Pirina kurutmada polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) oluşum kinetiğinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışmada, pirina kurutmada farklı sıcaklık (170 °C, 200 °C ve 230 °C) ve nem
uygulamalarıyla (yaklaşık olarak % 5, % 8, % 14 ve % 18) 15 polisiklik aromatik hidrokarbon
(PAH) (piren, krisen, naftalin, antrasen, asenaften, floren, fenantren, floranten, benzo(a)piren,
benzo(b)floranten, benzo(a)antrasen, benzo(k)floranten, benzo(g,h,i)perilen,
dibenzo(a,h)antrasen, indeno(1,2,3-cd)piren) bileşiklerinin toplam oluşum kinetiği
belirlenmiĢtir. Kurutma iĢlemi laboratuvar ölçekli fırında gerçekleĢtirilmiĢtir. Örneklerdeki
yüzey sıcaklıklarının değişimi kızılötesi kamera kullanılarak elde edilmiştir. Kurutma sonrası
solvent ekstraksiyonuyla pirina yağı elde edilmiştir. PAH analizleri, HPLC cihazında floresans
dedektör ile gerçekleştirilmiştir. Oluşan PAH bileşiklerinin değerlendirilmesi amacıyla, her
sıcaklık için toplam PAH oluşum kinetikleri oluşturulmuştur.
In this study, formation kinetics of total 15 polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH)
(naphthalene, acenaphthene, fluorene, phenanthrene, anthracene, fluoranthrene, pyrene,
benzo(a)anthracene, chrysene, benzo(a)pyrene, benzo(k)fluoranthene, benzo(b)fluoranthene;
dibenzo(a,h)anthracene, benzo(g,h,l)perylene, indeno(1.2.3-cd)pyrene) during drying of olive
pomace oil at 170 °C, 200 °C and 230 °C until the moisture contents of approximately 5 %, 8
%, 14 % ve 18 % were investigated. The drying was carried out in a lab scale oven. Surface
temperature changes of the samples were monitored using an infrared camera. After the drying,
olive pomace oil was obtained with solvent extraction. PAH analyses were realized by an HPLC
equipped with a fluorescence detector. Kinetic of the formation total PAH was comprised to
evaluate formation of PAH compounds for all three temperatures.