Ankara koşullarında hindi merasının otlatma süresince ot kalitesi
Abstract
Bu araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 2 dekarlık bir arazi üzerinde 3 farklı mera karışımı; 1. Karışım: %40 Kılçıksız Brom – Bromus inermis + %20 Yonca- Medicago sativa + %40 Gazal boynuzu – Lotus corniculatus; 2. Karışım: %40 Yüksek Çayır Yumağı - Festuca pratensis + %20 Yonca- Medicago sativa + % 40 Gazal boynuzu - Lotus corniculatus; 3. Karışım: %40 Domuz Ayrığı - Dactylis glomerata + %20 Yonca - Medicago sativa + %40 Gazal boynuzu - Lotus corniculatus) 3 tekrarlamalı olarak hazırlanmıştır. Denemede tesis edilen mera, dönüşümlü olarak 11 haftalık Amerikan bronz hindi palazları tarafından 100m2\1 parsele 6 erkek hindi palazı olacak şekilde Ağustos – Ekim arasında 3'er aylık dönemde otlatılmıştır. Araştırmada mera otunda kalite parametreleri olarak; ADF, NDF, ADL, TDN, DMI, DMD, RFV ve Ham protein oranları bakımından uygulamalar arasında farklılık olup olmadığı incelenmiş ve baz uygulamalar arasında istatistiki açıdan önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir.