluvent olarak sınıflandırılmıştır.
Righi et al. (1999) Sardinia (Italya)’da bazaltik ana materyal üzerinde oluşmuş ve ardışık fizyografik ünitelerden alınan topraklardaki kaolinit-simektit karışık katmanlı kil mineralinin yapısı incelenmiştir. En fazla %70 en düşük %30 egimli üç farklı alandan alınan örneklerin en üsteki (%70 eğim) Lithic Xerochrept, orta Vertic Xreochprept ve en düşük typic Plaexerent olarak sınıflandırılmışlardır. Eğimle beraber değişen drenaj koşullarının kaolinit-simektit karışık katmanlı kil mineralinin oluşumunda birincil faktör olduğu kaolinit minerallerinin biribirine benzer simektit kristallerinin arasında veya simektit kristallerinin eriyerek değişime uğraması sonucu oluşuğu saptanmıştır.
Doğal kaynakların özellikle toprakların karakteristiklerine uygun olarak dengeli ve planlı bir şekilde kullanımını ve yönetimini, ayrıca çevre sorunlarını da çözmeye yönelik rehber olmak amacıyla FAO 1984 de çerçeve plan hazırlamıştır. Daha sonra yine FAO teşkilatı arazi kullanım planlaması yapılmasında sadece toprak özelliklerinin değerlendirilmesinin yeterli olmadığını ve sosyal, ekonomik, hukuki, ve çevresel yönlerin de ele alınması gerektiği kanısı ile daha ayrıntılı bir rehber geliştirmişlerdir ( FAO, 1989, Rossiter, 1994 ).
Çullu ve ark. (1995), Konya ilinde yer alan Malya Tarım işletmesine ait toprakları uydu verilerinden yaralanarak toprak etüdünü yapmışlar ve tuzluluk ve alkalilik durumunu haritalamışlardır. Buna göre 1960’lı yıllarda belirlenen % 20’lik tuzlu ve alkali alanlar % 33’e kadar yükseldiği tespit edilmiştir.
2. AMAÇ VE KAPSAM
2.1. Amaç
Bu çalışmada,
topoğrafya, anamateryal, bitki örtüsü, iklim ve zaman gibi faktörler, sayısal
ortamda uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknikleri kullanılarak
analiz edilerek bu faktörlerin toprak oluşumuna etkisi araştırılmıştır.
2.2. Kapsam
Çalışma,
farklı jeolojik ve morfolojik özelliklerle, çeşitli doğal bitki örtüsü
zenginliğine sahip, 1:25.000 ölçekli H27a3, H27b3, H27b4, H27c1, H27c2, H27c3,
H27c4, H28d1, H27d2, H28a4, H28d4 paftalarını içeren 383.044 -
425454 Doğu m, 4.470.474 -
3. MATERYAL VE YÖNTEM
3.1. Materyal
3.1.1. Çalışma Alanının Konumu
Çalışma
alanı, İç Anadolu Bölgesinde, Ankara İl’inin
Şekil
1. Çalışma
alanının konumu
Beypazarı ilçesi 1863 km2 yüz ölçümüne sahip olup kuzeyde Bolu ili, kuzeydoğusunda Çamlıdere, doğuda Güdül ve Ayaş ilçeleri,güneyinde Polatlı ilçesi ve Eskişehir ili, batıda Nallıhan ilçesi ile çevrilidir.
3.1.2. Sayısal Veriler
Farklı; arazi örtüsü ve kullanımlarını belirlemek amacıyla 9.9.1998 tarihli Landsat 5 TM görüntüsü, arazi şekillerini belirlemek amacıyla Harita Genel Komutanlığı’ndan (HGK) sağlanan 1:25.000 ölçekli (3-arc second) Sayısal Arazi Yükselti Modeli ve anamateryalleri belirlemek amacıyla Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nden (MTA) temin edilen 1:25.000 ölçekli (3-arc second) Sayısal Jeoloji Verileri kullanılmıştır. Bu verilere ek olarak, H27c2 ve H27c3 paftalarına ait 1:25.000 ölçekli Sayısal Toprak Haritaları Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Merkezinden temin edilmiş ve yeni bir toprak etüt haritalama çalışması ile veri tabanları güncelleştirilmiştir. Sayısal veriler yanında Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünde alınan iklim verileri CBS yazılımları kullanılarak sayısal ortamda analiz edilmiş bölgenin uzun yıllar ortalaması yağış ve sıcaklık haritaları çıkarılmıştır.
3.1.3. Bilgisayar Yazılım ve Donanımları
Farklı jeolojik formasyonlar, arazi şekilleri ve bitki örtüsü üzerinde oluşan toprakların profil yerlerinin belirlenmesinde kullanılan sayısal verilerin analizlerinde, NT tabanlı Arc Info, Arc View ve Erdas Imagine yazılımları, profil noktalarının arazide bulunmasında Magellan Promax 5 Küresel Konumlama Cihazı (GPS) kullanılmıştır.
3.1.4. Arazi Çalışmalarında Kullanılan Materyaller
Arazi çalışmalarında profil çukurlarının açılmasında Beko makinası, profil örneklemelerinde, kazma, kürek, mala, mezur, renk kartı vb. gereçler kullanılmıştır.
3.2. Yöntem
3.2.1. Veri Hazırlama
Çalışma alanı ile ilgili sayısal,
jeoloji, yükselti modeli, toprak haritaları ve uydu görüntüleri, bilgisayarda
ön işlemlere tabi tutularak, Universal Transverse Mercator (UTM) projeksiyonu,
International 1909 Spheroid ve European 1950 Datum’u kullanılarak tek bir
haritalama projeksiyon sistemlerine dönüştürülmüştür.
Coğrafik düzeltmeleri ve kayıtları yapılan harita paftaları daha sonra
birleştirilmiş ve jeoloji, toprak ve yükselti modeli için ayrı ayrı katmanlar
oluşturulmuştur.
3.2.2. Arazi Örtüsünü ve
Arazi Şekillerinin Belirlenmesi
Farlı arazi şekileri ( aluviyal
düzlükler, platolar, yüksek tepe ve dağlık alanlar) ve farklı arazi kullanım ve
örtüleri (tarım arazileri, ormanlık alanlar, çıplak alanlar, meralar, vb.)
bulunması nedeniyle bu çalışma Ankara-Beypazarı yöresinde yürütülmüştür.
3.2.2.1. Arazi Örtüsünün
Belirlenmesi
Arazi örtüsü ve kullanımını
belirlemek amacıyla çalışma alanı kapsayan 9. 9. 1998 tarihli Landsat 5 TM uydu
görüntüsü kullanılmıştır (Şekil.2). Landsat uydu verisi, 1:25.000 ölçekli
topoğrafik haritalar kullanılarak coğrafik düzeltmeleri yapılmıştır. Arazi
örtüsü ve kullanımına yönelik yergerçeği bilgileri arazi çalışmaları ile GPS
kullanılarak toplanmış, bu bilgiler bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir.
Uydu verisi en çok benzerlik yaklaşımı (Maximum Likelihood) ile Eğitimli
Sınıflandırma (Supervised Classification) tekniği ile sınıflandırılmıştır.
Sınıflandırmada USGS sınıflandırma (Anderson, 1978) sistemi esas alınmış Level
1 düzeyinde sınıflandırılmıştır.
Şekil.2.
9. 9. 1998 tarihli Landsat TM uydu görüntüsü
3.2.2.2. Arazi
Şekillerinin Belirlenmesi
Arazi Şekli Harita Genel Komutanlığı
tarafından üretilen 1: 25.000 ölçekli Sayısal Arazi Yükselti Modeli (SAM) (Şekil.3)
bilgisayar ortamında Arc Info programı kullanılarak yapılmıştır. Arazi Şekli
Sınıflandırılmasında Dikau et al. (1991) tarafından geliştirilen method esas
alınmıştır. Öncelikle çalışma alanına ait 1 : 25.000
ölçekli sayısal eşyükselti eğrilerinden oluşan vectör formatlı veriler,
birleştirilmiş ve farklı konumsal çözünürlüğe sahip (30m, 50m, 100m ve 200m)
raster veri formatına çevrilerek bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Bu
sınıflandırmada kullanılan metodoloji aşağıda açıklanmıştır (Çizelge 1)
Şekil.3.
Çalışma Alanının Sayısal Yükselti Modeli.
Çizelge
1. Dikau 1991’e göre Arazi şekilleri sınıf ve altsınıf kodları
Ana Arazi Şekli Tipi |
Arazi Şekli Sınıfları |
Alt Sınıf Kodları |
|
|
Ovalar (PLA) |
Düz , düze yakın |
A1a, A1b, A1c, A1d |
1 |
1 |
Yersel röliyefli pürüzsüz araziler |
A2a, A2b, A2c, A2d |
2 |
||
Alçak röliyefli düzensiz ovalar |
B1a, B1b, B1c, B1d |
3 |
||
Orta röliyefli düzensiz ovalar |
B2a, B2b, B2c, B2d |
4 |
||
Platolar ve Düz Araziler (TAB) |
Orta röliyefli platolar |
A3c, A3d, B3c, B3d |
5 |
2 |
Röliyefli platolar |
A4c, A4d, B4c, B4d |
6 |
||
Yüksek röliyefli platolar |
A5c, A5d, B5c, B5d |
7 |
||
Çok yüksek röliyefli platolar |
A6c, A6d, B6c, B6d |
8 |
||
Tepelik ve Dağlık Kısımları İçeren Ovalar (PHM) |
Tepeli ovalar |
A3a, A3b, B3a, B3b |
9 |
3 |
Yüksek tepeli ovalar |
A4a, A4b, B4a, B4b |
10 |
||
Alçak dağlı ovalar |
A5a, A5b, B5a, B5b |
11 |
||
Yüksek dağlı ovalar |
A6a, A6b, B6a, B6b |
12 |
||
Açık Tepe ve Dağlık Araziler (OPM) |
Açık çok alçak tepeler |
C1a, C1b, C1c, C1d |
13 |
4 |
Açık alçak tepeler |
C2a, C2b, C2c, C2d |
14 |
||
Açık orta tepeler |
C3a, C3b, C3c, C3d |
15 |
||
Açık yüksek tepeler |
C4a, C4b, C4c, C4d |
16 |
||
Açık alçak dağlar |
C5a, C5b, C5c, C5d |
17 |
||
Açık yüksek dağlar |
C5a, C5b, C5c, C5d |
18 |
||
Tepe ve Dağlık Araziler (HMO) |
Çok alçak tepeler |
D1a, D1b, D1c, D1d |
19 |
5 |
Alçak tepeler |
D2a, D2b, D2c, D2d |
20 |
||
Orta tepeler |
D3a, D3b, D3c, D3d |
21 |
||
Yüksek tepeler |
D4a, D4b, D4c, D4d |
22 |
||
Alçak dağlar |
D5a, D5b, D5c, D5d |
23 |
||
Yüksek dağlar |
D5a, D5b, D5c, D5d |
24 |
Arazi
Şekli Sınıflandırması, SAM verilerinin bilgisayar ortamında analiz edilerek
çalışma alanına ait eğim, yersel röliyef ve profil
tipi’nin belirlenmesine ve elde edilen bu verilerin çakıştırılması esasına
dayanmaktadır.
Eğim’in Hesaplanması: Raster formatlı SAM
verileri 9 nokta’nın baz alındığı 3 x 3 piksel’den
oluşan bir alanda (pencere) pencere
merkezinin eğimi 8 yönde hareketli pencere (birer piksel kaydırılarak) metodu
ile bulunmuştur. % 8 veya daha az eğime sahip olan noktalar düz düze yakın
eğimli alanlar olarak kabul edilmiş, ve düz düze yakın
alanların (% 8’den az eğime sahip) dağılım oranlarının veya yüzdeleri 9.6 km2
alana denk düşen piksellerden oluşan bir pencerenin moving window metodu ile
hesaplanmasıyla 4 grup altında toplanmıştır. Gruplandırmada esas alınan kriterler Çizelge 2a’de verilmiştir. Yersel Röliyef’in hesaplanması: Raster formatlı SAM verileri, 9.6 km2 alana denk düşen piksellerden oluşan bir
pencere seçilerek bu alandaki maksimum ve minimum yükseklik farkı moving windov
metodu ile hesaplanmış ve elde edilen veriler 6 grup altında toplanmıştır.
Gruplandırmada esas alınan kriterler Çizelge 2b’de
verilmiştir.
Profil Tipinin
belirlenmesi:
Profil tipi düz düze yakın eğimli alanların alçak arazilerde mi (ovalar) yüksek
arazilerde mi (platolar) olduğunun ayrımlanması için hesaplanmıştır ve 4 grup
altında toplanmıştır. Gruplandırmada esas alınan kriterler
Çizelge 2c’de verilmiştir.
Profil tipinin ayrımlamasında kullanılan formül;
Yüksek
arazi : maksimum yükseklik – yükseklik < ½ R
Alçak
arazi : maksimum yükseklik – yükseklik > ½ R
Burada;
maksimum yükseklik: moving window (9.6 km2
alana denk düşen
piksellerden
oluşan bir pencere) içersindeki maksimum yükseklik.
Yükseklik:
moving window (9.6 km2 alana denk düşen
piksellerden
oluşan
bir pencere) merkezindeki yükseklik.
R : moving
window (9.6 km2 alana denk düşen piksellerden oluşan bir
pencere)
içersindeki yersel röliyef
Çizelge 2a. Eğim Gruplarının belirlenmesinde kullanılan kriterler.
Eğim Sınıfı |
düz-düze
yakın (< %8) eğimli alanların yüzdesi |
A
|
> 80 |
B |
50 – 80 |
C |
20 – 50 |
D |
< 20 |
Çizelge 2b. Röliyef Gruplarının belirlenmesinde kullanılan kriterler.
Röliyef Sınıfı |
Yersel Yükseklik farkı (m) |
1 |
0 - 30 |
2 |
30 – 90 |
3 |
90 – 150 |
4 |
150 - 300 |
5 |
300 – 900 |
6 |
> 900 |
Çizelge 2c. Profil Tipi Gruplarının belirlenmesinde kullanılan kriterler.
Profil Tipi |
düz-düze
yakın (< %8) eğimli alanların |
a |
% 75 veya daha fazlası alçak arazilerde |
b |
% 50 – 75 alçak arazilerde |
c |
% 50 – 75 yüksek arazilerde |
d |
% 75 veya daha fazlası yüksek arazilerde |
3.2.3.
Sayısal Verilerin Analizleri ve İntegrasyonu
Çalışma alanına ait sayısal toprak,
jeoloji, topoğrafik ve uydu verileri bilgisayar ortamında ayrı ayrı analiz
edilerek çalışma alanının özellikleri belirlenmiştir. Bu veriler CBS ortamında
çakıştırılarak, farklı ana materyale, topoğrafik özelliklere ve bitki örtüsüne
sahip alanların dağılımı incelenmiş, iklim verileride göz önünde bulundurularak
profil yerleri belirlenmiştir. Belirlenen 76 profil noktası kısa süreli ön arazi etütleri ile
değerlendirilerek, çalışma alanını temsil edecek 55 profil yeri belirlenmiştir.
3.2.4. Arazi Gözlemleri
Ve Örnekleme
3.2.4.1. Profil
Örneklemeleri
Bilgisayar analizleri yardımı ile
belirlenen profil noktaları arazide tespit edilmiş ve
tarımsal alanlar öncelikli olarak 55 adet profil çukuru açılmış, açılan bu
profillerin 47’sinde örnekleme yapılmış ve 44 adet profil sınıflandırılmıştır.
3.2.4.2. Yüzey
Örneklemeleri
Özellikle toprak etüt haritalama,
arazi değerlendirme, erozyon modelleri ve toprakların mühendislik
özelliklerinin belirlenmesi amacıyla H27c2 ve H27c3 paftalarının bulunduğu
alanlardan 36 adet yüzey örneği alınmıştır.
3.2.5. Laboratuvar
Analizleri
Laboratuvara getirilen toprak
örnekleri tahta kutular içinde havada kurutulmuş, tahta tokmakla ezilmiş ve 2
mm’lik elekten geçirilerek analize hazırlanmıştır. Tekstür, Bouyoucus hidrometre metoduna
göre bulunmuştur. Toprak, belirli kurallar çerçevesinde su ile doyurularak,
suyla doygunluk analizi yapılmıştır (Richards 1954). Kurallarına uygun olarak
doygun hale getirilen, bir gece bekletilmiş doygunluk çamurunda ve saturasyon
ekstraktında elektriği geçirmeye karşı direncin ölçülmesiyle elektriksel
iletkenlik (EC dS m-1) bulunmuştur. Suyla
doygun çamur ve saturasyon eksraktının hidrojen iyon aktivitesi, standart cam
elektrotla ve pH metre de potansiyometrik ölçümlerle toprak reaksiyonu (pH) belirlenmiştir
(Richards 1954). Ayrıca, toprak-su (1:2.5) karışımlarının pH ölçümleri
yapılmıştır (McLean 1973). Karbonat (kireç) analizi, Scheibler kalsimetresi kullanılarak
yapılmıştır (Çağlar 1949). Organik madde analizi, Walkley Black yönteminin Allison
tarafından modifiye edilmiş şekli kullanılmıştır (Allison 1965). Ekstrakte edilen
katyonlar ve katyon değişim kapasitesi: (KDK) analizleri, 2 mm’den elenmiş
toprağın 1 N Amonyum Asetat (pH:7.0’a ayarlı) ve 1 N
Sodyum Asetat (pH:8.2’ye ayarlı) çözeltileriyle farklı muamelelerle
tutulmasıyla yapılmıştır (U.S. Salinity Labratory Staff 1954). Bağımsız
iyonlar; Ca++ ve Mg++ EDTA titrasyonu, Na+ ve
K+ fleymfotometre ile; CO3=
ve HCO3- H2SO4 titrasyonu ile; Cl-
ise AgNO3 ile titre etmek suretiyle tesbit edilmiştir (Richards,
1954). Değişebilir Sodyum, anonyum asetat ile ekstrakte edilerek (Bower et al. 1952) belirlenmiştir. Bor, azomethine-H ile
renklendirilip spektrofotometrik yöntemle tayin edilmiştir (John
et al. 1975). Topraktaki SO4=, BaSO4 olarak
çöktürme yöntemiyle tayin edilmiştir (Richard, 1954) Tarla kapasitesi ve Solma
noktası; Su ile doygun haldeki toprakların 1/3 ve 15 atmosfer basınç altında
tutabildikleri su miktarları seramik levhalar kullanılarak belirlenmiştir
(Richards, 1954).
4. BULGULAR
4.1. Çalışma Alanının İklimi
Beypazarı (Anakara) çevresinde yarı kurak iklim hüküm sürmektedir. Çalışma alanının iklim tipini,yağışın ve sıcaklığın müşterek etkilerini Thornthwaite iklim sınıflaması metodundan yararlanarak sayısal değerlerle ifade etmek mümkündür. Thornthwaite göre ; Beypazarı bölgesinin iklimi C2 B'2 s2 b'3 ile ifade edilen; Yarı nemli, 2. dereceden mezotermal orta sıcak, su noksanı yaz mevsiminde ve çok kuvvetli olan yarı deniz etkisinde bir iklime sahiptir.
Bununla
beraber Soil Taxonomy (1999)’a göre toprak nem rejimi, gene Thornthwaite göre
hazırlanan yıllık su bilançosu diyagramından (Şekil 4
) yararlanılarak, Xeric nem rejiminde olduğu saptanmıştır. Buna göre yazları
sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.
Yağış, evapotransprasyonun en az olduğu kış aylarında düşer ve etkili bir
yıkanmaya neden olur. Toprak Taksonomisine
göre Beypazarı bölgesinin sıcaklık rejimine baktığımızda yıllık ortalama
sıcaklığın 5-18 º C arasında ve yaz ayları ile kış
ayları ortalama sıcaklıkları arasındaki farkın 5 ºC den fazla olması nedeniyle
(Soil Taxonomy 1999’a göre) bölgenin Mesic sıcaklık rejiminde olduğu saptanmıştır
(Çizelge 3).
Şekil 4 . Beypazarı’nın (Ankara) su bilançosu diyagramı
Çizelge .3. Beypazarı’nın su bilançosu tablosu (Thornthwaite göre)
|
O |
Ş |
M |
N |
M |
H |
T |
A |
E |
E |
K |
R |
Y |
T, °C |
1 |
3.1 |
7.3 |
12.4 |
17 |
21.1 |
26.4 |
24 |
20.1 |
14 |
8 |
3.3 |
13.1 |
P, mm |
52.9 |
39.4 |
38.4 |
39 |
43 |
28 |
15.4 |
11.1 |
13.7 |
23.2 |
30 |
55.1 |
390 |
PE, mm |
1 |
5 |
21 |
50 |
88 |
121 |
170 |
138 |
94 |
51 |
20 |
5 |
767 |
P-PE, mm |
51.9 |
34.4 |
17.4 |
-11 |
-45 |
-93 |
-155 |
-127 |
-80 |
-28 |
10 |
50 |
-377 |
W, mm |
100 |
100 |
100 |
88.8 |
43.5 |
|
|
|
|
|
10 |
60 |
|
R, mm |
40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
50 |
100 |
S, mm |
12 |
34 |
17 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
63 |
U, mm |
|
|
|
11 |
45 |
43 |
|
|
|
|
|
|
99 |
D, mm |
|
|
|
|
|
50 |
100 |
100 |
81 |
29 |
|
|
359 |
T : Aylık ortalama sıcaklık ,C° |
R : Toprakta tutulan su,mm |
P : Aylık ortalama yağış,mm
|
S : Kapasite fazlası su,mm |
PE :
Potansiyel buharlaşma ,mm |
U : Toprakta kullanılabilir su,mm |
W : Toprakta biriken su
,mm |
D : Toprakta su noksanlığı,mm |
Çalışma alanına ait
iklim verileri FAO tarafından geliştirilen sayısal yükselti modeli de
kullanılarak LocClim programı ile analiz edilmiş ve yükseklik değişimine göre
değişimler belirlenerek aylık ve yıllık ortalama evapotransporasyon ve yağış yüzeyleri
çıkarılmıştır (Şekil 5 ve 6).
Şekil.5. Çalışma
Alanının Yıllık Evapotransporasyon Dağılımı
Şekil.6. Çalışma
Alanının Yıllık Yağış Dağılımı
4.2. Çalışma Alanının Genel Jeolojisi
İnceleme
alanı olan Beypazarı Havzası, kuzeyde Kuzey Anadolu Fayı (KAF), güneyde
Eskişehir Fayı olarak adlandırılan ana tektonik hatlar arasında yaklaşık
doğu-batı doğrultusunda uzanan bir basendir. Havza “ merkezi Paratetis”
bölgesinde yer alır ve kuzeyden Pontidler, güneyden Toridler ile
sınırlanmıştır. Havza güneyinde (Tacettin ve Oymaağaç Köyü civarı) granitik
kayaç sokulumlarına bağlı olarak oluşan
Havzanın, hem stratigrafik, hem de alan olarak en geniş yayılımlı birimi Kirmir Formasyonu olup, Beypazarı güneyinde Kirmir Çayı boyunca doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Litolojik olarak benzer, eş-değer özelliklerin İç Anadolu’nun değişik havzalarında da bulunması Kirmir Formasyonu’nun önemini artırmaktadır. Palooekolojik, paleolimnolojik sonuçların derlenmesi ve evaporit minerallerinin incelenmesi havzada gölsel fasiyeslere ait tortullaşma süreçlerinin hakim olduğunu göstermektedir. Kirmir Çayı ve civarında üst Miyose’e ait dönemde açık göl şartları hüküm sürerken, Pliyosende Beypazarı güneyinde çok geniş bir alan kaplı göl şartları ile karşı karşıya kalmıştır. Özellikle havzada razide de bol miktarlarda görülmekte olan jips gülleri, diskoidal jipsler ve ışınsal jipsler kapalı göl şartlarında oluşmuşlardır. Pleyistosen’den günümüze doğru ise mevcut jeolojik yapı az-çok korunmuştur (Karadenizli, 1995).
Kiltaşı, jips, çamurtaşı’ndan oluşan Pliosen-Miosen yaşlı Kirmir Formasyonu, (Tur) yanal geçişlerle Bazbelen Formasyonu (konglomera-kumtaşı) ve sarıyar kireçtaşlarıyla yer yer ardalanma teşkil etmektedir (Yağmurlu ve Diğ, 1987). Kirmir Çayı’nın hemen güneyinde Oymaağaç Köyü civarından Tacettine kadar devam eden granitik kayaçlar (Tbg) ve bunların etrafında Kirmir Formasyonu’nun kil, jips, çamurtaşı, konglomera ve kumtaşından oluşan birimleri yüzeylemektedir. Beypazarı ilçesinin de temelini teşkil eden çalıtaşı, kumtaşı ve çamurtaşlarından oluşan miyosen yaşlı karasel çökeller (Tha) batı ve kuzey istikametlerde geniş alanlar kaplamaktadır.
Beypazarı
kuzeyinde Tatar Tepe civarında Orta-Miosen’e ait karasal, volkanik kökenli
kayaçlar (Td) yüzeylemektedir. Andezit-dasit-tüf- aglomera ve riyolit
bileşiminde olan kayaçlar arazide farklı renklerde ve yapılarda izlenmektedir.
Gri, siyah, yeşil, kahverengi renklerde görülen andezitik ve Dasitik lavlarda
levhamsı akma yapıları gelişmiştir. Tüfler beyaz pembe renkli, aglomeralar
kırmızımsı fonlarad ve içlerinde azda olsa izlenen riyolitik seviyelerde beyaz-
kirli beyaz renkler hakimdir. Karlık dağ (
İncelenme alanının kuzey-batısında Bozdağ dere ve Gerderler Mahallesi’nin bulunduğu kesimlerde ileri derecede ayrışmış karasal kökenli Alt Miosen-orta Miosen yaşlı volkanik kayaçlar (Tu) yer almaktadır. Bazaltlardan ve piroklastiklerden oluşan bu birimler güneye doğru yerlerini denizel kayaçlara bırakmışlardır.
Paleosen-alt kretase yaşındaki denizel kayaçlarda kumtaşı seyl-çamurtaşı-kireçtaşı-killi kireçtaşı-marn tüf (kye) hakim litolojileri oluşturmaktadır. Dudaş’ın güneyinde Alt kretase-orta Jura yaşlı çörtlü kireçtaşları, olistostromal çakıltaşları, killi kireçtaşları, tüf, kumtaşı ve spilit bazalt birimleri, Karaköy’e doğru yerlerini Permo-Triyas yaşlı metamorfik kayaçlara bırakmışlardır. Metamorfik kayaçlar kuvarsitik kumtaşları, kuvars-şist, serizit-kuvars şist, fillit ve kristalize kireçtaşları (PFRg) bileşimindedir. Kristalize kireçtaşları yer yer dolomitik karakterde olup, kirli-beyaz renklerde, çok kırıklı ve tabakalanmasız bir yapı arz etmektedirler. Paleosen’e ait karasal göl ortamı çökelleri ise Karaköy’ün güney ve güneybatısında yayılım göstermektedir. Kumtaşı-çakıltaşı-çamurtaşı-killi kireçtaşı ve konglomeralardan oluşan birim (Tk) yer yer akarsu-bataklık ortamında çökelmiş kömürlü killer ile ardalanmalı bir geçiş göstermektedir.
Şekil.7. Çalışma Alanının Jeoloji Haritası ve Profil Noktaları
4.3. Doğal Bitki Örtüsü ve Arazi Kullanımı
Araştırma alanını ve çevresinin bitki örtüsü,doğal bitki birlikleri; tarımsal amaçlı kullanılan alanlar ve ağaçlandırma yapılmış alanlar tarafından oluşturulmuştur. Profil örneklerinin alındığı alanların tarım, orman veya tepelik alanlardır. Çalışma alanının kuzey kısmı ormanlık alan olarak kullanılmasına karşın, Kirmir çayının geçtiği alanlar sebze ve meyve yetiştiriciliği, güney kısmının sulu yerleri ay çiçeği, kuru bölgeleri ise tahıl ekiminde kullanılmaktadır.
Küresel Yer Konumlama aleti ile destekli toplanan yer gerçeği bilgilerinin kullanılması ile Landsat 5 TM uydu görüntüsü sınıflandırılmış, elde edilen sonuçlar tekrar yapılan arazi çalışmaları ile istatistiksel olarak kontrol edilmiştir ve arazi örtüsü – arazi kullanımı 8 sınıfa ayrılarak Çizelge 4’te verilmiştir. Daha sonra arazi kullanım sınıflarında tarım ve orman arazileri 5 grup içersinde birleştirilmiştir (Şekil 8).
Çizelge 4. Landsat Uydu Görüntüsünün Sınıflandırmasıyla Elde Edilen Arazi Kullanım Sınıflarının Dağılımı
Sınıf Kodu |
Arazi Örtüsü ve Kullanım Sınıfı |
Alan |
|
ha |
% |
||
C1 |
Su yüzeyleri |
318.1 |
1.5 |
C2 |
Orman (çalılık ve küçük ağaçlar) |
9788.9 |
6.4 |
C3 |
Orman (yüksek ağaçlar) |
5982.4 |
3.0 |
C4 |
Mera |
47384.3 |
27.1 |
C5 |
Çıplak alanlar |
25959.3 |
16.4 |
C6 |
Tarım arazileri (nadas) |
22698.0 |
13.2 |
C7 |
Tarım arazileri (Kuru tarım) |
13849.8 |
9.7 |
C8 |
Tarım arazileri (Sulu tarım) |
42672.3 |
22.7 |
Şekil.8. Çalışma Alanının Arazi Kullanım Grupları
9 Eylül 1998 tarihli Landsat TM uydu
verisinin kullanılarak yapılan sınıflandırma sonuçlarının doğruluk kontrolleri
GPS yardımı ile arazi çalışmaları ile yapılmış %
4.4. Çalışma Alanının Arazi Şekilleri
Çalışma alanının arazi şekillerinin belirlenmesinde çalışma alanına ait çalışmada 1:25.000 ölçekli sayısal arazi yükselti modeli Dikau ve ark. (1991)’a göre CBS ortamında analiz edilerek belirlenmiştir. Dikau ve ark. (1991)’a göre Arazi şekilleri 5 ana ve 24 alt sınıfta gruplandırılmıştır. Ana ve alt arazi şekli sınıfların dağılımları Çizelge 5’te verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, çalışma alanında % 2.76’lık bir oranla ovalar en az dağılımı gösterirken, en yüksek dağılımı % 66.91’lik bir oranla dağlık alanlar göstermiştir. Sonuçların arazi gözlemleriyle kontrollerinde uygulanan metodun dağlık alanlar arasında yer alan dar koluviyal vadileri belirleyemediği bu alanlarda daha yüksek çözünürlükte sayısal arazi yükselti modelinin kullanılmasının uygun olduğu belirlenmiştir.
Çizelge 5. Çalışma Alanının Diaku (1991)’ya göre Arazi Şekillerinin Dağılımı.
Arazi şekli tipi |
Arazi şekil sınıfı |
SYM |
Arazi şekli tipi |
Arazi şekil sınıfı |
SYM |
||
(ha) |
% |
(ha) |
% |
||||
P L A |
1 |
3 |
0.00 |
O
P M |
13 |
59 |
0.03 |
2 |
1975 |
1.17 |
14 |
592 |
0.35 |
||
3 |
77 |
0.05 |
15 |
9440 |
5.60 |
||
4 |
2595 |
1.54 |
16 |
21616 |
12.82 |
||
Toplam |
4649 |
2.76 |
17 |
5303 |
3.14 |
||
T A B |
5 |
977 |
0.58 |
18 |
|
|
|
6 |
449 |
0.27 |
Toplam |
37009 |
21.94 |
||
7 |
|
|
H M O |
19 |
7236 |
4.29 |
|
8 |
|
|
20 |
294 |
0.17 |
||
Toplam |
1426 |
0.85 |
21 |
1816 |
1.08 |
||
P H M |
9 |
8760 |
5.19 |
22 |
18786 |
11.14 |
|
10 |
3914 |
2.32 |
23 |
83856 |
49.72 |
||
11 |
55 |
0.03 |
24 |
853 |
0.51 |
||
12 |
|
|
Toplam |
112840 |
66.91 |
||
Toplam |
12729 |
7.55 |
|
|
|
|
4.5. Arazi Kullanımının Arazi Şekilleri Üzerinde Dağılımları
Çalışma alanının arazi kullanım gruplarının ve arazi şekillerinin belirlenmesinden sonra, bu iki katman CBS ortamında çakıştırılmış ve arazi kullanım gruplarının, arazi şekilleri üzerinde dağılımları belirlenmiştir.
Arazi kullanımı ve arazi şekli katmanlarının üst üste çakıştırılması sonucunda, Arazi Kullanımı ile Arazi Şekilleri arasında tarımsal alanlar dışında yüksek bir ilişki bulunmuştur. Ormanlık alanların %97.9’u dağlık ve yüksek tepelik alanlarda (OHM), dik eğimli ve yüksek araziler) bulunurken, benzer sonuçlar mer’a ve çplak araziler için tesbit edilmiş, mer’a ve çplak araziler sırasıyla %90.8 ve %88.2’lik oranlarla dağlık (HMO) ve açık tepelik (OPM) alanlarda bulunmuştur. Bununla beraber, tarım arazilerinin sadece %29.2’si tarıma uygun ovalar (PLA) ve platolar (TAB) üzerinde belirlenmiştir. Geriye kalan tarım arazileri malesef, yüksek erozyon riskine sahip, sığ profilli alanlarda belirlenmiştir. Bu durum, bölgenin sosyo-ekonomik yapısı itibarı ile dağ köylerinde halkın geçimini sağlamak için tarıma ugun olmayan arazilerde düşük gelirli tarımsal faaliyet yapmasına neden olmaktadır.
Çizelge 6. Farklı Arazi Kullanımlarının Arazi Şekilleri Üzerine Dağılımları
Temel Arazi Şekli Tipleri |
Temel Arazi Örtüsü ve Kullanım Grupları |
Alan |
||
ha |
% (sınıf içerisinde) |
% (toplamda) |
||
1 |
1 |
3.0 |
3.3 |
0.0 |
3 |
1 |
39.5 |
44.2 |
0.0 |
4 |
1 |
16.7 |
18.7 |
0.0 |
5 |
1 |
30.1 |
33.7 |
0.0 |
Ara toplam |
89.3 |
100.0 |
0.0 |
|
1 |
2 |
153.3 |
0.3 |
0.1 |
2 |
2 |
34.5 |
0.1 |
0.0 |
3 |
2 |
833.9 |
1.7 |
0.5 |
4 |
2 |
2706.8 |
5.5 |
1.6 |
5 |
2 |
45573.7 |
92.4 |
27.0 |
Ara toplam |
49302.0 |
100.0 |
29.2 |
|
1 |
3 |
982.4 |
1.9 |
0.6 |
2 |
3 |
384.9 |
0.7 |
0.2 |
3 |
3 |
3270.9 |
6.4 |
1.9 |
4 |
3 |
11412.0 |
22.2 |
6.8 |
5 |
3 |
35295.1 |
68.7 |
20.9 |
Ara toplam |
51345.3 |
100.0 |
30.4 |
|
1 |
4 |
709.7 |
1.8 |
0.4 |
2 |
4 |
217.6 |
0.6 |
0.1 |
3 |
4 |
3650.6 |
9.4 |
2.2 |
4 |
4 |
13299.3 |
34.3 |
7.9 |
5 |
4 |
20914.5 |
53.9 |
12.4 |
Ara toplam |
38791.7 |
100.0 |
23.0 |
|
1 |
5 |
2800.2 |
9.6 |
1.7 |
2 |
5 |
788.9 |
2.7 |
0.5 |
3 |
5 |
4934.4 |
16.9 |
2.9 |
4 |
5 |
9574.7 |
32.9 |
5.7 |
5 |
5 |
11026.7 |
37.9 |
6.5 |
Ara toplam |
29124.9 |
100.0 |
17.3 |
|
Toplam |
168653.2 |
100.0 |
100.0 |
4.6. Çalışma Alanı Toprakları
Profil örneklemeleri sırasındaki arazi çalışmaları sırasında profillerin morfolojik özelikleri ve laboratuvar çalışmalarına dayalı topraklarının fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarına göre bölge toprakları Soil Taxonomy (1999)’a göre sınıflandırılmıştır. Bu aşamaları takiben yapılan arazi çalışmalarında H27c2 ve H27c3 paftalarını içeren alanın 1:25.000 ölçekli detaylı temel toprak haritası (Şekil 10) hazırlanmıştır. Çalışma alanı topraklarının Soil Taxonomy’ye göre dağılımları Çizelge 7’te sunulmuştur. Çalışma alanı topraklarının farklı jeolojik formasyonlar ve faklı arazi şekilleri üzerindeki dağılımı Şekil 9’da sunulmuştur. Çalışma alanı topraklarının sınıflandırılmasında Lithic Xerorthents, Typic Xerorthents, Typic Psammeaquent, Typic Calciexrepts, Typic Haploxerepts, Fluventic Haploxerepts, Gypsic Haploxerepts, ve Typic Haploxeralfs olmak üzere 8 Alt Grup belirlenmiştir. Profillerin, dar koluviyal vadide oluşmuş biri hariç bütün Lithic Xerorthents’ler yüksek eğimlerin ve erozyon riskinin bulunduğu dağlık ve tepelik alanlarda (OPM & HMO) oluşmuştur.
Çizelge.7. . Çalışma Alanı Topraklarının Soil Taxonomy’ye Göre Dağılımları
Sınıflandırma |
Arazi şekli |
Arazi
kullanımı |
Jeo. F.
|
Sınıflandırma |
Arazi şekli |
Arazi
kullanımı |
GF |
Lithic
Xerorthents |
1 |
3 |
Tur |
Typic
Xerorthents |
3 |
5 |
Tur |
Lithic
Xerorthents |
4 |
3 |
Tbg |
Typic
Xerorthents |
4 |
3 |
Tbg |
Lithic
Xerorthents |
4 |
4 |
Tur |
Typic
Xerorthents |
4 |
5 |
Tu |
Lithic
Xerorthents |
4 |
5 |
Tur |
Typic
Xerorthents |
5 |
3 |
Tu |
Lithic
Xerorthents |
5 |
2 |
Tb |
Typic
Xerorthents |
5 |
5 |
Tha |
Lithic
Xerorthents |
5 |
2 |
Td |
Typic
Xerorthents |
5 |
5 |
Tur |
Lithic
Xerorthents |
5 |
3 |
Kye |
Typic
Xerorthents |
5 |
5 |
Tor |
Lithic
Xerorthents |
5 |
3 |
Tha |
Fluventic Haploxerepts |
4 |
5 |
Qa |
Lithic
Xerorthents |
5 |
3 |
Tu |
Fluventic
Haploxerepts |
4 |
5 |
Qa |
Lithic
Xerorthents |
5 |
3 |
Tbg |
Gypsic
Haploxerepts |
2 |
5 |
Tur |
Lithic
Xerorthents |
5 |
5 |
Qa |
Gypsic
Haploxerepts |
2 |
5 |
Tur |
Lithic
Xerorthents |
5 |
5 |
Tha |
Typic
Calcixerepts |
4 |
5 |
Tur |
Lithic
Xerorthents |
5 |
5 |
Tur |
Typic
Calcixerepts |
4 |
5 |
Tk |
Lithic
Xerorthents |
5 |
5 |
JKs |
Typic
Calcixerepts |
5 |
4 |
Tur |
Lithic
Xerorthents |
5 |
5 |
Tb |
Typic
Calcixerepts |
5 |
5 |
Tor |
Typic
Psammaquents |
5 |
5 |
Qa |
Typic
Haploxerepts |
2 |
5 |
Tur |
Typic
Xerofluvents |
1 |
4 |
Qa |
Typic
Haploxerepts |
3 |
5 |
Tur |
Typic
Xerofluvents |
3 |
4 |
Qa |
Typic
Haploxerepts |
4 |
5 |
Tor |
Typic
Xerofluvents |
3 |
5 |
Qa |
Typic
Haploxerepts |
5 |
3 |
Ti |
Typic
Xerofluvents |
3 |
5 |
Qa |
Typic
Haploxeralfs |
3 |
3 |
Tur |
Typic
Xerofluvents |
3 |
5 |
Qa |
Typic
Haploxeralfs |
4 |
5 |
Tha |
Typic
Xerofluvents |
4 |
3 |
Qa |
Typic
Haploxeralfs |
5 |
5 |
Tu |
|
|||||||
JKs : Cherty limestone, Kye: Sandstone, mudstone, limestone, Qa: Alluvium, Tb: Andesite, dacite, Tbg: Granodiorite, Td: Andesite, dacite, tuff, rhyolite, Tha: Sandstone, mudstone, limestone, Ti: Andesite, basalt, pyroclastic rock, Tk: Breccias, sandstone, mudstone, Tor: Sandstone, breccias, mudstone, Tu: Basalt, pyroclastic rock, Tur: Breccia, sandstone, shale, gypsum |
|||||||
LU: land use class, LF: Landform class, GF: Geological formation |
Bu alanlarda kuzeyden
güneye pyrokalstikler, gölsel ve denizel sedimenter kayaçlar,
ve genelde granitik yapıdaki magmatik kayaçlar başlıca jeolojik
formasyonlardır. Bu alanlarda arazi şekilleri ve topoğrafik koşullar toprak
oluşumunu etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu alanlar genel olarak ormanlık ve
fundalık olarak kullanılmaktadır. Bu alanlarda oluşan diğer topraklar ise 50
cm’den daha fazla toprak oluşumu gösteren ve genelde tarımsal amaçlı olarak
kullanılan Typic Xerorthents’lerdir. Kirmir Çayı ve Aladağ Çayı alüviyallerinde
oluşan topraklarda açılan profillerin biri hariç tümü
Typic Xerofluvents olarak sınıflandırılmıştır. Aladağ Çayı taşkın ovasında
açılan bir toprak profili Typic Psammeaquent olarak
sınıflandırılmıştır. Bu topraklar bölgede sulu tarım arazisi olarak
değerlendirilmektedir bu toprakların bazı alanlarında çeltik tarımı
yapılmaktadır. Ondüleli topoğrafik özellikler gösteren gölsel ve denizel
orijinli yüksek karbonat kapsamına sahip sedimenter kayaçlar üzerinde oluşan
topraklarda cambic, calcic, gypsic horizon oluşumları görülmüş olup bu
topraklar, Typic Haploxerepts, Typic Calciexrepts ve Gypsic Haploxerepts olarak
sınıflandırılmıştır. Bu topraklar genelde kuru tarım arazisi şeklinde
değerlendirilip başta arpa ve buğday olmak üzere tahıl üretimi yapılmaktadır.
Açılan profiller arasında, yüksek dağlar arasında yer alan vadilerin coluviyal
eteklerin de tanımlanan ve cambic horizon gelişimi gösteren iki profil Fluventic Haploxerepts olarak sınıflandırılmıştır.
Genelde orman örtüsü altında oluşan ve nispeten yüksek yağışa sahip kil
illüviyasyonunun görüldüğü bazı local alanlarda açılan bir profil
Typic Haploxeralfs olarak sınıflandırılmıştır. Bu topraklarda karbonat profilden tamamen yıkanarak uzaklaşmıştır.
Şekil.9. Çalışma Alanı Topraklarının Farklı Jeolojik Formasyonlar üzerindeki dağılımı
4.7. Toprak Etüt ve Haritalama Çalışmaları
Çalışma alanının H27c2 ve H27c3 paftalarını kapsayan kısmı, arazi örtüsü ve kullanım türleri, topoğrafik özellikleri ve ana materyalleri bakımından gösterdiği çeşitlilik açısından örnek alan seçilerek, bu alanda toprak etüt haritalama çalışmaları yapılmıştır. Gerek büro ve ön etüt gerekse arazide yapılan toprak etüt ve haritalama çalışmalarında CBS etkin olarak kullanılmıştır.
Çalışma alanında açılacak profil yerlerinin belirlenmesinde yukarıda açıklanan metodoloji takip edilmiştir. Proje alanı çerçevesinde örneklenen 44 adet profilin değerlendirilmesi sonucunda örnek alanda 20 farklı toprak serisi tanımlanmıştır. Toprak serilerinin Toprak Taksonomisine (1999) göre sınıflandırılmaları ve oluştukları ana materyal ve arazi şekillerine göre dağılımları Çizelge 8’de sunulmuştur.
Çizelge 8. Çalışma Alanındaki Toprakların Dağılımı
Toprak serileri |
sınıflandırma |
Dağılım |
Anamateryal * |
Yer Şekli ** |
|
ha |
% |
||||
Geyik Pınar S. |
Lithic Xerorthents |
3771.6 |
12.8 |
LMOS |
HMO |
Sivrinin Deresi S. |
Lithic Xerorthents |
985.8 |
3.3 |
LMOS |
OPM |
Ebehatun Kır. S. |
Lithic Xerorthents |
1851.1 |
6.3 |
LMOS |
HMO |
Macun Deresi S. |
Lithic Xerorthents |
1356.5 |
4.6 |
PYRO |
HMO |
Al Deresi S. |
Lithic Xerorthents |
2927.0 |
9.9 |
GRA |
HMO |
Karaköy S. |
Lithic Xerorthents |
256.4 |
0.9 |
META |
HMO |
Teke S. |
Lithic Xerorthents |
2045.0 |
6.9 |
LMOS |
OPM |
Sopçaalan S. |
Typic Xerorthents |
515.7 |
1.7 |
LMOS |
OPM |
Karakuyu D. S. |
Typic Xerorthents |
1357.4 |
4.6 |
LMOS |
OPM |
Şarlayık Deresi S. |
Typic Xerorthents |
993.7 |
3.4 |
GRA |
OPM |
Kozalay S. |
Typic Xerorthents |
2754.3 |
9.3 |
PYRO |
HMO |
Kirmir S. |
Typic Xerofluvent |
1625.2 |
5.5 |
ALU |
PLA |
Beypazarı S. |
Fluventic Haploxerepts |
1011.2 |
3.4 |
ALU |
PLA |
Tacettin S. |
Gypsic Haploxerepts |
584.7 |
2.0 |
LMOS |
TAB |
Topal Dik. D S. |
Typic Calcixerepts |
278.4 |
0.9 |
LMOS |
OPM |
İn Deresi S. |
Typic Calcixerepts |
1565.6 |
5.3 |
LMOS |
OPM |
Çamlıbağ Tep. S. |
Typic Haploxerepts |
872.1 |
3.0 |
LMOS |
OPM |
Ortaboğaz Tep. S. |
Typic Haploxerepts |
128.6 |
0.4 |
LMOS |
OPM |
Karlık Deresi S. |
Typic Haploxerepts |
183.8 |
0.6 |
PYRO |
OPM |
Oymaağaç S. |
Typic Haploxerepts |
4279.6 |
14.5 |
LMOS |
TAB |
*
LMOS: lacustrine – marine originated sediments, PYRO: pyroclastic (volcanic)
rocks, META: metamorphic rocks, GRA: granite-granodiorite, ALU: alluvial
material
**
PLA: plains, TAB: table lands, OPM: plains with open hill and mountains, HMO:
high hill and mountains
Şekil.10. Çalışma alanına ait temel toprak haritası
Çalışma
alanında en geniş dağılımı
Çalışma alanına ait
toprak profil örneklerinin kimyasal ve fiziksel analiz
sonuçları ile profil tanımlamaları Ek 1’de sunulmuştur.
V. Sonuç ve Öneriler
Doğal kaynakların sürdürülebilir yönetilmelerinde, arazi örtüsü ve arazi şekilleri arasında ki ilişkilerin bilinmesi, bunların, toprak oluşumu üzerine etkilerinin anlaşılması, biyolojik üretim, çeşitlilik ve doğal kaynakların dengesi açısından son derece önemlidir. Ana material, topoğrafya, iklim, canlılar, ve zaman toprak oluşumunu etkileyen faktörlerdir (Jenny 1980). Bütün bu faktörler arasındaki ilişkilerin bilinmesi birbirlerini etkilemesi açısından anlaşılması son derece zordur. Son yıllarda uzay ve bilgi teknolojilerinde gerek yazılım gerekse donanım bakımından meydana gelen gelişmeler, bilginin hızlı ve doğru bir şekilde toplanması, değerlendirilmesi, ve yorumlanmasına olanak tanımaktadır.
Bu projede, iklim verileri, uydu görüntüleri, sayısal jeoloji ve yükseklik verileri gerek uzaktan algılama gerekse coğrafi bilgi sistemleri kullanılmış, çalışma alanın toprakları hakkında güvenilir, bilgiye ulaşmada etkin rol oynamıştır. Bununla beraber, özellikle farklı konumsal ve spectral çözünürlüğe sahip uydu görüntülerinin bitki gelişim döneminin farklı dönemlerinde alınarak kullanılması ileride yapılacak çalışmaların başarısını artıracağı kuşkusuzdur. Yine arazi şekillerinin modellenmesinde ve tanımlanmasında coğrafi bilgi sistemleri son derece faydalı olmuştur.
Bu çalışma uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri ile bölümüzde gerçekleştirilen ilk proje olup, eğitim, öğretim ve araştırma konusunda bölümümüze son derece faydalı birikimler ve kısıtlıda olsa bir alt yapı sağlamış bulunmaktadır.
VI. Kaynaklar
Allison, L.E. 1965. Organik Carbon C.A. Black (Ed.) Methods of Soil Analysis. Part 2,
Amer. Soc.Agr.Inc., madison, Wisconsin
Anderson, J. R., Hardy, E. E.,
Roach, J. T. and Witmer, R. E.
Cover Classification System for Use with Remote Sensor Data. U.S. Geological
Survey, Professional Paper 964, pp 28, Reston, VA
Bayramin, I. 1998. Integrating Digital Terrain and Satellite Image Data with Soils Data
for Small Scale Mapping of Soils. Ph. D. Thesis. Purdue University, Agronomy
Department. 121 pages. W. Lafayette, IN 47907
Bower, C.A., Reitmeir, R.F., ve Fireman, M. 1952. Exchangeable cation analysis of
saline and alkaline soils. Soil Science., 73;251-261.
Brabyn, L. 1998. GIS Analyses of Macro Landform. Presented at SIRC 98 – The 10th
Annual Colloquium of the Spatial Information Research Centre, University of
Otago, Dunedin, New Zealand 16-19 November 1998.
Çağlar, K.Ö. 1949. Toprak Bilgisi Ders Kitabı. A.Ü.Ziraat Fak.Yayınları, No: 10, Ankara.
Cangir,C., Ekinci, H.1991. Kireçtaşı (Alanya) ve Denizel Kireçtaşı Konglomeraları
Üzerinde Oluşmuş Toprakların Genesisleri Ve Yeni Sınıflandırma Sistemindeki
Yerleri.II.Toprak İlmi Derneği Bilimsel Toplantı Tebliğleri, Yayın No:6,S:147-
151
Çullu, M. A., Dinç, U., Şenol, S., Öztürk, N., Çelik, Günal, H., 1995. Tuzlu ve Alkali
Alanların Uydu Verileri Yardımı İle Haritlanması. Türkiye Toprak İlmi Derneği,
İlhan Akalan Toprak Çevre Sempozyumu , Yayın No:7, Cilt1, 163-172
Dikau, R., Brabb, E. E., Mark, R. M. 1991. Landform Classification of New Mexico by
Computer. U. S. Dept. of the Interior, U. S. Geol. Survey Report 91-634.
FAO, 1989, Guidelines For Land Use Planing İnter-Departmental Working Group ,Rome
Jenny, H. 1980. The Soil Resource; Origin and behavior. Ecol. Studies 37. Springer-
Verlag, NY.
Horvath, E. H., Post, D. F., and Kelsey, J. B., 1984. The relationships of Landsat digital
data to the properties of Arizona range lands. Soil Science Society of America
Journal. 48, 1331-1334.
Karadenizli, L. 1995. Sedimentology of the Upper Miocene – Pliocene gypsum series of
the Beypazari Basin, west of Ankara, Central Anatolia, Turkey. Geological
Bulletin of Turkey, V. 38, No: 1, 63-74.
Kibar ,M., Dengiz, O., Bayramin. İ.1998.Evaporativ Tuzla Göl Baseni Topraklarının
Jeogenesisi.Internatıonal Symposium On Arıd Regions Soils Cilt.1,Yayın
No:11, S:63-73
Klingebiel, A. A., Horvarth, H., D. Moore, G. W., and Reybold, U. 1987. Use of Slope,
Aspect, and Elevation Maps Derived From Digital Elevation Model Data in
Making Soil Surveys. Soil Science Society of America, Soil Survey Techniques,
SSSA Special Publication, 20, 77-98.
Lee, K., Lee, G. B., and Tyler, E. J. 1988. Thematic mapper and digital elevation
modeling of soil characteristics in hilly terrain. Soil Science Society of America
Journal. 52, 104-1107.
Mclean, E. O. 1973. Testing Soil For Ph And Lime Requirement. L.M Walsh and J .D.
Beataon (Editors), Soil Testing And Plant Analysis, Soil Sci. Soc. Am. Inc,
Malison, Wisconsin, USA
Rossiter, D. G., Wambeke, A. R. V. 1997 Automated Land Evalution System ALES
Version 4,65 User’s Manual. Cornell University, Department of Soil, Crop &
Atmospheric Science SCAS Teaching Series No:T93-2 . Revision 6 Ithaca , NY
USA
Stoner, E. R., and Baumgardner, M. F. 1981. Characteristic variations in reflectance of
soil. Soil Science Society of America Journal, 45, 1161-1165.
Su, H., M. D. Ransom, and Kanemasu, E. T. 1989. Detecting soil information on a native
prairie using Landsat TM and SPOT satellite data. Soil Science Society of
America Journal. 53, 1479-1483.
Shovic, H. and C. Mantagne. 1985. Application of a statistical Soil-Landscape Model to
an Order III Wildland Soil Survey. Soil. Sci. Soc. Am. J. 49:961-968
Sahu ,G.C ., Panda, N., Nanda, S. K.1986. Genesis And Minerology Of Some Entisols in
Oriissa. Indian Agriculturist.30:1,21-28
Soil Survey Staff (Soil Taxonomy)
Interpreting Soil Survey. U.S.D.A Handbook No: 436, Washington D.C.
Sarı, M., Dinç, U. , Şenol, S., Kapur, S. 1986.Karstik Toprakların Oluşu, Önemli Fiziksel,
Kimyasal ve Minerolojik Özellikleri ile Sınıflandırılması. 9.Bilimsel Toplantı
Tebliğleri Yayın No: 4, Sayfa:6-10.
Şenol, S., Dinç, U., 1986. Akdeniz Bölgesi Büyük Toprak Gruplarının Toprak
Taksonomisi ve Fao/Unesco Dünya Toprak Haritası Lejantına Göre
Sınıflandırması. Toprak İlmi Derneği, 9. Bilimsel Toplantı Tebliğleri, Yayın
No:4 , Ankara.
Dinç, U., Öztürk, N. 1995. Cografi Bilgi Sistemlerinin Detaylı Toprak Etütlerinde
Kullanma Olanakları, İlhan Akalan Toprak Çevre Sempozyumu Cilt.1.Yayın
No:7,Ankara
Özus, A., Dinç, U ve Şenol, S. 1991. Silifke Ovası Topraklarının Oluşu Önemli
Özellikleri ve Sınıflandırması Üzerine Araştırmalar.Proceeding 11. Congres of
Soil Science Society of Turkey . Yayın No:6. Sayfa 97.
Özbek, H., Şenol, S., Dinç, U., Kapur., S, Güzel, N. 1986 Ceyhan Ovası Topraklarının
Genesisleri ve Sınıflandırması Üzerinde Araştırmalar. 9 .Bilimsel Toplantı
Tebliğleri Yayın No.73, Ders Kitapları Yayın No.4, Sayfa:4-1
Richards, L.A. ed. 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. USDA
Agric. Handbook No:60.
Righi, D. A., Graham, R. C., Petit, S. 1999. Pedogenic Formation of Kaolinite Smectite
Meoed Layers İna Soil Toposequent Development From Bazaltic And Clays
Minerals. 47: 4, 505-514, 23 Ref.
U.S. Salinity Labratory Staff. 1954.. Diagnosis and improvment of Saline and Alkali
Soils. USDA, Handbook No:60, Washington, D.C.160
Yağmurlu, F., Helvacı, C., İnci, U., Önal, M., 1987. Tectonic features to structural of the
Beypazarı and Nallıhan Central Anatolia, Middle East Technical Univ., 20.4.
VII. EKLER
a) Mali Bilanço ve Açıklamaları
Proje
çerçevesinde 4 harcama yapılmıştır.
Bunlar sırasıyla;
200. YOLLUKLAR
Bu fasılda arazi
çalışmaları için toplam 64.400.000 TL’lık bir harcama yapılmıştır.
400. TÜKETİM
MAL VE MALZEMELERİ
Bu fasılda
analizlerde kullanılmak üzere kimyasal madde alımı için toplam 68.000.000
TL’lık bir harcama yapılmıştır
600. MAKİNA
TECHİZAT
Bu fasılda 1.755.000.000
TL’lık bir harcama Küresel Konumlama Cihazı (Magellan Promax 5) alımı ve
5.988.500.000 TL’lık bozulmamış örnekleme (karot) sondaj makinası alımı için
olmak üzere Toplam 7.743.500.000 TL bşr harcama yapılmıştır.
TOPLAM PROJE
HARCAMALARI = 7.875.900.000 TL.
b) Makine ve
Teçhizatın Konumu ve İlerideki Kullanımına Dair Açıklamalar (BAP Demirbaş
numaraları dahil )
Küresel Konumlama
Cihazı (Magellan Promax 5) ve bozulmamış örnekleme (karot) sondaj makinası
sorunsuz olarak kullanılmaktadır.
c) Teknik ve
Bilimsel Ayrıntılar (varsa Kesim III'de yer almayan analiz ayrıntıları)
Çalışma Alanına Ait Toprak Profil Örneklerinin Kimyasal Ve Fiziksel Analiz Sonuçları İle Profil Tanımlamaları EK 1’de sunulmuştur.
d) Sunumlar
(bildiriler ve teknik raporlar)
Bu projeden elde edilen bilgiler ışığında, bölümümüzde 1 yüksek lisans çalışması tamamlanmış, 2 adet uluslararası toplantıda sunum yapılmış, 2 adet TÜBİTAK Doğa dergisinde yayın, 1 adet hakemli ulusal dergide yayın yapılmıştır. 1 adet arazi örtüsü, arazi şekilleri, ana materyal arasındaki ilişkiler ve bunların toprak oluşumu üzerine olan etkileri, ve iki adet erozyon modellemesi üzerine SCI yayın hazırlıkları tamamlanmak üzeredir. Proje raporunda tekrarlamaları önlemek amacıyla, eklerdeki yayınlarda belirtilen konular raporda yazılmamıştır. Bu proje çerçevesinde toplantılarda sunulan bildiriler toplantı kitaplarında basılmış ve EK 2’de sunulmuştur.
Bildiriler
I. Bayramin, H. S. Öztürk, O. Dengiz, O. Başkan. 2002. “Remote sensing and GIS technologies in land resource studies- a case study: Beypazari-Ankara” OECD Workshop 3 – 7 June 2002 Menemen Izmir. “Innovative Soil-Plant Systems For Sustainable Agricultural Practices”
Bayramin, İ. 2000. Using geographic information system and remote sensing techniques in making pre-soil surveys. International Symposium on Desertification.
13 - 17 June 2000. Konya, Turkey
e)
Yayınlar (hakemli bilimsel dergiler) ve tezler
Bu proje çerçevesinde basılan yayınlar EK
2’de sunulmuştur.
İ. Bayramin, O. Dengiz, O. Başkan, M. Parlak, 2003. Soil Erosion Risk Assessement with
ICONA Model; Case Study: Beypazarı Area: Turkish Journal of Agriculture and
Forestry, Volume: 27, No:2 pp: 105 – 116.
O. Dengiz, İ. Bayramin, M.
Yüksel, 2003. Geographic Information System and Remote Sensing Based Land Evaluation of Beypazarı
Area Soils by ILSEN Model. Turkish
Journal of Agriculture and Forestry, Volume: 27, No:3 pp: 145 – 153.
İ. Bayramin, 2003. Beypazarı Topraklarının Medalus Metoduna Göre Toprak Kalite Toprak Kalite İndekslerinin Belirlenmesi HR. Ü.Z.F.Dergisi, 2003, 7 (3-4):29
YAPILAN TEZLER:
“Beypazarı’nda
(Ankara) Üç Farklı Ana Materıal Üzerinde Oluşan
Toprakların Kil Minerolojileri ve Genesisleri” H.Emrah Erdoğan, Danışman: Doç.Dr.Mahmut Yüksel Toprak Anabilim Dalı Ankara - "
2001"