Bitkisel yağlara bulaşan di-2-etil hekzil fitalatın (DEHP) destilasyon koşullarının belirlenmesi
Abstract
Plastik gıda ambalajlarında kullanılan ve plastiklere yumuşatıcı olarak katılanfitalatlardan (fitalik asit diesterleri) en bilineni olan DEHP, bitkisel yağlara kolaylıklabulaşabilmekte ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.Metodolojiye yönelik yapılan çalışmalardan farklı olarak DEHP’in yağdanuzaklaştırılması için destilasyon koşullarının belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada;moleküler destilasyon ünitesi kullanılarak destile edilen fındık zar yağının DEHP vemineral yağ miktarında gerçekleşen azalma ve bu aşamada fındık zar yağının oksidatifstabilitesinde meydana gelen değişimler gerek tokoferol analizi ile gerekse ransimattesti ile belirlenmeye çalışılmıştır.Fındık zar yağının DEHP miktarının 30.41±0.01 ppm’den 1.5 ppm’in altına düşebildiğien yüksek basınç olan 3 mbar’da en düşük sıcaklık olan 220°C’daki destilasyon işlemiile; toplam tokoferol miktarı başlangıç değerine göre %46.29 oranında azalmagöstererek 419.24 ppm’e kadar muhafaza edilmiştir. Bu koşullarda mineral yağ içeriğide 10 ppm’in altındadır. En uzun oksidasyon da 3 mbar 220°C’da 18.19±0.77 saattegerçekleşmiştir. Buna göre DEHP’in yağdan uzaklaştırılması için en uygun destilasyonkoşullarının 3 mbar basınç ve 220°C sıcaklıkta yapılan moleküler destilasyon işlemiolduğu sonucuna ulaşılmıştır.AbstractThe most known phthalate, DEHP (di-2-ethylhexyl phthalate) which is often added asPVC plasticizer in plastic food packaging, could easily contaminate to vegetable oilsand negatively affects human health.Differing from the methodology intended studies, this study aims to determine thedistillation conditions required for removal of DEHP and mineral oil from hazelnut skinoil which was distilled by molecular distillation unit, and to determine the variations inoxidative stability of hazelnut skin oil through using both tocopherol analysis andrancimat test.Through the distillation process of hazelnut skin oil at the highest pressure of 3 mbarand the lowest temperature of 220°C at which DEHP amount would decrease from30.41+0.01 ppm to less than 1.5 ppm, the total tocopherol amount decreased by 46.29%compared to its initial value and preserved till 419.24 ppm. Under these conditionsmineral oil content is less than 10 ppm. The longest oxidation has occurred at 3 mbar220°C and 18.19±0.77 hour. According to these values, it is concluded that the mostappropriate distillation conditions for removal of DEHP and mineral oil from hazelnutskin oil is 3 mbar pressure and 220°C temperature.