AMASYA İLİ MERKEZ İLÇESİ VE KÖYLERİNDE YİYECEK HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SAKLAMA UYGULAMALARI
Göster/ Aç
Yazar
KOÇAK, Hüsniye (Yazar)
HASİPEK, Seniha (Tez Danışmanı)
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma , Amasya ili merkez ilçesi ve köylerinde yiyecek hazırlama, pişirme ve saklama uygulamalarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini Amasya ili, merkez ilçesi ve köylerinde yaşayan basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 300 birey oluşturmuştur. Araştırma verileri; araştırma kapsamındaki ailelerin yiyecek hazırlama, pişirme ve saklama işlevinden sorumlu olan bireyi ile “Karşılıklı Görüşme (Mülakat) Tekniği” kullanılarak, anket formları uygulanarak toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırma kapsamına alınan tüm bireylerin cinsiyetleri kadın olarak saptanmıştır. Köylerde yaşayan kadınların % 36.7’si 17-27 yaş grubunda, şehir merkezinde yaşayan kadınların % 55.3’ü 28-38 yaş grubunda bulunmaktadır. Köylerdeki kadınların % 56.0’sının, şehir merkezindekilerin % 47.3’ünün ilkokul mezunu oldukları saptanmıştır. Köylerde yaşayan kadınların % 72.0’sinin, şehir merkezinde yaşayan kadınların %47.3’ünün sebze yemeklerinde bitkisel sıvı yağ kullandıkları belirlenmiştir. Köylerdeki kadınların % 38.6’sı, şehirdekilerin % 50.7’si sebzeleri pişirmeden önce yıkayıp-ayıklayıp-doğramaktadır. Köydekilerin % 18.7’sinin, şehirdekilerin ise %80.0’inin sebzeleri kendi suyunda veya az suda pişirdikleri saptanmıştır. Köydeki kadınların % 24.7’si, şehirdeki kadınların % 33.3’ü donmuş et, tavuk ve balığı dolapta bir alt göze indirerek çözdürdüklerini belirtmişlerdir. Köydekilerin % 90.0’ı, şehirdekilerin % 74.7’si makarnayı haşlayıp suyunu dökerek pişirmektedir. Kuru baklagilleri; köydekilerin % 84.0’ü, şehirdekilerin % 58.0’i suda ıslatıp, haşlayıp suyunu dökerek pişirmektedir. Köydeki kadınların % 98.7’si etleri kuru baklagiller ile birlikte, şehirdekilerin % 89.3’ü ızgara şeklinde tüketmektedir. Köydekilerin % 65.4’ü, şehirdekilerin % 83.3’ü etleri buzlukta 3-4 hafta süreyle saklamaktadır. Köydeki kadınların % 62.0’sinin, şehirdeki kadınların % 34.0’ünün konserveleri büyük kazanlarda üstü kapalı olarak yaptıkları saptanmıştır.