Türkiye'de Kütüphanecilik Eğitimi ve Yeni Bin Yılda Hedefler
Library Education in Turkey
and Goals in New Millenium
Doğan Atılgan
Öz
Ülkemizde kütüphanelerin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Ancak kütüphaneciliğin meslek olarak kabul edilmesi kütüphanecilik eğitiminin bilimsel düzeyde yapılmaya başlanması ile doğru orantılıdır. Kütüphanecilik eğitiminin üniversite düzeyinde verilmeye başlanması ile de kütüphaneciliğin meslek olarak kabul edilmesi ivme kazanmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurslarla başlayan kütüphanecilik eğitimi 1940’lı yıllarda üniversite düzeyinde devamlı kurs olarak verilmeye başlanmıştır. Şu an üç üniversitemizde fiilen kütüphanecilik eğitimi verilmektedir. Kütüphanecilik bölümlerinde sürdürülen eğitim programları günün gereksinimlerine göre değişip gelişmektedir. Bu bildiride kütüphanecilik bölümlerinin eğitim programları incelenmiş, bu bölümlerin 2000’li yıllara yönelik hedefleri ve uygulamaları tartışılmıştır.
Abstract
in our country the library history starts many years ago. But accepting librarianship as a job, has a direct relationship with education which has given professonally. After the professional education, the librarianship is accelerated. in the very beginning of our Republic, it was started with some courses. But after 1940’s these courses were given at university level and they were continiously. Novadays continious education is given in the Universities. The education programs which are given in these universities, changes and develops according to needs of the future. in this paper the
Giriş
Ülkemizde Kütüphanecilik Bölümleri kurulmadan önce kütüphaneci ve kütüphanecilik mesleği ile ilgili çalışmalar bir elin parmaklan kadar bile olmayan özverili insanların gayretleri ile yapılan kurslar ve kişisel çabalarla sürdürülmekte idi. Kütüphanecilik Bölümleri ile birlikte de bu çalışmalar bilimsel bir tabana oturtulmaya başlanmıştır. Bir mesleğin bilim olabilmesi ölçütlerinin en başında bence üniversite düzeyinde eğitiminin veriliyor olması gelir. Kütüphaneciliğin disiplinlerarası bir bilim olduğu artık kabul edilen bir gerçektir. Kütüphanecilik konusundaki eğitilmiş insan gücü de, diğer tüm bilim dallarındaki eğitici, araştırıcı ve uygulamacılarla, hiçbir konuda uzmanlığı olmayan ancak bilgiye ihtiyaç duyan herkese hizmet sunmak durumundadır. Bu işlevi ile kütüphanecilik toplum gelişmesinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir.
Dünyada 19.yüzyılın son çeyreğine kadar uzanmakla birlikte ülkemizde kütüphanecilik eğitimi konusundaki çalışmalar Cumhuriyetin ilk yıllarında başlamıştır. Kurslarla başlayan eğitim çalışmaları dünya ve ülkemiz kütüphaneciliğindeki gelişme ve yeniliklere göre sürekli bir değişim içinde olmuştur. Kütüphanecilik eğitimi tarihimiz konusunda çok sayıda yazı yazılmış; bitirme ve doktora tezleri hazırlanmıştır (Ötüken, 1957, Ersoy, 1965, Kum, 1970, Artukoğlu, 1979, Baysal, 1987; Atılgan, 1995; Çakın, 1997) Bu bildiri kapsamında eğitimin tarihçesine girilmeyecektir. Kütüphanecilik eğitimi programlarındaki değişiklikler ele alınıp geleceğe dönük çalışmalara yer verilecektir.
Kütüphanecilik Eğitimi Programları
Ülkemizde kütüphanecilik eğitimi konusunda ilk ciddi çalışma 1925 yılında Fehmi Ethem Karatay^n İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinde açtığı kütüphanecilik kursudur. Haftada üç gün birer saat olarak sürdürülen kursun programı ve eğitimi Fehmi Ethem Karatay tarafından sürdürülmüştür. Kursta: "kütüphane kelimesinin menşei,kütüphaneler ve kütüphanecilik tarihi, kütüphane binalarının düzenlenmesi, hafız-ı kütüp ve diğer kütüphane çalışanlarının görevleri, hükümet tarafından yayımcısından alınan kitaplar(depot Legal), katalog tertip ve tahriri, duhul veya mübaya defteri, teclit ve teclit defteri, kitapların salonlara sureti itası, ödünç verme, kütüphaneler beyninde iare, kitabiyat (Ötüken, 1957) adlı dersler okutulmuştur Yapılan kursun devrin gereksinimlerini karşılamak amacıyla oluşturulduğunu, verilen bilgilerin o zamanın kütüphanecilik anlayışı ve hizmetleri ile örtüştüğünü görüyoruz. Bu kursun kütüphanecilik eğitimi tarihi açısından bir başka önemi de kurs notlarının yayınlanmasıdır. Kitabiyat, Kütüphanecilik ve Tasnifi Aşar-ı Kavaidi adları ile üç cilt halinde yayınlanan bu ders notlarını kütüphaneciliğin ilk mesleki ürünleri olarak nitelendirebiliriz. Kursta okutulan derslerden katalog tertip ve tahririnin uygulamalı, diğerlerinin de teorik olarak okutulduğunu yine Fehmi Ethem Karatay tarafından hazırlanmış olan kurs talimatından anlıyoruz.
Kütüphanecilik eğitimi konusunda ikinci önemli adım Ankara'da atılmıştır. Bu ikinci kurs Yüksek Ziraat Enstitüsü Kütüphane Müdürü Joseph Stummvoll tarafından 1935 yılında üç ay süre ile haftada iki yarım gün olarak sürdürülmüştür. Kursta okutulan konular ve programa ilişkin ayrıntılı bilgiye ulaşmak mümkün olmamıştır.
Kütüphanecilik konusundaki ilk devamlı öğretim ise yine kurs niteliğinde Ankara'da Adnan Ötüken tarafından başlatılan ve sürdürülen çalışmadır. 1942 yılında bir ilanla başlatılan kursun amacı: "Kütüphaneciliğin memleketimizde bir ihtisas ve meslek haline getirilmesi hususunda müessir olmak ve diğer memleket kütüphanelerinin her bakımdan kalkınmasına hizmet etmek"(Ötüken, 1957,15) olarak belirlenmiştir. İki bölümden oluşan kursun A bölümüne devam eden yüksek okul mezunları uzman statüsü kazanırken, B bölümüne devam eden orta okul mezunlarının ise kütüphane memuru statüsünde 'çalışmaları öngörülmüştür. 1952 yılına kadar aralıksız devam eden kursun A bölümünde Temel olarak kütüphanecilik bilgisi, arşiv bilgisi, genel ve özel bibliyografya, Osmanlıca, kütüphane uygulaması dersleri, B bölümünde ise kütüphanecilik dersleri, genel bibliyografya, eski harf metinler ve uygulama dersleri okutulmaktadır.
Kütüphanecilik eğitimi dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmelere göre sürekli bir değişim içinde olmuştur. 1952 yılında A.Ü. DTCFakültesi Profesörler Kurulunun girişimiyle kütüphanecilik dersi Edebiyat Bölümün’de seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmıştır. Hazırlanan yönergede dersin amacı "öğrencilerin kütüphanelerimizin ilmi, mesleki ve moderni tekniklerle tasnifini ve idaresini sağlayacak yolda bilgi sahibi olmalarını sağlamak" olarak belirtilmiştir. Aynı yönergede 4 yarıyıl seçmeli ders olarak sürdürülen Kütüphanecilik derslerinden başarılı olanlara "Kütüphanecilik Ehliyet Belgesi" verilmesi öngörülmüştür (Ötüken, 1957).
1954-55 öğretim yılında yayımlanan D.T.C.F. Kütüphanecilik Enstitüsü Yönetmeliği ile Enstitü haline getirilen bölümde öğretim iki amacı hedeflemiştir: 1. hedef şark kültürüyle ilgili yazma ve basma eserleri, 2. hedefse garp kültürü ile ilgili yayınlan takip ve tasnife yetkili kütüphaneciler yetiştirmektir.
1. hedefe uygun olarak yetişeceklere; I. devrede genel kütüphanecilik, Osmanlı Paleografyası, Arapça veya Farsça ile tarih ya da Türk edebiyatı derslerini, 2.devrede ise: teorik ve uygulamalı kütüphanecilik ve Osmanli Paleografyası, dersleri ile tarih, edebiyat veya felsefe disiplinlerinden birini okumak zorunlu haline getirilmiştir.
2. hedefe uygun olarak yetişecekler ise: genel kütüphanecilik, Osmanlı Paleografyası, ile yaşayan yabancı dillerden birini, l.devrede bunlardan başarılı olanlar 2.devrede teorik ve uygulamalı kütüphanecilik ileyaşayan batı dillerinden birinin edebiyatı ile modern Türk edebiyatı veya felsefe disiplinlerinden birini okumak durumunda idiler.
Yönetmeliğin yayımından sonra 1954-55 öğretim yılında fiilen öğretime başlayan Enstitünün ilk yarıyılında derslerin büyük bölümü yine Adnan Ötüken tarafından verilmiştir. Amerikan Ford Vakfı tarafından gönderilen ilk uzman aynı yılın 2.devresinde Türkiye'ye gelerek Enstitünün yönetimini üstlenmiş ve fiilen dersleri yürütmüştür.
1961 yılına kadar Ford Vakfının desteğiyle sürdürülen
eğitim programı 1961 yılından sonra Fullbrigt Vakfından gelen
öğretim üyelerinin katkısıyla devam etmiştir. 60'h yıllara gelindiğinde
Türkiye'de kütüphanecilik konusunda önemli kimi değişiklikler de eğitim
programını etkilemiştir. Bunlardan başlıcaları Kütüphaneler Genel
Müdürlüğü'nün oluşturulması, Kütüphaneler Komitesi'nin toplanarak
kütüphanecilik konusunda kapsamlı bir rapor yayınlaması ve ülkenin planlı
hayata geçmesi sayılabilir. Ülkedeki bu değişiklikler Kütüphanecilik
Bölümü'nün programlarına da yansımış ve verilen dersler günün
koşullarına uyularak geliştirilmiştir. 1961-62 öğretim yılından itibaren,
önceden verilen temel dersler yanında araştırma metodları,
kitap seçim ilkeleri gibi dersler programa eklenmiştir. Aynı
yıllarda yurt dışındaki eğitimlerinden dönen ve doktoralarını
tamamlayan Türk eğiticiler de bölüm faaliyetlerine katılmışlardır.
DTCF Kütüphanecilik bölümünde 1964 yılında Î.Ü. Kütüphanecilik Bölümü kuruluncaya
kadar yürütülen dersler genel olarak şöyle bir gelişim
göstermiştir:
YILLAR
DERSLER |
1954-1960 Kitap, kütüphane tarihi,
Kütüphaneciliğe giriş, Yazma eserler, Kütüphane sevk ve idaresi, Fiş çıkarma ve kataloğa
geçirme, Halk kütüphaneleri, Çocuk edebiyatı, Üniversite ve araştırma
kütüphaneleri, Okul kütüphaneleri, Fen ve
teknik kütüphaneleri, Müracaat ve bibliyografya, Periyodikler |
1961-1964 Araştırma metotları, Osmanlı Paleografyası,
Kitap seçim ilkeleri, Konu bibliyografyası, îlim literatürü, Türk kütüphaneciliğinin meseleleri, Mukayeseli
kütüphanecilik, Katalog ve tasnif. |
*Bu donemde yer alan dersler bir önceki dönemden farklı olarak ilk kez programda yer alan derslerdir.
Tablo 1: DTCF Kütüphanecilik Bölümü 1954-1964 ders programı
1964 yılma gelindiğinde ülkemizde kütüphanecilik eğitimi açısından önemli başka bir gelişme yaşanmıştır. 1940'lı yıllardan beri kurslar, 1954 yılından beri de üniversite düzeyinde Ankara'da sürdürülen kütüphanecilik eğitimine İstanbul Üniversitesi de katılmıştır, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi içinde Prof.Dr.Rudolf Juchhoff tarafından kuruluş çalışmaları yapılan bölüm de, Prof. Dr. Macit Gökberk ve Adnan Ötüken'in gayretleriyle lisans düzeyinde eğitime başlanmıştır. Prof. Dr. Juchhoff ve Asistanı Meral Şenöz ilk öğretim elemanlarıdır. Bölümde; Kütüphanecilik bilimi ve manevi çalışma tekniğine giriş, yazı ve kitabın tarihi, alıştırmalarla katalog sorunları, konu katalogu sorunları ve alıştırmaları ile Türk kültür ve edebiyat tarihi ilk okutulan derslerdir. 1968 yılında Prof. Juchhoff 'un ölümü ile Bölüm öğretim üyesi açısından büyük sıkıntıya düşmüş ve 1969-1974 yılları arasında öğrenci alımını durdurmuştur(îs-tanbul, 1999). 1966-1967 öğretim yılından başlanarak DTCF kütüphanecilik Bölümünde gece öğretimine başlanmıştır. Bu öğretim yılından itibaren eğitim programlarında gündüz yer alan dersler gece tekrarlanmıştır.
Î.Ü. Kütüphanecilik Bölümünün kuruluşundan, Hacettepe
üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü kuruluncaya kadar iki bölümde
verilen derslerin dağılımı da tablo üzerine şu şekilde yer
almaktadır:
Yıllar A.Ü.D.T.C.F . İ.Ü.
E.F. Kütüphanecilik Bölümü Kütüphanecilik Bölümü |
1
Kataloglama ve tasnif,
kütüphanelerin Kütüphanecilik bilimi ve manevi
çalışma 9
sevk ve idaresi, Kitap seçimi ilkeleri, tekniğine giriş, Matbaanın
tarihi, Alıştırma- 6 Araştırma metodları, Müracaat ve bibli- larla katalog sorunları, Konu
kataloğu, Genel 4
liyografya, Osmanlı paleografyası, Halk ve
özel bibliyografya, Araştırma kurumları,
Kütüphaneleri, Okul kütüphaneleri, Üni- Dergilar, Osmanlıca, Bilimsel
araştırma tekniği
versite ve araştırma kütüphaneleri, Kütüp- Kütüphane yapıları tarihi, Halk
kütüphaneleri, 1
haneciliğe giriş, Yazmalar, Halk edebiyatı, Baskı tarihi ve basma eserler, Doğu el
yazmala- 9
Çocuk edebiyatı, Kitap kütüphane tarihi, rı, Türkiye’de kütüphanecilik, Türk
kültür ve 6
Kütüphanelerde okuyucu hizmetleri ve edebiyat tarihi 8
Kütüphanelerde teknik hizmetler |
1969- Önceki yıllarda verilen dersler Öğrenci alımına ara verildi 1972 devam etmiştir. |
Tablo 2. Kütüphanecilik Bölümleri 1964-1972 ders programı
Anılan dönemde D.T.C.F. Kütüphanecilik Bölümü ile İ.Ü. Kütüphanecilik Bölümlerinde verilen kimi derslerin adlarının farklı olmasına rağmen konularının aynı olduğu, bununla birlikte İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü'nde konu kataloğu, Türk kültür ve edebiyat tarihi, D.T.C.F. Kütüphanecilik Bölümünde de Kütüphanelerin sevk ve idaresi, Kitap seçimi ilkeleri, Halk edebiyatı, Çocuk edebiyatı, okul kütüphaneleri, Kütüphanelerde okuyucu hizmetleri ve kütüphanelerde teknik hizmetler gibi farklı derslerin verildiği görülmüştür
Ülkenin kütüphaneci gereksinimim karşılamak için biri Amerika Birleşik Devletlerinden gelen uzmanların, diğeri de Almanya'dan gelen bir öğretim üyesinin desteği ile iki farklı üniversitede kütüphaneci yetiştiren bölümlere 1972 yılında bir üçüncüsü eklenmiştir.
1967 yılında kuruluş çalışmalarına başlayan H.Ü. Kütüphanecilik Bölümünün kuruluşuna ilişkin karar 5 Temmuz 1967 tarihli Resmi Gazetede yer almıştır. Ancak eğitim 1972 yılında lisans üstü programla başlamıştır. Prof. Dr. Nilüfer Tuncer’in belirttiğine göre H.Ü. Kütüphanecilik bölümünün kurulmasında, Lisans Programının hazırlanmasında
DTCF Kütüphanecilik Bölümünün tecrübelerinden yararlanılmış, başlangıç yıllarında hoca ihtiyacının giderilmesinde de yine bu Bölümünün katkıları sağlanmıştır (Tuncer, 1981: 111). Bölümün kurulmasında en büyük katkı şüphesiz Prof. Dr. İlhan Kum'a aittir. Aynı zamanda ABD'den gelen danışman Thomas Minder ile birlikte görev yapan Dr. Benjamin Whitten'in yanı sıra Dr. İlhan Kum'un başkanlığında Nilüfer Tuncer, Berin U. Yurdadoğ, Phyllis Lepon Erdoğan ve Adil Artukoğlu'ndan (Çakın,1979: 8) oluşan ilk öğretim kadrosu bölümün programlarını oluşturmuştur.
1972-74 yılları arasında lisans üstü düzeyde eğitim veren H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü 1974 yılından itibaren "Ülkenin kütüphaneci ihtiyacını karşılamada diğer iki bölümden mezun olanların yeterli olmaması i ve lisans üstü düzeyde verilen eğitimden elde edilen kazanımlar" (Artukoğlu,1979) göz önüne alınarak lisans düzeyinde de öğrenci almaya başlamıştır. H.Ü. diğer bölümlerden farklı olarak üniversitenin genel yapısı içinde l yıl hazırlık sınıfından sonra kütüphanecilik programına öğrenci kaydetmektedir.
1982 yılında YÖK'nun kurulması ile Kütüphanecilik bölümü programlarında kimi değişiklikler olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünde hazırlık sınıfına ara verilmiş, dolayısı ile Bölümde hazırlık okuyanlar ve okumayanlar için ayrı programlar oluşturulmuştur.
1983 yılında ise üç kütüphanecilik Bölümünün programlarında birliktelik sağlamak amacı ile toplantılar yapılmıştır. Bu toplantıların altyapısını YÖK'un belirlediği programlarda %70 oranındaki birliktelik oluşturmak üzere toplantılar yapılmış ancak somut bir sonuca ulaşılamamıştır.
Günümüzde Durum
Kütüphanecilik Bölümlerinde sürdürülen eğitim-öğretim çalışmaları 1988 yılına gelindiğinde yeni bir boyut kazandı. Önce DTCF Kütüphanecilik bölümünde olmak üzere, üç Bölümde de birbiri ardından yeni Ana Bilim Dalları kuruldu. 1986 yılında Unesco Türkiye Milli Komisyonunun Kütüphanecilik Bölümlerinde Dokümantasyon-Enformasyon ve Arşiv Anabilim dallarının kurulmasına ilişkin önerisine DTCF Kütüphanecilik Bölümü tarafından Nisan 1986'da olumlu görüş bildirilmiş olmasına karşın Uygulama 1988 yılında zamanın Cumhurbaşkanının Devlet Arşiv sitesinin açılış töreninde yaptığı konuşmadaki önerisi üzerine ivme kazanmış ve Kasım 1988 tarihindeki Bölüm Akademik Kurulunun uygun kararı ile 1989-1990 akademik yılında Arşivcilik, 1990-1991 yılında da Dokümantasyon-Enformasyon Anabilim Dalı eğitime başlamıştır.
1990-1991 öğretim yılında DTCF ile aynı dönemde İ.Ü. Edebiyat Fakültesinde de Dokümantasyon Enformasyon Anabilim Dalı kurulmuştur. 'Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünde ise 1990 yılında Anabilim Dalı oluşumuna ilişkin karar alınmış olmasına karşın Arşiv ve Dokümantasyon- Enformasyon Anabilim Dalları 1992-93 öğretim yılından itibaren eğitime başlamıştır. Bu bildiri kapsamında Arşiv Anabilim Dalı programlarının irdelenmesine girilmemiştir. Bilindiği gibi Arşiv Anabilim Dalı sadece DTCF ve Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümleri bünyesinde örgütlenmiştir. DTCF Kütüphanecilik Bölümünde de 1995 yılından bu yana bu Ana Bilim Dalına öğrenci alınmamaktadır.
1972 yılından beri üç fakültede Kütüphanecilik Programı altında sürdürülen programlar Anabilim Dalının oluşumu ile farklı bir şekilde gelişmiştir. A.Ü. ile H.Ü. Kütüphanecilik Bölümlerinde ilk iki yıl ortak programlar uygulanırken, üçüncü ve dördüncü sınıflarda Anabilim Dalları için farklı programlar oluşturulmuştur. İ.Ü. Kütüphanecilik Bölümünde ise Kütüphanecilik ve Dokümantasyon-Enformasyon Anabilim Dalları için ayrı programlar düzenlenmiştir. Bölümlerde verilen ad ve konu olarak ortak olduğu düşünülen dersler genel olarak verildikten sonra farklı olan dersler de tablo 3 de karşılaştırılmıştır. Anabilim Dalları kurulduktan sonra Bölüm programlarına yeni konulan dersler tabloya yansıtılmıştır. DTCF'de 1982 yılına kadar Bölüm öğrencilerinin kredi tamamlamak amacı ile Fakültenin diğer bölümlerinden kendi ilgi alanlarında haftada 4-8 saat olarak aldıkları dersler de tabloda yer almamıştır. Programların yıllara göre dağılımında ise belirli dönüm noktaları esas alınmıştır. Bu dönüm noktalarını YÖK'ün oluşumu, Anabilim Dallarının kurulması ve Bölüm ve Anabilim Dalı Başkanlarının yaptıkları ortak toplantılar esas alınmıştır.
Anılan Dönemlerde her üç Bölümde verilen ad ve konu
olarak ortak olduğu düşünülen dersler ise şunlardır: Kitap
Kütüphane Tarihi, Kataloglama ve Tasnif, Kütüphaneciliğe Giriş, Üniversite ve
Araştırma Kütüphaneleri, Kütüphane Yönetimi,
Araştırma Yöntemleri, Yazma ve Nadir Eserler,
Halk Kütüphaneleri, Kitap dışı Materyaller, Kütüphane İşlemleri, Osmanlıca ve Süreli Yayınlar ve kütüphanelerde
uygulama(Kütüphanelerde yapılan staj bölümlere göre süre açısından farklılıklar
göstermektedir).
Kütüphanecilik kavram ve anlayışında dünyada ve ülkemizdeki değişim ve gelişmeler bölüm yetkililerinin eğitim programlarını günün koşullarına uydurma çalışmaları son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. 1996 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği'nin öncülüğünde üç bölümün Bölüm ve Anabilim Dalı Başkanları ile emekli öğretim üyeleri bir araya gelerek seri toplantılar yapmaktadırlar. Bu toplantıların amacı:: yeni bin yılda Kütüphanecilik Bölümlerinin geleceğini tartışmak ve verilen eğitimin daha da iyiye götürülmesi için öğretim üyelerinin ortak çalışmalarını sağlamaktır. Beş tanesi Dernek Genel Merkezinde, sonuncusu da İstanbul Üniversitesinde yapılan toplantılarda: Bölüm adlarının değiştirilmesi, Anabilim Dallarının birleştirilmesi ve yeni ders programlarının oluşturulması yolunda adımların atılması hedeflenmiştir. Bu toplantılarda alınan kararlar tavsiye niteliğinde olup, bu kararlar çerçevesinde Bölümler kendi Akademik Kurullarında gerekli toplantıları yapıp kararlar kesinleştikten sonra her Bölüm kendisi bağlı olduğu Dekanlık ve Rektörlükleri düzeyinde girişimlerde bulunacaktır. Bu konuda ilk adım İ.Ü. Kütüphanecilik Bölümü tarafından atılmış ve belirlenen Bölüm adı gerekli işlemler için rektörlüğe yazılmıştır. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde ise Bölüme öğrenci alımı kararlaştırılmış ve uygulamaya konulmuştur. Böylelikle DTCF Kütüphanecilik Bölümünde fiilen olmasa bile uygulamada Anabilim Dalı birleştirilmiştir. Ancak bu Bölümde 1999–2000 öğretim yılından başlamak üzere birinci sınıftan başlamak üzere yeni program uygulamaya konulmuştur. Bu program kademeli olarak her yıl bir üst sınıfa uygulanacaktır. Programda yer alan dersler ve konular çeşitlendirilerek temel derslerden başka çok sayıda seçmeli ders konularak paket programlar halinde öğrencilerin uzmanlaşması hedeflenmiştir. Diğer bölümlerde de Bölüm akademik kurulları çerçevesinde çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalarda ülke gereksinimlerinin saptanması, eğitimci ve uygulamacıların işbirliği ile öğrenci kabul politikaları ve öğretim programlarının belirlenmesi istenilen hedefe başarı ile ulaşmada etken olmalıdır. (Bölümlerin 1999–2000 programlan ekte verilmiştir)
Tüm bu çabaların başarıya ulaşması, yönetimin tüm
kademelerinde, yapılacak değişikliklerin gereğine inanan ve
destekleyen kişilerin varlığı ile mümkündür. Bölüm Akademik
kurullarının aldıkları kararların Dekanlık Yönetim Kurulu,
Üniversite Senatosu, son olarak da YÖK tarafından onaylanıp
uygulanabilir bulunması zorunludur. Bu bağlamda yapılan
değişikliklerin uygulanabilmesi için gerekli girişimlerin yapılıp destek
sağlaması ön koşuldur. Uzun yıllardır çabalanan ve ilgili makamlara gerekçeli
yazılan yazılan, Bölümlere sözel puan yerine, eşit ağırlıklı puan
ile öğrenci alınabilmesi bir türlü gerçekleştirilememiştir.
Teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı, Bilgisayar dilleri ve veri tabanı yönetimine ilişkin derslerin okutulduğu Bölümlerimizde Türkçe Sosyal yerine Eşit Ağırlıklı puanla öğrenci alınması eğitim kalitesinin ve başarı düzeyinin yükselmesinde etken olacağı inancındayım. Böylelikle mezunlarımızın teknik kadrolarda çalışmalarının önündeki büyük engellerden biri de ortadan kalkmış olacaktır.
Kütüphaneciliğin sadece bir alan bilgisi olmadığını kütüphanecilik kadrosunda yetişmiş bilgi profesyonellerinin tüm bilim dallarındaki, araştırıcı ve uzmanlara hizmet götüreceği bilincinin yerleşmesi ve mesleğinin hak ettiği yeri toplumda bir an önce olması dileği ile saygılar sunarım.
Kaynakça
Atılgan, Doğan. (1995). "Education for librarianship in Turkey ", Türk Kütüphaneciliği 9 (3):265-269
Artukoğlu,Adil. (1979). "Türkiye'de kütüphanecilik eğitimine genel bir bakış", Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni 28 (1-2): 1-11
Baysal, Jale.(1987). "l.Ü.Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünün 20 yıllık tarihçesi 1964-1984", Kütüphanecilik Dergisi: Belge Bilgi Kütüphane Araştırmaları (1): 5-15
Çakın,İrfan. (1997). "25. Yılında Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü", Kütüphanecilik Bölümü 25. Yıla armağan içinde (7-31) Ankara: H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü •
Ersoy,Osman. (1965). "Kütüphanecilik Kursları" A. Ü. DTCF Dergisi 23 (1-2): 1-11
istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü 1998/1999. •(1998). İstanbul: Edebiyat Fakültesi.
Kum, İlhan. (1970). Türkiye'de Kütüphanecilik Eğitimi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi)Ankara, Ankara Üniversitesi.
Ötüken, Adnan. (1957). "Türkiye'de kütüphanecilik öğretiminin tarihçesi", Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni 6 (1-2): 1-35
Tuncer, Nilüfer. (1981). "Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanecilik Bölümü'nün Hacettepe Üniversitesi SİBF Kütüphanecilik Bölümüne katkıları", A. Ü.DTCF Kütüphanecilik Bölümü XXV.Yıl Anı Kitabı içinde (111-112) Ankara: DTCF
EK
DTCF
KÜTÜPHANECİLİK BÖLÜMÜ
1999-2000 DERS PROGRAMI
LYARIYIL
KB 1111 Bilgi Merkezleri Ve Hizmetleri I 2 saat
KB 1121 Bilgi ve Belgenin Tarihi 2 saat
KB 1031 Bilgi Kayıt Ortamları Ve Yönetimi 4 saat
KB 1041 Bilgisayara Giriş 4 saat
KB 1162 Meslek ingilizcesi I 2 saat
KB 1152 Osmanlıca I 2 saat
Diğer Bölümlerden Bir Ders Seçilir 4 saat
II.YARIYIL
KB 2111 Bilgi Merkezleri Ve Hizmetleri II 2 saat
KB'2021 Bilgi Ve Belgenin Düzenlenmesi 4 saat
KB 2041 Bilgi Literatürü 4 saat
KB 2162 Meslek ingilizcesi II 2 saat
KB 2152 Osmanlıca II 2 saat
KB 2172 Matemetik I 2 saat
Sö 2063 Sosyolojiye Giriş 4 saat
III.YARIYIL
KB3011 Programlamaya Giriş 4 saat
KB3021 Kataloglama ve Smıflama( GEN.) 4 saat
KB3031 Danışma Kaynakları ( Genel) 4 saat
KB3041 Araştırma Yöntemleri 4 saat
KB3062 Meslek İngilizcesi III 4 saat
KB3052 Osmanlıca III 4 saat
FttYARIYIL
KB4011 Kataloglama ve Sınıflama 4 saat
KB4021 İstatistik 4 saat
KB4031 Rapor Hazırlama Teknikleri 4 saat
KB4041 Bilgi Hizmetleri 4 saat
KB4062 Meslek İngilizcesi IV 4 saat -
KB4052 Osmanlıca IV 4 saat
KÜTÜPHANECİLİK ANABİLİM DALI
V.YARIYIL
KU5011 Okul Kütüphaneleri 4 saat
KU5021 Kataloglama ve Sınıflama I 4 saat
KU5031 Halk ve Çocuk Kütüphaneleri 4 saat
KU5041 Veri Yönetimi 4 saat
KU5052 Yazmalar ve Nadir Eserler 4 saat
DK5062 Bilgi Erişim 4 saat
VLYARIYIL
KU6011 Araştırma Kütüphaneleri 4 saat
KU6021 Kataloglama Ve Sınıflama II 4 saat
KU6031 Çocuk Literatürü 4 saat
KU6041 Danışma Kaynakları(Sos. ve Beşeri Bilm.ve Sanat) 4
saat
DK6012 Sistem Analizi 4 saat
DK6022 Enformasyon Teknolojisi 4 saat
VH.YARIYIL
KU7011 Bilgisayarda işletim Sistemi ve
Grafik tablo işi. 4 saat
KU7021 Kitap Dışı Materyaller 4 saat
KU7041 Danışma Kaynakları I(Temel Ve Uygul. Bilm.) 2 saat
KU7051 Süreli Yayınlar 2 saat
KU7071 Kitap Dışı Materyallerin Kataloglanması 2 saat
KU7132 Kütüphane Otomasyonu 2 saat
DK7052 Bilgi Ağlan 4 saat
VULYARIYIL
KU8011 Kataloglama Ve Sınıflama III 4 saat
KU8021 Kütüphane Yönetimi 4 saat
KU8031 Danışma kaynakları II(Temel Ve Uygul. Bilm.) 4 saat
KU8141 Kitap Dışı Materyalle Kataloglanması 2 saat
KU805 Halkla İlişkiler ve Bilgi Pazarlama 4 saat
KU8072 Kütüphane Otomasyonu 2 saat
DOKÜMANTASYON-ENFORMASYON ANABİLİM DALI
V.YARIYIL
DK5031 Bilgi ve Toplumu 4 saat
DK5041 Belge ve Bilgibilim 4 saat!
DK5061 Bilgi Erişim 4 saat
DK5071 Veri Tabanları 4 saat
DK5052 Endüstri ve İş Enformasyonu 4 saat
DK5082 Enformetri 4 saat
VI.YARIYIL
DK6011
Sistem Analizi 4 saat
DK6021 Enformasyon Teknolojisi 4 saat
DK6031 Bilginin Organizasyonu 4
saat
DK6041 Veri Yönetimi 4 saat
KU6042 Danışma Kaynakları (Sos. Ve Beşeri Bil. Ve
Sanat) 4
saat
K7011 Bilgisayarda işletim Sistemi veGrafik Tablo İşi. 4 saat
DK7031 Bilginin Organizasyonu 4 saat
DK7041 Dizinleme ve Öz Çıkarma Teknikleri 2 saat
DK7051
Bilgi Ağları
4 saat
KU7042 Danışma Kaynakları-I(Temel ve Uygulamalı Bilim.) 2 saat
KU7052 Süreli Yayınlar 2 saat
KU7132 Kütüphane Otomasyonu 2 saat
VIII.YARIYIL
DK8031 Halkla İlişkiler ve Bilgi Pazarlama 4
saat
DK8041
Dizinleme ve Özçıkarma Teknikleri 2 saat
DK8051 Linguistik 4
saat
KU8022 Kütüphane Yönetimi 4 saat
KU8032 Danışma Kaynakları-II (Temel
Ve Uygul. Bilm,) 4
saat
KU8072 Kütüphane Otomasyonu 2 saat