GELENEKSEL KATALOGLAMADAN ELEKTRONİK ORTAMDAKİ BİLGİNİN ORGANİSAZYONU GEÇİŞ

 

Özet

Bilgisayar teknolojisinin gelişimiyle, katalog üretiminde yazın araçları olarak kullanılan bilgisayarlar, kütüphane kataloglarının üzerinde oluşturulduğu ve hizmete sunulduğu araçlar haline geldiler. Internet'in gündelik ve akademik yaşamımızın vazgeçilmezlerinden biri olmasından sonra elektronik ortamdaki bilgi kaynaklarının organize edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.  Internet'deki bilgi kaynaklarının organizasyonu için MARC, Metadata gibi çalışmalar yapılmıştır.  Bu çalışmada geleneksel kataloglamadan elektronik ortamdaki kataloglamayı geçişi ve gelişmeleri incelemeye çalıştık.

 

 

Abstract

            With the advance in computer technologies, computers, used as literature tools in the production of catalogues, have been transformed into devices that library catalogues are created and put into service upon. After internet’s being a part of our our everyday and academic lives, the requirement for organization of information sources have been revealed. For the organizaton of information sources on internet, studies as MARC, Metadata have been performed. In this study, we tried to examine the transition and the improvement of  traditional catalogues into catalogue in an electronic environment.

 

Anahtar Kelimeler: MARC, Metadata,Kataloglama,  Bilginin Organizasyonu

Keywords:  MARC, Metadata, catalogue, organization of information

 

 

GİRİŞ

            Çağımız bilim ve teknoloji çağıdır. Bu alanda kaydedilen baş döndürücü ilerlemeler yayın hayatını da etkilemiş, bunun doğal sonucu olarak, yayın türlerinin ve yayınların sayısında “korkunç” denilebilecek artışlar olmuştur. Üstelik, bilim ve teknoloji çalışmaları belli ülkelerin tekelinde olmaktan çıkmıştır. Günümüzde “az gelişmiş” sayılan ülkeler bile dev bilim ve teknik sorunları ile güreşir olmuştur. Bu ise, bir ülkede ulaşılan bilim ve teknoloji başarılarının bütün öteki ülkelerin bilim ve teknik adamlarına duyurulması gereğini ortaya çıkarmıştır. İşte, bir yandan sayıları korkunç bir hızla artmakta olan yayınların bibliyografik denetimini sağlamak mecburiyeti, bir yandan da dünyanın her yerindeki bilim adamı ve teknokratların kendi alanlarındaki en yeni verilere bir an önce erişme yolundaki haklı istekleri kataloglamaya yeni boyutlar kazandırmıştır. Yeni boyutlardan biri de elektronik ortamda bilginin organizasyonudur.

 

            Kütüphaneciler için bilginin organizasyonu bibliyografik denetime eş değerdir. Bibliyografik denetim ise kayıtlı bilgiye erişim için organizasyon anlamında olup, kataloglama ve indeksleme şeklinde iki yaygın türü mevcuttur. Kataloglama mevcut koleksiyon (dergi, kitap vd.) indeksleme ise koleksiyon içeriğine (makale vd.) erişime yöneliktir. Web ortamında koleksiyon kavramı, genel anlamda düşünüldüğünde, çok sayıda Web sayfalarından oluşan Web site"lerine karşılık gelmektedir. Bu durumda dergi, kitap gibi web sayfaları, web siteleri de bibliyografik denetim gerektiren birer bibliyografik ünite durumundadır. (Weibel, 1995; Kaynak, 2001:193).

 

             Çağımızı bilgisayar çağı olarak da niteleyebiliriz. Aslında, bilim ve teknolojideki baş döndürücü ilerlemeler, insanoğlunun uzayı  fethetmesi hep bu olağanüstü aygıtın bulunuşundan sonra gerçekleşebilmiştir. Bundan dolayı bilgisayar, çağımızın en önemli aracıdır. Toplum hayatının çok hızlı akışı içindeki birçok alanda kullanılan bilgisayarın, kütüphane çalışmalarını da etkilemesi tabii, hatta zorunludur. Günümüzün dünya kütüphaneciliği, bilgisayardan, çeşitli kütüphane hizmetleri için yararlanabilmektedir. Bunlar arasında kataloglamanın (bilginin organizasyonunun) önemli bir yeri vardır. Bibliyografik denetlemesi yapılacak yayınların sayısındaki artış, kataloglama işlemlerinde bilgisayardan yararlanmanın değerini daha da artırmaktadır.

 

            Kataloglama alanındaki gelişmeler bu alana ilişkin işlemlerin bilgisayara uygulanabilir bir biçime sokabilmektir. Bilgisayara verilecek bilgilerin belli biçimlere sokulması ve bunlar için özel bir bilgisayar programının kullanılması gerekir (Sefercioğlu, 1999 : 123-124).

Kütüphanelerin sahip olduğu dermeleri kataloglamak için hali hazırda kullandığımız program ve standartlar mevcuttur. Ancak teknolojik gelişmeler bu program ve standartlarında ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Özellikle Web, Internet üzerindeki kaynakların kontrolsüzce artması, bu kaynaklar için acil çözümlere gidilmesi gerektirmiştir. Elektronik ortamda erişilebilir nitelikte pek çok değerli bilgi vardır. Erişilebilir olması için bu kaynakların organize olması gerekmektedir. Kaynakların organize edilmesi için günümüzde MARC ve Metadata kullanılmaktadır. Bu çalışmada, “Manuel Kataloglamadan Bilgisayarla Kataloglamaya Geçiş: MARC, Internetdeki Bilgi Kaynaklarının Organizasyonu, Metadata” başlıkları altında geleneksel kataloglamadan elektronik ortamda bilginin organizasyona geçiş ve gelişmeler irdelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada belgesel analiz yöntemi kullanılmıştır. Konuyla ilgili gerek basılı, gerekse elektronik ortam taranmış ve yararlı olduğunu düşündüğümüz kaynaklar kullanılmıştır.

 

MANUEL KATALOGLAMADAN BİLGİSAYARLA KATALOGLAMA GEÇİŞ : MARC

            Elektronik ortamda bilginin organizasyonuna yönelik çalışmaların ilk adımı Kongre Kütüphanesi’nin (Library  of Congress) 1966 yılında başlattığı, kısaca MARC olarak bilinen, aygıtça okunabilir kataloglama projesidir. Bu proje kataloglama bilgilerinin bilgisayar bantları üzerine kaydedilmesi ve istenildiği zaman yine bu bilgilerin bilgisayar yardımı ile geri alınması esasına dayanmaktadır.

Hazırlanan manyetik şeritlerin belirli kütüphanelere gönderilerek onlardan görüşlerinin alınması sonucunda gerçekleşen bu girişime MARC (Machine Readable Cataloging—Makinaca Okunabilir Kataloglama) Pilot Projesi  adı verildi. MARC’ın amacı Kongre Kütüphanesi dermesinin tamamını bilgisayar ortamına aktarmak ve böylece ulusal düzeyde bibliyografik denetimi gerçekleştirmekti. Pilot proje 1966 yılı başlarında bibliyografik bilgilerin kaydedilmesi için gerekli programın hazırlanması ile başladı. Daha önce manyetik şeritlerin gönderildiği 40 kütüphaneden 16’sı seçilerek projeye katılımları sağlandı. Bu kütüphanelerin seçiminde, kütüphanelerin türleri ve bölgesel konumları dikkate alındı. Proje başladıktan  sekiz ay sonra MARC kataloglama formu uygulanabilir bir düzene getirildi. Ancak bu dönemde sadece kitapların kataloglanmasını sağlayabilmek için gerekli çalışmalar yapıldı. 1966 Şubatında Kongre Kütüphanesi yetkilileri ile pilot projede görev alan 16 kütüphanenin temsilcilerinin katıldığı toplantı yapıldı. Yapılan toplantı ve ele alınan konuların değerlendirilmesinden sonra ortaya çıkan sonuç şu olmuştur:  MARC-1 projesi istenilen niteliği taşımamakta, gereksinimleri tam olarak karşılayamamaktadır. Bu toplantıdan sonra daha kapsamlı bir kataloglama formatının gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. 1968’de gerçekleştirilen bu yeni formata da MARC-II denildi. MARC-II formatı birbirinden farklı olarak kitapların yanısıra haritalar, notalar, süreğen yayınlar ile müzik eserlerini de kapsamakta idi. MARC-II getirilen bir başka yenilik de kullanılan karakter (Harf, rakam, noktalama işaretleri) sayısının artırılmasıdır.

 

            MARC-II ile ilgili çalışmalar 1970-71 yıllarında daha da belirginleşmiş ve önemli aşamalar kaydedilmiştir. Bu aşamaların başında içerik belirteçlerinin (content designaters) kullanılması gelmektedir. Bunlar veri kodu (tag),  gösterge (indicatör) ve alt alan kodu (sabfield code)’dur. Yapılan bu değişiklikler MARC-2’yi sadece kayıt yapma ve gönderme aracı olmaktan çıkararak bilgi değişim formatı haline getirmiştir. Böylece değişik bilgisayar kullanan kütüphaneler standartlaştırılan bu formattan yararlanma olanağı bulmuşlardır (Atılgan, 1991: 10).

 

            MARC-II formatı 1971 yılında Amerikan standardı, 1973 yılında da ISO-2709 kod numarasıyla uluslararası standart olarak kabul edilmiştir. ISO-2709 standardının birinci basımı yapılmıştır. ISO’nun yayınladığı bu standardın birinci basımı Türkçe’ye çevrilerek TS/2783 kod numarasıyla 1977 yılında yayınlanmıştır.

 

            Kongre Kütüphanesi “Bilgi ağı geliştirme bürosu” 1980 yılında MARC formatını birkez daha gözden geçirdi. 1968 yılında MARC-II formatının kabul edilmesinden sonraki teknolojik gelişmeler ve kütüphanelerarası işbirliğinde kaydedilen aşamalar MARC formatının analizini gerektirmişti. Kongre Kütüphanesi; formatta ortaya çıkan problemleri kaydetmek ve düzeltmek için;  formatın temelini oluşturan kuralları yeniden ele aldı. Bu gözden geçirme çalışması sonucunda MARC formatının dayandırılacağı genel ilkelerin oluşturulmasında kayda değer gelişmeler oldu. Sonuç olarak US/MARC formatının temelini oluşturan ilkeler kabul edildi (Atılgan, 1991 : 11).

 

                        MARC Formatı’nın Düzeni

 

            MARC formatı değişken alan uzunluklu bir formattır. Bu nedenle her giriş öğesi kimlik için kodlanmalıdır. MARC düzeni AAKK2 (Anglo-Amerikan Kataloglama Kuralları 2)’nin düzeni ile uyum içindedir. Bu nedenle MARC formatında da, AAKK2’de olduğu gibi, eserlerin nitelenmesinde aşağıdaki alanlar yer almaktadır.

 

·      Eser adı ve sorumluluk bildirimi

·      Basım alanı

·      Özel materyal belirteci

·      Yayın, dağıtım vb.

·      Fiziksel niteleme

·      Diziler

·      Notlar

·      Standart numara ve edinilebilirlik terimleri

 

MARC formatı standartının bu şekilde belirlenmesine karşın günümüzde ülkeler farklı bilgi kayıt formu kullandıklarından bilgilerin uluslararası düzeyde değişimi güç olmaktadır. Bu güçlülüğü gidermek için IFLA’nın içerik belirleme çalışma grubu, ulusal merkezler arasındaki bilgi alışverişinin standartlaştırılması için çalışmalar yapmaktadır (Atılgan, 1991 : 12-13).

1994-1997 yılları arasında  USMARC (United State MARC format) ve CAN/MARC (Canadian National MARC Format) formatları uyumlaştırma çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda iki formatta bulunan alanlar birleştirilerek ve de farklı ya da gereksiz bulunanlar kaldırılmıştır. USMARC formatlarda bulunan alanların neredeyse tamamı alınmış, CAN/ MARC’ta bulunup  USMARC’ta bulunmayan ama gerekli olan alanlar ilave edildi. Gereksiz bulunanlar elenmiştir. Bu girişimler sonucu özellikle elektronik ortamdaki bilgi kaynaklarının organizasyonu için 1997 sonları ve 1998 yılı  başlarında MARC 21 formatlarının özellikleri belirlenmiş ve tanımlanmıştır. MARC 21, USMARC ve CAN/MARC formatlarının bir devamı olarak tek bir ad altında tek bir edisyon halinde yayınlanmıştır (MARC 21, 2003 : 1).

 

MARC21  ile ELEKTRONİK KAYNAKLARIN ORGANİZASYONU

               

 

MARC 21’e göre elektronik kaynakların organizasyonu basılı kaynaklardan farklılıklar gösterir. Basılı bir materyalin kaydı ile aynı materyalin elektronik versiyonu arasında farklı bibliyografik elementler ve MARC alanları vardır. MARC 21’de bilgi kaynaklarının elektronik versiyonu için 006, 856 gibi MARC tag alanları eklenmiştir.

               

MARC tag alanları:

 

0XX Kontrol alanları

006Kayıt türü (“m” bilgisayar dosyası (computer file))

007Fiziksel tanımlama sabit alanı (Bilgisayar dosyaları)

008 Sabit uzunluktaki bilgi alanı

020 Uluslar arası Standart Kitap Numarası

022 Uluslar arası Standart Dergi Numarası

040 Kataloglama kaynağı

041 Dil kodu

050 Kongre Kütüphanesi konu numarası

060 Ulusal Tıp Kütüphanesi konu numarası

099 Yerel konu numarası

1XX Temel giriş

100 Temel giriş-Kişi adı

110 Temel giriş-Kurum adı

111 Temel giriş-Toplantı adı

2XX Başlık, edisyon, basım bilgileri

210 Kısaltılmış anahtar başlık

245 Başlık

246 Farklı başlık girişleri

250 Basım kaydı

256 Bilgisayar dosya karakteristiği

260 Baskı alanı (Yayın yeri, yayınlayan, yayın tarihi)

3XX Fiziksel tanımlama

310 Yayın çıkış aralığı (Yıllık, aylık vb.)

362 Yayın ilk çıkış tarihi

4XX Seri kaydı

5XX Notlar

505 İçindekiler kaydı

506 Ulaşım üzerine sınırlamalar

516 Bilgisayar dosya türü veya veri hakkında not.

520 Özet

530 Ulaşılabilir diğer ek fiziksel form notu

538 Sistem detayları hakkında not
546 Dil notu

6XX Konu başlıkları

600 Kişi adına göre

610 Toplantı adı

651 Coğrafik isme göre konu başlığı

7XX Ek girişler

700 Kişi adına göre ek giriş

710 Kurum adı

776 Ek fiziksel form girişi

8XX Seri ek girişleri, Elektronik erişim adresi

856 Elektronik adres ve elektronik kaynağı ulaşım

9XX Yerel olarak tanımlanan alanlar (http:www.loc.gov/marc)

 

ELEKTRONİK ORTAMDAKİ BİLGİ KAYNAKLARININ STANDART BİBLİYOGRAFİK TANIMLANMASI: ISBD(ER)

Elektronik ortamdaki bilgi kaynakları için Uluslararası Standart Bibliyografik Tanımlama (International Standard Bibliographic Description for Computer Files  ISBD (CF)) 1994 yılı başlarından itibaren yeni adıyla Elektronik Kaynaklar İçin Uluslararası Standart Bibliyografik Tanımlama olarak adlandırılmıştır.

 

ISBD (ER) bibliyografik tanımlamanın içeriğini standartlaştırmak üzere 1969 yılında Copenhagen’da IFLA Kataloglama Komitesi tarafından organize edilen kataloglama uzmanlarının uluslararası toplantısında bir çözüm olarak ortaya çıktı (Atılgan, 1987: 57).

 

Monografik yayınlar için ISBD(M) ISBD (International Standart Bibliographic Description-Uluslararası Standart Bibliyografik Tanımlama)’lerin ilkiydi. ISBD(M)’in ilk teksti 1971’de yayınlandı. 1973 yılında bu teks ulusal bibliyografyalardan biri olarak kabul edildi. Orjinali İngilizce teksin diğer birkaç dile çevirisiyle birlikte, tarif için ulusal kurallar Kataloglama Komitesi tarafından yapıldı. Interactive multimeda, görsel teknolojinin gelişimi, ınternet üzerindeki elektronik kaynaklara uzaktan erişim, elektronik kaynakların tekrar üretimi tüm bunlar göz önüne alındığında IFLA Kataloglama Komitesi ISBD(CF) kısaltmasını tekrar gözden geçirmeye karar verdi. IFLA sponsorluğunda araştırma Kütüphaneleri Grubu ile birlikte bir çalışma grubu kuruldu. Bir taslak hazırlandı ve tüm dünyaya dağıtıldı. Kütüphane dernekleri ve ulusal kütüphanelerden gelen cevaplar ve yorumlar ile materyali karakterize etmek için yeni bir terime ihtiyaç duyulduğu anlaşıldı. Bu terim ise “electronic resourse” oldu ve önceki eski terim olan “computer file”dan çok daha uygun ve yerindeydi. ISBD(ER), yayınlanan birkaç ISBD’lerden biridir. Diğerleri:

·        Monograflar için ISBD (m)

·        Süreğenler için ISBD(s)

·        Kitap dışı materyaller için ISBD(NBM)

·        Haritalar (Kartografik) için ISBD(CM)

·        Notalar için ISBD(PM)

Tüm ISBD’ler genel ISBD(G) olarak gösterildi. ISBD’nin birincil amacı dünya genişliğinde tanımlayıcı kataloglama sağlamaktır. Bir bibliyografik tarifdeki elementler noktalama işaretleri ile sunulmaktadır (http://www.ifla.org/VII/s13/pubs/isbd.htm).

 

 

 

INTERNETDEKİ BİLGİ KAYNAKLARININ ORGANİZASYONU

 

Elektronik ortamdaki bilgilerin tanımlanması için standartlar getirilmeye çalışıldığı bir dönemde dünya Internetle tanıştı. Bilgi erişimde gerek bir araç gerekse kaynak olarak internet gündelik ve akademik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. Bilgi kaynağı açısından bakıldığında, Internet'i hacmini belirlemekte zorlandığımız, sınıflaması olmayan bir kütüphaneye benzetilebiliriz (Al ve Küçük, 2003:1). Sınıflaması olmayan bu büyük hacimli bilgi yığınını düzenlemek ve bilgi erişimi geliştirmek için son yıllarda  kütüphaneciler, uzun yıllardır basılı kaynakları kataloglamada kullandıkları AACR2 (Anglo-Amerikan Cataloguing Rules, 2nd edition) ve MARC türü standart sistemleri, mevcut şekilleri ile, eletronik kaynakları tanımlamada  ve erişimde yetersiz kaldığını düşünmeye başladı. Bu nedenle, çalışmalar bir yandan geleneksel sistemleri elektronik kaynakları tanımlamada kullanabilecek nitelikte yenileme, bir yandan da çeşitli disiplin ve kullanıcı gruplarının gereksinimlerine yönelik yeni standartlar belirleme ve geliştirme  çalışmalarına  yöneldi (Vellucci, 1997).

            Bu çalışmalardan en göze çarpanı 1-3 Mart 1995 tarihleri arasında, OCLC ( Online Computer Library Center) ve NCSA ( National Center for Supercomputing Applications)'ın sponsorluğunda Dublin'de  kütüphaneci, arşivci, yazar, yayıncı, yazılımcı, araştırmacı gibi farklı disiplinlerden çok sayıda uluslararası temsilcinin katılımıyla gerçekleşen çalıştay (Workshop) olmuştur. Bu çalıştayda "Dublin Core" ya da "DC" olarak bilinen " Dublin Core Metadata Öge Set"i, "Belge Benzeri Nesneler" ( Document Like Objects-DLOs) olarak adlandırılan, ağ bilgi kaynaklarının tanımlanması ve erişimi için gerekli 15 metadata öğesi belirlenmiştir. (Weibel, 1995)

           

Dublin  Core  element  setinin 15 öğesi:

1.      Başlık  (Title): Kaynağın ismi

2.      Yazar/Yaratıcı (Author/Creator): Kaynağı meydana getiren kişi ya da kişiler

3.      Konu (Subject): Kaynağın ne ile ilgili olduğu ve konusu hakkında düşünce veren belli başlı anahtar kelimeler

4.      Tanım (Description): Kaynağın içeriğini tanımlamada yardımcı olması amacıyla kullanılır

5.      Yayıncı (Publisher): Kaynağı yayınlayan

6.      Diğer katkıda bulunanlar (Contributor): Yazar ya da yaratıcı olarak adı geçmeyen,  ama editör, çeviren vb gibi kaynağın içeriğine katkıda bulunan kişiler

7.      Tarih (Date): Kaynağın yaratılış tarihi

8.      Kaynak tipi (Type): Kaynağın türü (roman, şiir, teknik rapor, sözlük vb)

9.      Biçim (Format): Kaynağın formatının ne olduğu (html, pdf vb)

10.  Kaynak tanımlayıcı (Identifier): URL veya URN gibi kaynak adresi ya da numarası

11.  Kaynak (Source ): Elektronik kopyanın dayandığı bilgi kaynağı

12.  Dil (Language): Kaynağın hangi dilde olduğu 

13.  İlişki (Relation): Bilgi kaynağının diğer kaynaklarla ilişkisi

14.  Kapsam (Coverage): Kaynağın kapsamı

15.  Haklar (Rights): Telif ve kullanım hakları ile ilgili bilgiler   (Dublin Core Initiative, 1999; Al, Küçük, 2003:5)

Görüldüğü  gibi metadata bir çok yönden  kataloglamanın bir uzantısıdır. Metadata özellikle World Wide Web üzerinde, elektronik kaynakların daha fazla tek biçim kaynak tanımlamasını sağlanmasında bir yol olarak önerildi. Ve bu açıdan yaklaşıldığında, onlarca yıldır katalog kayıtlarına girmekte olduğumuz -eser adı, yazar adı, yayın tarihi, yayıncı, konu vb.- aynı bilginin çoğunu içermektedir. Ancak,kataloglama ile benzerlik göstermesine karşın metadata standartlarının geliştirilmesinde birkaç temel neden bulunmaktadır: İlki, World Wide Web (Web) üzerinde elde edilebilen hızla artan kaynaklara yönelik metadatanın kütüphaneci olmayanlar tarafından oluşturulabilmesi için kataloglamayı basitleştirmek ( Hanlon, 2001:209). Dublin Core'un amacı; yapıyı mümkün olduğu kadar açık ve basit yapmaktır. Konu ile ilgili Diane Hilman, Dublin Core'u tanıtan yazısında, "Dublin Core element seti, ağda yer alan kaynaklara erişimi sağlarken, uzman olmayanların bilgi kaynaklarının basit tanımlayıcı künyelerini kolay ve ucuza oluşturması için mümkün olduğu kadar basit ve sınırlı tutulmuştur" açıklamasını yapmaktadır (Hillman, 2001).

İkinci neden ise, çok farklı belge türlerine (sadece web sayfaları ve doküman benzeri nesnelere değil, görüntülere ve etkileşimli kaynaklara da) ve çok farklı gruplardan gelen materyale verilebilecek standart metadata etiketlerinin (tag) yaratılmasını sağlamıştır (Hanlon, 2001:209).

 

                  METADATA NEDİR?

Türkçe'de üst veri olarak da kullanılan metadataya  ilişkin yapılan tanımlarda farklı yönlerin vurgulandığı  görülse de, literatürde en çok karşılaşılan ve en yalın tanım "veri hakkında veri/bilgi"(data about data) şeklindedir (Miller, 1996). Örneklemek gerekirse, bir katalog kartında yer alan bibliyografik bilgiler tanımladığı bilgi kaynağının üst verisidir (Al ve Küçük, 2003 : 171).

Metadata veri hakkında bilgidir. Bu nedenle bir eserin yazarı, oluşturulduğu tarih, ilişkili çalışmalara bağlantılar vb. temel bilgileri sağlar. Web kaynakları ya da diğer bilgi kaynakları hakkında makinece anlaşılabilir veri olarak da tanımlanabilir (Küçük ve Al, 2001: 173).

Gail Hodge’ye göre Metadata; bir bilgi kaynağını tanımlayan açıklayan, yerini belirten ya da yönetimini kolaylaştıran yapısallaştırılmış bilgidir(Hodge, 2001:1). Bir başka tanımda metadata şöyle tanımlanmıştır: Metadata, bir bilgi kaynağını tanımlayan, açıklayan, yerini bildiren ya da onun kolayca bulunmasına, kullanılmasına ya da yönetimini sağlayan planlanmış( yapısallaştırılmış) bilgidir (Niso, 2001:46).

Metadata Internet'in bir sonucudur. Bu nedenle Metadata terimini Internet-çağı terimi olarak adlandırılanlar olmuştur. Michigan Üniversitesi Özgün Kataloglama Birimi sorumlusu Judith Ahronheim, "Internet, büyümesi ve gelişmesiyle birlikte bir iletişim medyasından, yaratıcılarının aklında olmayan bir fonksiyona, bir kaynak erişim aracına (medya) dönüşmüştür." Açıklamasını yapmaktadır. Geleneksel kataloglama, çevrim içi halka açık katalog (OPAC) dar çevresi için geliştirilmişken, yeni metadata standartları World Wide Web'in paylaşımlı çevresinde kaynak erişimine yardımcı olmak için geliştirilmektedir.

            Çevrim içi olarak elde edilebilen kaynaklar, kütüphanelerde kataloglanan kaynaklardan çok daha geniş yelpazede yer almaktadır. Görüntülere, canlandırmalara, temel kaynakların sayısal kopyalarına ve etkileşimli kaynaklara olduğu gibi elektronik formdaki geleneksel  metin dokümanların hepsine, bir oturumda çevrim içi erişim olarak düşünülebilir. Metadatanın hedefi, kataloglamada olduğu gibi, erişimi daha isabetli kılmaktır (Hanlon, 2001: 209)

 

                       

 

 

METADATA TİPLERİ

            Metadata, World Wide Web'de daha isabetli erişimde bir çözüm olarak düşünülürken, dokümantasyon ve koruma fonksiyonlarına da sahiptir. Metadatanın üç kavramsal tipi bulunmaktadır. 1. Tanımlayıcı,  2. Yapısal, 3. Yönetimseldir.

1.      Tanımlayıcı Metadata: Geleneksel  bibliyografik kataloglamaya en benzer olanıdır. Yazar adı, eser adı ve konu gibi bilgileri içeren ve elektronik kaynağın tanımlanmasında kullanılan bilgi, tanımlayıcı metadatadır. Örneğin 100, 245 ve 600 MARC alanları ve AACR2 içerik standartları, tanımlayıcı metadata biçimlerindendir. Dublin Core ve diğer metadata standartlarının hepsi de benzer tanımlayıcı unsurları içerirler.

2.      Yapısal Metadata: Bir elektronik kaynağı aktif hale getirme ve göstermede gerekli bilgiyi sağlar. Geleneksel bibliyografik kaynakları örnek olarak ele alacak olursak, yapısal metadata bir antolojide yer alan farklı denemeler hakkında ya da bir albümde yer alan birden fazla müzik eserinin içeriği hakkında bilgi içermesine benzetilebilir. Elektronik kaynaklar için yapısal metadata bir kaynağı izlemek için gerekli uygulamanın adını (Quick Time, RealPlayer vb.) ya da kaynağı kodlamada kullanılan şemayı (HTML, PDF vb.) içerebilir.

3.      Yönetimsel Metadata: Telif durumu, iletişim bilgisi ve yayın tarihi gibi haklar ve yönetim bilgisini içerir. Elektronik kaynakların durumunda güncelleme bilgisi ve sürüm numarasını da içerebilir.(Hanlon, 2001:211)

 

Geleneksel katalog kayıtları, tanımladıkları kaynaklardan ayrı olarak tutulmuştur. Elektronik dokümanların durumunda ise doküman elektronik olarak kodlanırken metadata bilgisini dokümana eklemek mümkündür.

         

         METADATA-MARC-AAKK2

Günümüzde elektronik kaynakların önemi tartışılamaz. Onun içinde hiçbir kütüphaneci metadatayı göz ardı edemez. Bununla birlikte kütüphanecinin makinece okunabilir standardı MARC'ı da göz önünde tutması hala önem taşımaktadır. Metadata ve MARC benzer amaçlara sahiptir. MARC hatta Internet ve elektronik kaynakların diğerlerine benzemeyen gereksinimlerini karşılamasa da yeniden düzenlenmiştir.

 

AACR2 içerik standartlarını sağlarken MARC'ta yer alan alanlar belirli bir içeriği hedeflemiştir.(245 eser adı temel girişi, 100 alanı yazar adı temel girişi gibi ...) Henüz öne çıkan bir standart olmamakla birlikte, metadata tartışmalarında yer alan bir dizi içerik standardı bulunmaktadır. Metadata girişimcilerinin amaçlarından biri de içeriğe yönelik kararları farklı topluluklara bırakmaktadır. (Gorman, 1999:7).

 

            Metadata ile ilgili yeni bir gelişme de Kongre Kütüphanesi'nin Ağ Geliştirme ve MARC         Standartları Ofisi tarafından kütüphane uygulamalarında kullanılmak üzere geliştirilen Metadata Tanımlama Şeması' (Metadata Object Description Schema-MODS) dır. MODS, orijinal kaynakta tanımlanan MARC 21 kayıtlarından seçilmiş veriyi alarak XML formatına taşımayı amaçlamaktadır.(Library of Congress, 2002; Al ve Küçük, 2003:172)

 

METADATA HAZIRLAMA

            Internet ortamında yer alan bir belgenin Metadatasını hazırlarken farklı araçlar kullanılmaktadır. Söz konusu araçlar kişilere kolaylıklar sunmakta, emek ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Metadata oluşturma araçlarını editörler ve yaratıcılar olmak üzere iki grupta toplamak mümkündür. Editör olarak adlandırılan araçlar, bilgisayar ekranına boş bir form getirir ve boşluklar uygun ifadelerin girilmesiyle doldurulur. Destek yazılım aracılığıyla girilen ifadeler HTML tag haline getirilir ve oluşturulan HTML tag, belgeye kesilip yapıştırılmak suretiyle  belgenin Metdatası elde edilmiş olur. Yaratıcılar ise HTML kodlu belgelerden üst veriyi alarak içeriği HTML tag haline getirir. Yaratıcılar HTML 3.2, HTML 4.0 ve XML gibi bir dizi çıktı seçeneğini sunabilmektedir (National Library of Australia, 1999; Al ve Küçük, 2003: 173).

 

CORC (Cooperative Online Resource Catalog)

            Elektronik kaynakların organşzasyonunda kullanılan başka bir sistem ise “CORC”dur. OCLC Cooperative Online Resourc Catalog (CORC) servisi bibliyografik kayıtlar için bir metadata oluşturma sistemidir. Yerel Web tabanlı olarak hangi elektronik kaynaklarının organize olacağını seçiyorsunuz ve bilgi kaynağını tanımlıyorsunuz. CORC kütüphaneler ve onun kullanıcıları için Web’in değerini artırır ve elektronik kaynakların tanımlanmasında, seçiminde ve organizasyonunda ihtiyaç duyulan araçları size verir. CORC otomatik araç kiti Web hızında kataloglamaya izin verir. URL (Uniform Resource Locators) adresi yazıldığında kaynak hakkında temel bilgiyi toplar ve CORC MARC veya Dublin Core olarak formatlar. CORC hızlı ve kolaydır. Kongre Kütüphanesi’nin otorite dosyalarına ulaşımda link ile size isimler ve konu başlıklarını düzeltmek için doğrulama imkanı verir (http://www.oclc.org/corc).

            Ülkemizde, elektronik ortamdaki bilgi kaynaklarına erişim için sınıflamaya yönelik çalışmalar henüz yeni olmakla birlikte son günlerde en çok tartışılan ve çalışılan konu olma özelliğindedir. Bunlardan ilk örneği Türkçe Dublin Core editörü olan H-DCEdit'tir. H-DCEdit, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Türkçe elektronik kaynak içeriklerinin tanımlanmasında kullanılmak üzere geliştirilmiş yüksek mühendislik tezidir( Olgun, 1999).

 

SONUÇ

Bilgisayarların kütüphanelerde ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda kütüphaneler bilgisayarları genellikle katalog kartlarını, kitap kataloglarının ve mikroform katalogların üretimine hızlı yazım araçları olarak kullandılar. Bilgisayar teknolojisinin gelişimiyle, katalog üretiminde yazın araçları olarak kullanılan bilgisayarlar, kütüphane kataloglarının üzerinde oluşturulduğu ve hizmete sunulduğu araçlar haline geldiler.

Artık kütüphanelerde kataloglama neredeyse tamamıyla elektronik ortamda yapılır hale gelmiştir. Bütün kütüphaneler bilginin organizasyonu yurt içinden veya yurt dışından sağladıkları kütüphane otomasyon yazılımları ile yapmaktadırlar. Böylesine gelişmenin yaşandığı kataloglama dalında ülkemizdeki literatür incelendiğinde bu konuyla ilgili çok az sayıda yayın görülmektedir

Bilgilerin sayısal ortamlara aktarılıp veritabanlarında saklanmaya başlamasıyla bilgi nerede olursa olsun  çevirim-içi erişimle ulaşılabilir olmuştur. Değişik ülkelerde araştırmacılar kendi ihtiyaçlarını karşılayıcı çalışmalar yaparak bilginin kendi istekleri gibi değiştirmişlerdir. Ancak hepsinin tek bir ortak noktada birleşmesi gerekliliği sorusu metadatanın gereksinimi ortaya çıkarmıştır. Artan bilgiye doğru bir şekilde erişim için metadatanın çeşitlerinin oluşturulması ve paylaşımı için standartların geliştirilmesi şart olmuştur.Bu gerekçelerden dolayı metadata önemi gün geçtikçe artmaktadır. Kütüphaneciler metadatayı öğrenmeleri gerekir. Çünkü metadata Internet ve Web'le ilgili olmasına rağmen elektronik yayınları ve elektronik kütüphaneleri de kapsar. Bu günlerde popüler Web arama servisleri metadayı online taramalarda genişlikle kullanıyorlar. Örneğin Dublin Core'un tüm öğeleri seçimli ve tekrar edilebilir özellikte olup, disiplin, dil ve kültür farkı gözetmeksizin, her türde kaynağın çekirdek tanımlamasına uygun ve evrenseldir. DC'nin  İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça ve Çince gibi hali hazırda birçok dilde sürümü bulunmaktadır.

Sonuç olarak bilgi,  ister basılı ortamda, ister elektronik ortamda kayıtlı olsun önemli olan ona ulaşmaktır. Ulaşmak için de önce bu bilgileri düzenlemek, organize etmek gerekir. Düzenlenen bilgileri de önce tanımlamak gerekir. Tanımlayamadığınız bilgi kaynaklarını düzenleyemezsiniz ve erişemezsiniz. Erişilmeyen bilgi ise bir hiçtir.

           

 

KAYNAKÇA

 

Ahronheim, J. R. (1998). "Description metadata: Emerging standarts" Journal of Academic     Librarianship, 24(5) : 395-403.

Al, Umut ve Küçük, Mehmet Emin. (2003). "Üst veri standartları ve uygulamaları", Hacettepe             Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 20(1) : 167-185.

Atılgan, Doğan.(1987). “Kataloglamada standartlaşma” Türk Kütüphaneciliği 1 (2):71-78.

........................ (1991). "Bilgisayarla kataloglama projesi : MARC" Türk Kütüphaneciliği

            5(1) : 9-13.

 

Dublin Core Metadata Initiative. (1999). Dublin Core Metadata  Element Set, Version 1.1     :Reference Description. [Çevrimiçi] Elektronik adres:    http://dublincore.org/documnets/1999/07/02/dces [10.8.2003].

Gorman, M. (1999)." Metadata or cataloguing ? A false choice" Journal of Internet     Cataloguing 2(1) : 5-22.

Hanlon, A. (2001). "A brief introduction to Metadata". Çev. Mehmet Emin Küçük. Bilgi         Dünyası 2(2) : 206-216.

Hillman, Diane I. (2001). "Using Dublin Core" Dublin Core Metadata Initiative 2001   OCLC.[Çevrimiçi] Elektronik             adres:http//dublincore.org/documents/2001/04/12usageguide/[11.8. 2003].

Kaynak, Elif Aytek. (2001)."Elektronik kaynakların bibliyografik denetimi", Bilgi Dünyası        2(2):188-205.

Küçük, Mehmet Emin ve Al, Umut. (2001). "Metadata kavramı", Bilgi Dünyası 2(2) : 169-     187.

Library of Congress. (2002). Metadata object description schema. [Çevrimiçi] Elektronik      adres: http://www.loc.gov/standarts/mods/ [5.8.2003].

MARC 21: Harmonized USMARC and CAN/MARC, [Çevrimiçi] Elektronik adres :             http://lcweb.loc.gov/marc/annmarc21.html (10.9.2003)

Miller, P. (1996)." Metadata for the masses"[Çevrimiçi] Elektronik adres:       http://www.ariadne.ac.uk/issue5/metadata-mases/ [5.8. 2003]

National Library of Australia. (1999). Meta matters: Tools. [Çevrimiçi] Elektronik adres:             http://www.nla.gov.au/meta/tools.html [10.8.2003].

Olgun, B. (1999). Dublin Core üstveri elemanları editörü. Yayımlanmamış Yüksek      Mühendislik tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Sefercioğlu, Necmeddin. (1999).Arayış: Kütüphanecilik ve kütüphaneler üzerine görüşler ve    düşünceler. Ankara : TKD.

Vellucci, S. L. (October, 1997). "Options for organizing electronic resources: The       Coexistence of Metadata" ASIS Bulletin [Çevrim içi], Elektronik Adres:            http//www.asis.org/Bulletin/Oct-97/vellucci.htm[17.8.2003].

 

Weibel, S. (July,1995)."Metadata: The Foundations of resource description", D-Lib Magazine           [Çevrimiçi]Elektronik adres: http://www.dlib.org/dlib/july95/07/weibel.html [19.8.2003].