KIŞLIK BUĞDAYIN (Tri t icum sp. ) IN VITRO KOŞULLARDA VERNALİZASYONU
Göster/ Aç
Yazar
ACAR, Halide (Yazar)
ÖZGEN, A. Murat (Tez Danışmanı)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalısmada, Türkiye florasında genetik materyal olarak ve yetistiricilik açısından önem tasıyan makarnalık Çakmak-79 (Triticum durum Desf.) ve ekmeklik Gerek-79 (Triticum aestivum L.) bugday çesitleri kullanılmıstır. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü biyoteknoloji laboratuvarı, seraları ve deneme parsellerinde gerçeklestirilen bu arastırmada, kullanılan çesitlerde kallus ve rejenere bitkicik asamasında in vitro vernalizasyonun saglanma potansiyelleri belirlenmeye çalısılmıstır. 8 farklı vernalizasyon aralıgının (K, 2, 4, 6, 10, 12 ve 15 hafta), 2 farklı gelisim asamasında (kallus ve rejenere bitkicik) uygulamasından elde edilen sonuçlardan, her iki çesidin de incelenen kültür özelliklerine farklı tepkiler verdigini; ancak, her iki uygulama ve çesit için de 6 ve 8 haftalık vernalizasyonun, en uygun venalizasyon süresi oldugu belirlenmistir. Basaklı bitkiler ve tohumlar elde edilmesi, çalısmanın en önemli sonuçlarından biridir. Bu sonuç, aynı konuda yapılan benzer çalısmalara kıyasla, kullanılan genotiplerin biyoteknolojik çalısmalara uygunlugunu ve uygulanan yöntemin basarısını ortaya koymaktadır. Böylelikle, özellikle serin iklim tahıllarında in vitro çalısmalarda transgenik bitkilerin elde edilmesinde karsılasılan vernalizasyon sorununun bu çalısmada uygulanan yöntem ile giderilebilecegi belirlenmistir.