Yağ seviyeleri farklı rasyonlarla beslemenin tilapia (Oreochromis niloticus L.) balıklarının büyüme ve yem değerlendirme katsayısı üzerine etkisi
Abstract
Bu çalışmada, ortalama 3.99 ± 0.25 g ağırlığındaki Oreochromis niloticus yavrularını % 12, % 15 ve % 20 yağlı yemlerle 60 gün beslemenin; büyüme, yem değerlendirme ve protein etkinlik oranına etkileri araştınlmıştır. Yavru tilapialar için en iyi büyüme oranı 3. periyoda kadar % 12 yağ içeren yemle, 3. periyottan sonra ise % 20 ve % 15 yağ içeren yemlerle elde edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılık istatiksel olarak önemli bulunmuştur(P< 0.05). En iyi yem değerlendirme oranı % 15 yağlı yemle (2.67) elde edilmiş, yem değerlendirme oranın yemin yağ seviyesine göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Tilapia yavrulan için en yüksek protein etkinlik oranı, % 15 ve % 20 yağlı yemle elde edilmiş (1.21) ancak gruplar arasındaki farklılığın önemli olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Abstract In this study, the effects of three different dietary lipid levels of 12 %, 15 % and 20 %, were investigated on growth, feed conversion coefficient and protein efficiency rates in Oreochromis niloticus juveniles which had an average weight 3.99 ± 0.25 g. During the first thirty days the best growth rate was obtained with a diet containing 12 % dietary lipid. However during the second thirty days the best growth rate was obtained with diets containing 20 % and 15 % dietary lipids However the difference among the groups was found to be statistically significant (P< 0.05). Feed conversion ratio was also found to be the best (2.67) with a diet containing 15 % lipid. This ratio was significantly affected by diatary lipid levels. The highest protein efficiency rate was observed in O. niloticus juveniles fed on a diet containing 15 % and 20 % dietary lipid (1.21). The difference, in term's protein efficiency rate, among the groups was found to be of importance (P<0.05).