HASAT SONRASI OLGUNLAŞTIRMA UYGULAMASININ FARKLI DÖNEMLERDE HASAT EDİLMİŞ HIYAR TOHUMLARININ KALİTESİNE ETKİSİ
Abstract
Bu çalışma 2004 yılında, yarı olgun, olgun ve aşırı olgun, 2005 yılında olgun ve aşırı olgun devrede hasat edilen hıyar (Cucumis sativus c.v. Beith Alpha) tohumlarında, farklı sıcaklık ve süreler kullanılarak hasat sonrası olgunlaştırma uygulamasının tohum kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Denemede A.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Araştırma ve Deneme Parselleri’nde yetiştirilen bitkilerden elde edilen tohumlar kullanılmıştır. Uygulamalar Tohum Bilimi Labaratuvarı’nda yürütülmüştür. Tohumlar 5, 15, 25 ve 35 derece sıcaklıklarda 1. yıl 80. güne kadar, 2. yıl 40. güne kadar ağzı kapalı kavanozlarda muhafaza edilmiştir. Kalite (çimlenme, kontrollü yaşlandırma, elektriksel iletkenlik, tohum kuru ağırlığı ve fide çıkış) testleri depolamanın 1. yıl 10, 20, 40 ve 80. günlerinde, 2. yıl 10, 20, 30 ve 40. günlerinde uygulanmıştır. Uygulamaların sonuçlarına bakıldığında, hasat sonrası tohum olgunlaştırması için en uygun depolama sıcaklığı ve depolama süresi kombinasyonlarının, 2004 yılı için 25 derecede 20-40 gün, 2005 yılı için ise yine 25 derecede 10-20 gün olduğu saptanmıştır.